Un medic român câștigă jumătate față de unul din Germania. Un profesor de la noi ia de șase ori mai puțin decât un cadru didactic neamț

Un medic român câștigă jumătate față de unul din Germania. Un profesor de la noi ia de șase ori mai puțin decât un cadru didactic neamț

Salariile profesorilor români ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie, doar că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla. Cadrele didactice așteaptă mărirea cu sume între 250 și 500 de lei încă de anul trecut. Liderii sindicali din învățământ cer un răspuns ferm din partea guvernanților, tăcerea lor fiind considerată „o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”. Școala 9 a făcut o comparație a salariilor din învățământ în Europa, dar s-a uitat și la cât câștigă medicii din Germania, Marea Britanie și Franța. În timp ce doctorii români câștigă aproape jumătate față de cei din aceste țări, profesorii români abia dacă ajung să ia 16% din cât primesc omologii lor. 

25.08.2021

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu

Un profesor debutant din România ia în mână 2.300 de lei pe lună. „O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu, fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj. Prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare?”, este întrebarea pe care sindicatele din educație au adresat-o guvernanților, într-un comunicat de presă. Nu au primit încă un răspuns.

Sunt alte priorități

De la 1 septembrie, profesorii din România ar trebui să primească între 250 și 500 de lei pe lună în plus, dacă s-ar aplica aplica legea 153/2017, care presupunea o majorare de 24%. Prima tranșă de creștere de 8% a fost acordată în ianuarie 2020, urmând ca din septembrie a acestui an să se majoreze cu 16%. Doar că premierul Florin Cîțu a spus într-un interviu, la TVR, că „sunt îngheţate salariile din sectorul public” în acest an. Încă de când a preluat mandatul, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că va sacrifica majorările salariale pentru creșterea costului standard pe elev. Recent, după ședința de guvern, și-a susținut ideea și a afirmat că nu crede că salariile vor putea crește după rectificarea bugetară.

Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri. - Sorin Cîmpeanu, declarație după ședința de guvern

În acest context, Școala 9 a vrut să vadă cât câștigă profesorii din Europa în comparație cu cei români și care sunt diferențele dintre medicii de la noi și cei din Marea Britanie, Germania și Franța, destinații preferate pentru doctorii români. Atât profesia de medic, cât și cea de profesor sunt considerate prioritate în toate țările dezvoltate.

În 2018, statul român oferea creșteri salariale substanțiale în sectorul sanitar. Unul dintre motive era combaterea exodului medicilor către țări unde sunt plătiți mai bine. Numai anul trecut, aproape 2.200 de medici și farmaciști români cereau eliberarea certificatelor de conformitate fără de care nu pot profesa în altă țară.

Grafic salarii debutanțigrafic salarii experienta

De trei ori mai puțin decât un profesor francez sau britanic

În Germania, venitul brut anual al unui medic este între 65.000 de euro și 80.000 de euro, potrivit site-ului How to Germany. „Un medic șef de la cel mai înalt nivel poate câștiga în medie pe an și 278.000 de euro. Dar cu salariile mari vin și așteptările pe măsură – doctorii din Germania au un volum de muncă ridicat și multă responsabilitate”, mai scrie sursa citată.

Un medic primar din România are un câștig brut de aproape 38.000 de euro, în timp ce un medic specialist are puțin peste 30.000 de euro, potrivit Institutului de Sănătate Publică. La jumătate cât un medic neamț.

Un medic din sistemul public din Marea Britanie primește între 53 și 90.000 de euro anual. Adică medicii români care aleg această destinație, se duc pentru o dublare salarială.

Un profesor britanic debutant ia puțin peste 28.000 de euro anual, iar unul cu toate calificările și cu vechime peste 46.000 de euro. Adică un medic britanic câștigă dublu față de un profesor de la ei. 

Un profesor francez primește la început de drum peste 26.000 de euro, iar pe finalul carierei aproape 48 de mii de euro anual. Un medic francez poate ajunge însă până la 53.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă că diferența dintre un profesor francez cu experiență și un medic nu este foarte mare, doar de 5000 de euro pe an, potrivit BRM Conseil, recrutor în domeniul sănătății. Acest lucru arată și o tendința de a egaliza remunerația celor două profesii.

Comparația între salarizarea în cele trei țări analizate se adâncește atunci când ne referim la sistemul de învățământ.

Astfel că un profesor român câștigă de șase ori mai puțin decât unul neamț și de trei ori mai puțin decât unul britanic sau unul din Franța. În același timp, un profesor român cu toate gradele didactice și cu vechime câștigă jumătate cât un medic român.

România, printre țările europene care își plătesc cel mai prost profesorii

Pentru calculele salariale din învățământ, Școala 9 a folosit studiul „Profesori și directori în Europa 2018-2019 Eurydice– Fapte și Cifre”, realizat de Comisia Europeană și publicat în octombrie 2020.

Potrivit acestei cercetări, sunt doar șase țări ale UE care îi plătesc pe începători mai puțin de 9000 de euro pe an: Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România. Aceste țări au și cel mai mic PIB per capita. Studiul remarcă faptul că România se află în grupul țărilor care au continuat să crească salariile cadrelor didactice în ultimii ani, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia. Acestea sunt și țările în care profesorii câștigă cel mai puțin din Europa și în care au fost cele mai considerabile creșteri salariale, prin ajustarea la rata inflației, din ultimii patru ani.

Diferențele între țările europene dintre veniturile anuale ale profesorilor începători pot ajunge și la 60 de mii de euro. Bulgaria plătește un cadru didactic la început de drum cu 430 de euro pe lună, în timp ce Liechtenstein, care este de altfel și țara cu cele mai mari salarii, aproape 5.800 de euro pe lună, adică de 13 ori mai mult.

Mai multe despre salarizarea profesorilor la nivel european, găsiți aici.

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

CUVINTE-CHEIE

salarii profesori salarii medici salarii profesori si medici salarii marea britanie salarii Germania salarii franta salarii profesori romani mariri salariale profesori sorin cimpeanu florin citu