Izolarea socială și sănătatea mentală. Cum îi afectează pe copii faptul că trăiesc o realitate fără alți copii

Izolarea socială și sănătatea mentală. Cum îi afectează pe copii faptul că trăiesc o realitate fără alți copii

Închiderea școlilor și lipsa socializării pot afecta pe termen lung sănătatea mintală a copiilor. Mai mult, însingurarea poate da sechele pe o durată de până la nouă ani, consideră unii psihologi. Un studiu realizat de Universitatea Cambridge face legătura dintre restricțiile cauzate de pandemie și depresia în rândul copiilor și tinerilor. Cercetătorii recomandă ca măsurile autorităților în gestionarea pandemiei să ia în calcul și aceste efecte. 

27.12.2020

de Andreea Ofițeru

Un articol publicat recent în New York Times vorbește despre singurătatea pe care o simt copiii în acest an. Jurnaliștii au descris experiența unui copil de doi ani care, la întâlnirea cu alții, a exclamat: „Oh, oameni!”. Copiii sunt nevoiți să experimenteze o altă realitate – una fără copii. Din cauza pandemiei, copiii din ziua de azi nu mai au colegi, nu mai merg la cursuri de muzică, nu-și mai fac ziua de naștere etc. Și acest lucru are urmări. 

Un nou studiu de la Universitatea Cambridge arată că măsurile restrictive impuse în pandemie cauzează daune semnificative asupra sănătății mintale a copiilor. Cercetarea publicată recent în revista Archives of Disease in Childhood a analizat datele privind sănătatea mintală a copiilor de vârstă mică înainte și în timpul primului lockdown din Marea Britanie. 

Restricțiile și depresia

După ce au studiat 168 de copii cu vârste cuprinse între 7 ani jumătate și 11 ani jumătate, cercetătorii au concluzionat că simptomele depresiei au crescut substanțial în timpul primului lockdown din Marea Britanie, iar acest lucru este legat direct de închiderea completă sau parțială a școlii, potrivit Fundației pentru Educație Economică.

„Mai exact, am observat o creștere statistică semnificativă a evaluărilor depresiei, cu o mărime a efectului de la mediu spre mare. Descoperirile noastre subliniază necesitatea de a lua în calcul impactul potențial al lockdown-ului asupra sănătății mintale a copiilor în planificarea răspunsului continuu la pandemia globală și recuperarea după aceasta”, arată cercetătorii de la Universitatea Cambridge. 

Acesta nu este singurul studiu care leagă problemele de sănătate mintală de restricțiile impuse de pandemie, dar acesta este primul studiu care a cuprins și copiii. O cercetare din luna august raporta că una din patru persoane cu vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani se gândea la  sinucidere în timpul restricțiilor din primăvară. 

Un studiu pe aceeași temă publicat recent la Harvard arăta că depresia în rândul tinerilor este la cote foarte mari. Un tânăr de 16 ani din Brunswick, Maine, și-a luat viața recent, după ce a lăsat un bilet de adio în care spunea că se simțea închis în propria lui casă și că se distanțase de prieteni din cauza învățării la distanță.

Foto: Vlad Chirea

„Impactul singurătății asupra sănătății mintale poate dura până la 9 ani”

Psihologul Ellen Townsend de la Universitatea din Nottingham consideră că restricțiile pe termen lung pot avea consecințe grave asupra copiilor. 

„Sunt profund îngrijorată de impactul pe termen lung al stării de urgență și al testării în masă asupra copiilor și tinerilor noștri. Interacțiunea față în față și jocul sunt vitale pentru o dezvoltare sănătoasă de la copii la adolescenți”, a spus psihologul într-un interviu recent. 

„Știm că singurătatea este simțită mai acut de tineri decât de persoanele în vârstă din această criză. Impactul singurătății asupra sănătății mintale poate dura până la 9 ani”, a arătat Ellen Townsend.

Cum îi pot ajuta părinții pe copii

Specialiștii consideră că părinții pot avea un rol crucial în a-i ajuta pe copii să-și păstreze starea de bine, mai ales în condițiile în care criza coronavirusului va continua cel puțin până la începerea anului școlar 2021-2022, în lipsa vaccinurilor la copii. Asta ar însemna mult mai multe luni de izolare pentru copii. Părinții pot însă să le asigure copiilor o interacțiune socială în siguranță, crucială pentru viața celor mici. 

De asemenea, adolescenții pot fi încurajați să socializeze în siguranță plimbându-se cu prietenii lor. Cercetătorii consideră că aportul părinților este vital în a proteja sănătatea mintală și bunăstarea copiilor lor în lunile următoare.

trimitere suedia

Andreea Ofițeru

reporter

Jurnalist specializat pe educație. A început să lucreze în redacția România libera în anii 2000. A fost apoi în redacțiile de la Adevărul, DIGI 24, HotNews.ro, unde a acoperit în principal subiectele legate de învățământul din România.

CUVINTE-CHEIE

depresie copii lockdown sănătate mintala studiu cambridge izolare singuratate copii