Rafale de ploaie tocmai au căzut peste parc, străzi și micul rond, iar Barbod și mama lui aduc un pic din aerul răvășit de apă în blocul de pe strada Dionisie Lupu. Urcă amândoi până la etajul 1. E miercuri, ora șase seara și din spatele ușii se aud mai multe voci una peste alta. Intră și ei în apartament, mama merge în camera din dreapta, iar Barbod – mai în față, pe hol, și intră într-o altă cameră.
Îi vede pe Zaid, Husein și Lana deja așezați, iar Barbod se așază în fața lor, cu spatele la tablă, pe care scrie, cu litere mari: „ActivRANDOM”. În curând, sala se umple cu nouă copii, care zâmbesc larg când se văd și se îngrămădesc în jurul mesei pe care sunt așezate figurine din plastic și caiete, hârtii și creioane colorate.
Ca în fiecare săptămână de la începutul verii, vin aici împreună cu mamele lor ca să învețe limba engleză, luni, și limba română, miercuri. Sunt copii din Siria, Irak, Iran, Pakistan sau Yemen și provin din familii care au plecat din țară și au primit azil în România. Prin ActivRANDOM, o organizație non-guvernamentală înființată în 2016, au acces la învățare prin jocuri și teatru nonformal, ateliere, proiecții de film și alte activități. Majoritatea învață la grădinițe sau școli private din București, unele cu predare în limba arabă. De multe ori, discuțiile la oră devin un mozaic de română și engleză.
„Ați adus fișele de data trecută cu zilele săptămânii?”, îi întreabă Isabela, care lucrează în marketing într-o companie și face voluntariat în organizație. Când nu răspunde nimeni, încearcă să-i ajute: „Days of the week? The papers? Do you have them with you? No? OK, no problem.”
La conjugarea verbului „a fi”, Isabela exersează cu Barbod. În vârstă de nouă ani, e singurul dintre colegii lui care merge la o școală cu predare în limba română și înțelege și vorbește mai bine decât ceilalți din sală.
„Dacă întreb: «Cine ești tu?»?”
„Eu sunt Barbod.”
„Bravo! Tu ești…? Urs?”
„Nu!”
„Avion?”
Barbod se gândește, caută cuvântul.
„Un copil!”
„Un copil”, aprobă Isabela. „Sau un băiat. Noi suntem...?”
„Aici”, răspunde Barbod.
„Da. Sau putem spune: Noi suntem prieteni. Ne cunoaștem, we know each other, suntem prieteni. Friends.”