Un grup de tinere cere absorbante gratuite în școli și combate miturile despre menstruație. Sunt fete care cred că „dacă te speli când ești pe stop poți să mori”
Asociația Iele Sânziene le învață pe tinerele din comunitățile vulnerabile ce este menstruația, cum apare și cum se folosesc tampoanele și absorbantele. Într-o țară ca România în care 415.000 de adolescente se află în risc de sărăcie și excluziune socială, fetele care țin atelierele de educație menstruală și pentru pubertate trebuie să lupte, simultan, cu stigma în care este învăluită menstruația și cu miturile cu care aceasta vine la pachet. Și care chiar le-ar putea pune în pericol pe viitoarele femei.
14.07.2021
de Cristina Radu. Foto: Vlad Chirea
În România, 4,8 milioane de femei au menstruație. Peste 700.000 dintre ele sunt adolescente cu vârste între 12 și 19 ani.
La sfârșitul lunii mai, Asociația Iele Sânziene a depus la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății o petiție care a strâns aproape 22.600 de semnături pentru distribuirea gratuită, în școli și licee, de produse de igienă menstruală. Până la începutul lunii iulie, petiția, care a rămas online, a fost semnată de peste 36.000 de oameni.
„Am lansat petiția asta tocmai pentru că lucrăm cu adolescente pe subiectul ăsta și pe lipsa accesului la produse menstruale. E un drept să ai acces la aceste produse. E ceva ce fiecare stat ar trebui să asigure cetățenilor săi. Pentru că e ceva ce nu poți controla”, spune Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene.
„Este cum ar trebui să fie hârtia igienică la baie. Nu e peste tot, dar toată lumea la unison consideră că trebuie să fie acolo.”
O idee care a început pe un alt continent
Și exact pentru asta militează tânăra de 27 de ani, care a pus, anul trecut, bazele ONG-ului.
Povestea Ielelor a început de fapt în Tanzania, în vara lui 2019. Ioana se afla acolo într-un alt proiect al său de voluntariat și ținea, pentru femei, ateliere de educație menstruală. A strâns, de asemenea, bani pentru a le cumpăra absorbante.
Văzând cât de folositoare au fost aceste mici ateliere într-o țară africană în care tinerele nu au acces la informații esențiale despre igiena intimă și nici la produse menstruale, Ioana a decis să le aducă și în România, unde lipsurile, deși la nivel diferit, sunt aceleași. A înființat un ONG la începutul lui 2020, și-a găsit o parteneră, pe sociologa Oana Constantin, și împreună au început să organizeze cursuri de educație menstruală și pubertate cu adolescente din zonele defavorizate - cu familii cu posibilități reduse, monoparentale sau cu părinți plecați în străinătate.
Au fost până acum în comune și orașe din județele Sibiu, Bacău, Timiș și Brașov, dar și în cartiere din București. În total, au ținut cursuri pentru 250 de fete cu vârste între 11 și 19 ani.
„Se întâmplă multe în viețile lor și e normal să aibă întrebări”, spune Ioana.
Foto: Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene
„Cea mai șocantă chestie pe care o află este că pot folosi tampoane dacă sunt virgine”
Asociația ține câte două cursuri, de regulă în școli, la orele de dirigenție. În funcție de grupa de vârstă, tinerele vorbesc cu elevele mici și cu adolescentele despre tot ce înseamnă ciclul menstrual, ce este, cum apare, cât durează, care este diferența dintre un tampon (intern) și un absorbant (extern) și cum se folosește fiecare, despre alte funcții ale aparatului reproducător, consimțământ și boli cu transmitere sexuală.
„Vorbim despre toate schimbările care au loc în perioada pubertății, cu accent pe partea de ciclu menstrual și de ce asta nu este ceva murdar. La primul atelier sunt întrebări mai soft din partea lor decât la al doilea atelier. De regulă au întrebări legate de produsele de igienă menstruală” explică Ioana Ciuhan.
Cea mai șocantă chestie pe care o află ele de la noi este că pot folosi tampoane chiar dacă sunt virgine. E mitul ăsta, că le poți folosi doar dacă ești fată mare sau dacă ai născut. Ceea ce este fals.
La finalul atelierelor, adolescentele primesc pachete cu trei absorbante reutilizabile, câteva cutii de absorbante și tampoane biodegradabile, o broșură cu informațiile utile pe care le-au auzit și la atelier, iar uneori, acolo unde este cazul, și câteva prezervative.
Iele Sânziene a oferit până acum aproximativ 300 de astfel de pachete fetelor din comunități vulnerabile.
Foto: Fazele ciclului menstrual explicate
Legătura dintre menstruație și murături
Până ca produsele pentru igienă intimă vor ajunge să fie văzute la fel de prioritare cum este considerată hârtia igienică, așa cum speră Ioana și colegele sale că se va întâmpla în urma petiției pe care au depus-o la ministere, ele continuă să lupte cu un nor de rușine în care este învăluit ciclul menstrual. O stigmatizare a menstruației care induce ideea că femeia este „murdară” atunci când este pe stop, spune Ioana.
Din cauza rușinii chiar adulții aleg să nu vorbească despre menstruație în comunitățile în care acest subiect este încă unul tabu, „privat”. Și în care femeile nu pun murături când sunt în acea perioadă a lunii pentru că se pot strica legumele. Sau nu intră în biserică pentru că „e păcat”. Ori și mai rău, nu se spală pentru că pot muri, ceea ce e periculos pentru că poate duce la probleme de sănătate.
„Ele cred că nu e bine să te speli când ești la menstruație. Noi le spunem că nu este adevărat și ele ne întreabă: «dar chiar așa e? Că eu am auzit de la cineva că dacă te speli când ești pe stop poți să mori». Și insistă, chiar dacă le spunem că nu e adevărat”, povestește Ioana.
Sunt mituri care s-au perpetuat în familia lor sau în comunitate și care nu fac decât să inducă ideea că ciclul menstrual al unei femei este ceva murdar, urât, rușinos, de nediscutat, acuză tânăra.
„Genul acesta de povești cum că nu e ok să uzi florile sau să pui murături, că se strică, sunt deranjante și produc și ele niște efecte negative, dar sunt mai inofensive decât mitul că nu trebuie să te speli - care chiar poate duce la niște probleme serioase. Toate miturile astea construiesc ideea că femeile sunt murdare când sunt la menstruație” - Ioana Ciuhan, fondatoarea Asociației Iele Sânziene
Rușinea este atât de mare încât la ateliere, în timpul prezentării aparatului reproducător feminin, elevele își lăsau privirea în jos când auzeau cuvinte precum „vagin” sau „absorbant”.
Foto: Pachetul pe care asociația Iele Sânziene îl oferă fetelor la finalul atelierelor: tampoane, absorbante biodegradabile și reutilizabile, o broșură și stickere
Menstruația nu este ceva murdar
Iar asta pornește nu doar din familie, ci și de la întreaga societate care privește menstruația ca pe ceva umilitor, acuză ONG-urile din toată lumea care luptă pentru drepturile femeilor și pentru normalizarea discuțiilor despre menstruație. În SUA, spre exemplu, aproape jumătate dintre femei au fost la un moment dat tachinate din cauza faptului că erau în timpul perioadei de menstruație. Peste jumătate dintre bărbați consideră neadecvat ca femeile să vorbească la muncă despre ciclul menstrual.
Inclusiv în reclamele la absorbante de la TV nu este arătat niciodată un lichid roșu, care să simbolizeze sângele, iar când s-a făcut asta, în Australia, a stârnit un val de nemulțumire din partea telespectatorilor, care au considerat deranjantă reclama.
„Period shaming”-ul (condamnarea sau umilirea publică cu privire la menstruație, n.r.), lipsa de educație pe acest subiect și perpetuarea miturilor le induc fetelor ideea că menstruația este ceva murdar și o să le fie rușine să-și cumpere singure absorbante, de exemplu, când casierul este un bărbat.
Este esențial ca femeile să aibă acces la informații, ajutor medical și produse menstruale, spun specialiștii. Mai ales în zonele defavorizate, unde perioada de sângerare vaginală provoacă frică și anxietate femeilor care nu cer ajutor de teamă că vor fi ostracizate dacă pun întrebări despre asta.
„Curând vor cere și chiloți gratis”
După ce Asociația Iele Sânziene a anunțat pe Facebook depunerea petiției la Ministerul Educației și la Ministerul Sănătății, oamenii le-au scris fetelor și le-au lăsat comentarii de tipul „curând vor cere și chiloți gratis”. Le-au numit „leneșe” pentru că cer autorităților tampoane și absorbante pentru eleve, le-au zis să se ocupe de alte probleme „mai importante” și le-au atras atenția că menstruația este ceva despre care nu ar trebui să se discute pe rețelele de socializare.
„Este această atitudine despre menstruație: că trebuie să rămână ceva privat, așa a fost dintotdeauna și așa trebuie să rămână, că nu e treaba tuturor, de ce vorbim despre asta pe Facebook”, spune Ioana Ciuhan.
„E o rușine care învăluie menstruația și care nu face decât să perpetueze miturile și împiedică accesul la informații corecte. Pentru că dacă rămâne ceva privat atunci nu vorbești niciodată despre asta și nu vei ști dacă e normal sau nu să dureze șapte zile, dacă e normal sau nu să ai anumite dureri, dacă ar trebui să te speli.”
Foto: Asociația Iele Sânziene ține cursuri de igienă menstruală și introducere în adolescență cu elevele din zonele defavorizate
Ministerul Educației: „O idee foarte bună, dar responsabilitatea este la primării”
Elevele din România nu vor găsi însă prea curând produse menstruale în școlile în care învață. Cu siguranță, cel puțin, nu anul acesta, nici măcar într-un proiect pilot.
„Ideea de a distribui gratuit absorbante în școli este una foarte bună pentru că este un plus de educație pentru sănătate și igienă și le ajută foarte mult pe fete. Din păcate, deși mi-aș dori un astfel de proiect, noi, ca minister, nu putem face mai mult decât un proiect pilot”, spune Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, contactat de Școala 9.
Materialele consumabile intră în responsabilitatea primăriilor și consiliilor județene, a explicat el, astfel că, pentru a fi un program permanent ar trebui implementat de autoritățile locale. Ministerul Educației poate face doar un proiect pilot, de scurtă durată și doar cu ajutorul furnizorilor.
Chiar și așa, bugetul ministerului pe anul acesta a fost deja alocat.
„Noi nu putem impune primăriilor să facă asta, nu avem o lege prin care să le obligăm să ofere aceste produse școlilor. Pentru că vorbim și de impactul bugetar care sigur, nu a fost calculat încă, nu avem o cifră, însă nu toate autoritățile locale și-ar permite”, a precizat Szekely.
O variantă ar fi, însă, ca banii să le fie alocați din bugetul de stat defalcat. Adică acei bani care ajung la stat din taxe și impozite și care sunt lăsați unităților administrativ-teritoriale pentru cheltuieli. Dar și asta în funcție de priorități.
„Chiar și așa, cred că ar trebui să implementăm un astfel de proiect doar pentru grupurile vulnerabile. Impactul social și educațional în aceste zone ar fi mult mai mare”, a punctat secretarul de stat.
O afirmație cu care Ioana nu este de acord.
„E nedrept, cumva, să trebuiască să fii într-o situație vulnerabilă ca să beneficiezi de un drept pentru ceva ce nici măcar nu poți controla”, spune ea.
Ziare și frunze în loc de absorbante
De ce este nevoie de produse de igienă menstruală gratuite, așa cum cere ONG-ul?
Un studiu realizat de organizația Young Scot arată că una din patru eleve sau studente din Scoția nu-și poate cumpăra produse menstruale. La fel e și în Marea Britanie, unde una din 10 fete nu are bani să-și cumpere tampoane sau absorbante.
Iar România nu stă mai bine. Conform Eurostat, în jur de 415.000 de adolescente cu vârste între 11 și 19 ani se aflau, în 2020, în risc de sărăcie și excluziune socială. Pentru familiile cu posibilități reduse, cumpărarea unui pachet de 20 de absorbante, care costă între 9 și 14 lei, este o reală povară.
Scoția este singura țară din lume care a dat o lege pentru tampoane și absorbante gratuite, autoritățile fiind, așadar, obligate să se asigure că produsele menstruale sunt disponibile în toate locurile publice pentru oricine are nevoie de ele.
În școlile, liceele și universitățile din Scoția acestea sunt oferite gratuit încă din 2018. Marea Britanie și Noua Zeelandă i-au urmat recent exemplul. Și Franța a promis că va face la fel.
Reglementările au venit ca măsură pentru a combate „period poverty” sau „sărăcia menstruală”. Un termen ce descrie accesul dificil sau lipsa completă a acestuia la produsele de igienă menstruală.
Lipsa accesului la produse menstruale de calitate și potrivite pentru nevoile tinerelor le îndeamnă pe acestea să apeleze la improvizații care pot duce la infecții urinare, avertizează ginecologii: cârpe, hârtie igienică, ziare, tampoane croșetate, bureți, frunze.
Lipsa accesului la produse menstruale le împiedică pe fete să meargă la școală
Această problemă are impact și asupra educației lor. Accesul constrâns la produse de igienă menstruală este o cauză directă a absenteismului școlar, arată o cercetare din 2019, din SUA.
Potrivit acesteia, patru din cinci eleve au lipsit de la ore în perioada de menstruației sau cunosc pe cineva care a făcut asta. Fie pentru că nu vor, de rușine, să fie la școală când sunt pe stop, fie pentru că nu au bani să-și cumpere absorbante.
Și în Marea Britanie în jur de 140.000 de eleve cu vârste între 10 și 18 ani lipsesc anual de la școală cinci-șase zile din aceleași cauze.
Imposibilitatea de a folosi produse menstruale adecvate în adolescentă are impact pe termen lung din punct de vedere al sănătății mintale, atrag atenția specialiștii. Femeile care s-au lovit de sărăcia menstruală sunt mai predispuse la a suferi mai târziu de anxietate și depresie, își vor găsi mai greu un loc de muncă și vor avea probleme financiare și în viața personală.
Pentru a combate sărăcia menstruală, în afară de a distribui produse în școli sau în spații publice, unelestate au redus TVA-ul la produsele menstruale, tocmai pentru a le face mai accesibile. S-a întâmplat în unele state din SUA, dar și în Canada, Australia, India, Kenya, Malaezia și Nigeria.
Și în țări europene ca Germania, Franța, Polonia, Spania și Austria s-a procedat la fel. Uniunea Europeană a permis statelor să aplice o taxă pe valoare adăugată mai redusă la produse menstruale. Nu este o obligație la nivel european, ci o decizie pe care trebuie să o ia fiecare stat membru în parte.
România a rămas la un TVA de 19% pe produsele de igienă menstruală.