„Cred că ține mai mult de time management decât de cum ar trebui să învețe”, spune Alexandru Ciocan, vorbind despre cum a remarcat că elevii au tendința să învețe cu o săptămână înainte de examen.
Ciocan a predat Româna în liceu, iar de la începutul anului este profesor universitar. Continuă însă să pregătească elevi pentru Bacalaureat. Este, de asemenea, editor la platforma Gen, Revistă și un pasionat de filme: weekendul trecut a ținut un atelier pentru adolescenți despre jurnalismul de film la EducaTIFF, program din cadrul festivalului ce are loc zilele acestea la Cluj.
Într-o discuție cu Școala 9, purtată tot la Cluj, profesorul de Română vine cu câteva sfaturi pentru tineri, despre cum să se pregătească pentru examen.
1. Nu învățați în ultima clipă
„Am văzut elevi paralizați de teama că bacul acesta le va decide cumva soarta, dar își concentrează toate eforturile pe câteva luni, tot mai puține am impresia, în apropierea bacului”, spune profesorul, punctând prima greșeală pe care o fac elevii când vine vorba de învățat: îngrămădirea a patru ani de studiu în câteva zile.
„Elevii au impresia că pot să învețe foarte mult în puțin timp. Când realizează că a fost o iluzie, e deja prea târziu”, adaugă.
Recapitularea ar trebui făcută continuu, atrage atenția Ciocan, cel puțin de la începutul clasei a XII-a. „E târziu să te apuci în vară, chiar dacă dedici apoi toate atenția examenelor, cum zic ei”, explică dascălul.
2. Nu tociți
Subiectele de examen sunt „bine făcute, logice, nu încurajează scrisul fluviu”, mai spune Ciocan. Chiar și subiectul al treilea, al eseului despre o operă studiată, considerat de regulă cel mai greu, urmărește dacă elevul a înțeles ce a învățat, nu un text tocit.
„Încă mai primează reflexul ăsta al învățatului pe de rost, cel puțin la Română. Toți consideră subiectul al treilea greu, pentru care trebuie să memoreze pagini și pagini ca să ia punctajul. Dar li se dă o structură pe care trebuie să o urmeze, deci nici măcar nu trebuie să știe tot despre opera respectivă – doar trebuie să demonstreze acolo că au înțeles în mod autentic niște situații, motivațiile anumitor personaje, ceea ce nu e foarte greu, chiar dacă încep învățatul mai târziu”, arată profesorul.
3. Citiți cu atenție cerințele, faceți exact ce vi se cere
Într-o serie de clipuri de anul trecut pe TikTok Gen, Revistă, unde este editor, Alexandru Ciocan a oferit câteva tips&tricks pentru rezolvarea celor trei subiecte de la Bac.
În primul rând, elevii trebuie să citească cu atenție cerințele. Și să le recitească de cel puțin două ori. Faceți, de asemenea, exact ce vi se cere, spune profesorul, nici mai mult, nici mai puțin. Dacă cerința începe cu „precizați”, asta trebuie făcut, dacă începe cu „explicați”, abia atunci dezvoltați. Și dacă vorbim de primul subiect, orice scrieți trebuie susținut cu citate din textul suport.
4. Respectați structurile cerute
Un subiect care respectă structura dată este un subiect rezolvat repede și ușor.
La subiectul textului argumentativ, spre exemplu, folosiți conectorii: „În primul rând - În al doilea rând”. E neapărat nevoie de enunțarea ipotezei, în care nu trebuie neapărat să fiți de acord, arată Ciocan. Sunt permise și un argument pro și unul contra, important este „să fiți fermi pe poziție”.
Aceleași sfaturi sunt valabile și pentru subiectul al treilea sau subiectul „ce s-a dat la Bac”: urmați punctele scrise în cerință, în ordinea dată, pentru că este cea mai logică și cea mai simplă. Nici nu trebuie să scrieți tot ce știți despre operă, atrage atenția dascălul, doar ideile cerute.
5. Nu intrați în panică dacă nu știți imediat
Citiți și recitiți textul ca să-l înțelegeți înainte de a răspunde la întrebări. Profesorul face o comparație cu mâncarea: ce gust rămâne la final?