„Ar fi frumos să putem să mergem până în Statele Unite cu o barcă cu pânze ca să ne micșorăm amprenta de carbon, dar nu putem face să dispară toate avioanele din lume”, spune Alexandra Dincă, o fotografă de 33 de ani stabilită de 2 ani într-un mic orășel din Franța. „Vrem să pornim de undeva unde putem produce o schimbare reală, chiar și dacă e doar la nivelul unui singur individ.”
Alexandra se uita când era mică la desenul animat Captain Planet, un serial de animație din anii ’90 despre un supererou și echipa sa, a căror misiune era să prevină poluarea și să protejeze mediul. Vorbește despre asta în primul episod din Podcastul Verde, pe care a început să-l înregistreze anul acesta alături de copiii ei de 8, respectiv 11 ani, Lia și Andrei. Momentan, seria lansată în mai anul acesta are două episoade, iar după o pauză pe timpul vacanței de vară, Alexandra lucrează deja la următoarele 5, pe care plănuiește sa le posteze în curând.
„Am vrut să facem ceva împreună, o chestie de weekend, unde să ne așezăm cu toții la masă și să discutăm despre ceva”, spune Alexandra despre cum le-a explicat copiilor ei că ar vrea să facă acest podcast. „Ei îmi spuneau de anumiți YouTube-eri la care se uită ei, dar în final li s-a părut mult mai puțin intimidant să vorbească în fața unui microfon decât să vorbească în fața unei camere. A ajutat mult că nu a fost nicio presiune, nu le-am zis că facem ceva wow sau oficial, nu e o chestie cu like-uri și share-uri. Plus că, mai nou, podcasturile sunt foarte în trend. Și eu ascult majoritatea timpului când fac treabă prin casă, e un mod foarte accesibil de a te informa în legătură cu ceva.”
Podcastul Verde nu este prima inițiativă legată de mediul înconjurător nici a Alexandrei, nici a copiilor. Pe de-o parte, ea a fost dintotdeauna pasionată de acest subiect: de la a ieși la jogging de dimineața cu un sac de gunoi după ea, la cercul de ecologie la care a participat în adolescență și țelul ei de a nu-și cumpăra mai mult de cinci articole de îmbrăcăminte fast fashion pe an. Cât despre copii, au ajuns să fie mult mai conștienți despre anumite probleme din ziua de azi. „Mă întreabă uneori la magazin de ce am luat una sau alta, pentru că ei îmi reamintesc că o să aduc prin intermediul produsului respectiv mai mult plastic în casă.” Chiar la începutul verii acesteia s-au dus, toată familia, la un marș pentru climă din orașul în care locuiesc.
După 11 ani de lucrat ca fotograf și fotojurnalist pentru mai multe redacții din România, perioadă în care a avut oportunitatea de a privi în interiorul unor comunități vulnerabile, Alexandra a ajuns la concluzia că, dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să începi cu baza problemei. Pentru ea, în cazul schimbărilor climatice și al mediului înconjurător, educația – mai ales educația timpurie – este cel mai important aspect. „Am vrut mereu să fac ceva pentru copii. M-am gândit că atunci când e mic și mintea e încă un burete, un copil poate să își asume diferit informația și să o învețe drept ceva de la sine înțeles. Cred că dacă poți să explici un concept într-un mod foarte simplu, așa cum i l-ai explica unui copil de 5, 6, 12 ani, înseamnă că ai totuși o perspectivă complexă și o bună înțelegere a subiectului.”