„Am intrat în clasă mai târziu și profesoara mi-a pus piedică”. Am întrebat elevii români dacă se simt respectați de profesori

„Am intrat în clasă mai târziu și profesoara mi-a pus piedică”. Am întrebat elevii români dacă se simt respectați de profesori

Copiii de azi nu mai au respect. Auzim asta des în ciocnirea veșnică dintre generații. Chiar așa să fie? Am pornit la drum să aflăm și i-am întrebat pe elevi și pe profesori dacă se simt respectați și ce înseamnă asta pentru ei. Respectul se simte în tonul vocii, în răbdare și în felul în care predă, ne-au răspuns. Pornim azi la drum cu primul episod despre respect.

12.08.2024

de Raluca Cristea, Grafică: George Roșu

Cu Aretha Franklin cântând - strigând „R-e-s-p-e-c-t” în căști, am pornit la a pune cap la cap răspunsurile elevilor români despre respect. Nici măcar părinții lor nu erau născuți în 1967 când cântecul legendei americane devenea imn pentru mișcările pentru drepturile omului și ale femeii din acei ani. A trecut mai bine de jumătate de veac de atunci și în continuare ne cerem unii altora respectul. Dar oare îl vedem la fel? 

Hey, what you want/ Baby, I got / What you need / Do you know I got it? / All I'm askin' / Is for a little respect when you come home (just a little bit) / Hey baby (just a little bit) when you get home / (Just a little bit) mister (just a little bit)


Respectul poate arăta diferit pentru fiecare dintre noi. Școala9 a vrut să afle de la elevi dacă se simt respectați la școală și cum cred că ar trebui să se manifeste respectul din partea profesorilor lor. La întrebări ne-au răspuns 21 de elevi cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Dintre aceștia, doar trei elevi au răspuns cu „Da” când i-am întrebat dacă se simt respectați de profesorii lor.

„Mă simt respectat de anumiți profesori”

Dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi a personalităţii proprii apare în Statutul elevului.

Din cei 21 de elevi care ne-au răspuns la întrebări, doar trei ne-au spus că se simt respectați de profesorii lor. Alți elevi ne-au mărturisit că se simt respectați „De majoritatea profesorilor”, „De anumiți profesori” sau că depinde de situație.

Respectul, „decență umană și dedicare la orele de curs”

Decența umană și dedicarea la orele de curs ar fi o modalitate de manifestare a respectului profesorilor în școli, după cum susține unul dintre elevii respondenți.

Un alt elev ne-a spus că relația profesor - elev ar trebui să fie una „cu mici doze de amuzament, dar fără să fie depășite limitele de respect”. De asemenea, în timp ce unii elevi cred că s-ar simți respectați dacă ar fi ascultați, alții spun că își doresc să învețe, la rândul lor, să îi asculte pe profesori.

Conform răspunsurilor, elevii s-au simțit respectați de profesori în școlile în care învață și în funcție de: 

  • Tonul vocii;
  • Cuvintele folosite;
  • Notele acordate pe drept;
  • Ascultarea și respectarea opiniilor;
  • Înțelegere, răbdare și ajutor;
  • Ascultare atentă și încurajare;
  • Comunicare deschisă, sprijin, îndrumare;
  • Recunoașterea eforturilor și realizărilor;
  • Respectarea demnității;
  • Egalitate;
  • Răspunsuri calme;
  • Cuvinte de laudă pentru răspunsuri bune;
  • Implicare la orele de curs;
  • Răbdare și stil de predare.

„Profesoara de istorie mi-a pus piedică când am intrat în clasă. Toată clasa a râs”

Unii dintre elevii cu care am discutat ne-au dat exemple de momente în care s-au simțit nerespectați de profesorii lor.

„Da, au fost foarte multe momente în care m-am simțit nerespectată. De exemplu, odată profesoara de biologie m-a dat afară din clasă doar pentru că am râs cu colegii mei la o glumă”, ne-a povestit o elevă.

Alt elev ne-a spus că a fost jignit și trei elevi ne-au povestit experiențe în care colegii de clasă au râs de ei în urma interacțiunii pe care au avut-o cu profesorul.

Experiențe ca „am intrat în clasă mai târziu și profesoara de istorie mi-a pus piedică când am intrat în clasă, un gest foarte urât pe care un profesor nu ar trebui să-l facă. Toată clasa a râs” sau „la orele de sport am fost făcută grasă când eu de abia dacă aveam 50 de kilograme” sau „m-a certat în fața colegilor mei doar pentru că nu am putut să îmi fac tema, iar apoi colegii au râs de mine”, relatate de elevi, arată, de fapt, ce dimensiune pot să capete, uneori, gesturile sau cuvintele cadrelor didactice.

„Fără înjurături sau bătăi”

Cum cred elevii că ar trebui să se manifeste în școli respectul din partea profesorilor?

„Așa cum elevii trebuie să își respecte profesorii, și aceștia, la rândul lor, trebuie să manifeste bun simț și să dea dovadă de valori morale bine definite, întrucât aceștia sunt un model pentru elevi.”

Alți elevi le-au cerut profesorilor:

  • Să fie deschiși și să le fie alături;
  • Să se comporte așa cum se comportă și ei: „de exemplu, dacă noi vorbim pe un ton normal și nu-i jignim, și ei sa facă același lucru”;
  • Toleranță și tratament egal;
  • Cooperare;
  • Să vorbească frumos și dacă nu înțeleg ceva să le explice de câte ori este nevoie cu frumosul până când o să înțeleagă;
  • Să îi asculte și să îi înțeleagă;
  • Comunicare deschisă și clară, implicare și participare activă, modelarea comportamentului responsabil și respectuos;
  • Să vorbească frumos cu elevii indiferent de ce religie, culoare sau etnie este copilul;
  • Să predea bine lecțiile;
  • Să aibă răbdare și să se comporte civilizat.

Ultimul răspuns a venit de la un elev din Prahova. El a spus că respectul în școli ar însemna „fără înjurături sau bătăi”.

Respectul nu e o stradă cu sens unic

I-am întrebat pe elevi ce alte gânduri mai doresc să ne împărtășească referitoare la manifestarea respectului în școli.

Patru dintre aceștia ne-au vorbit despre reciprocitatea care ar trebui să existe în școli când vine vorba de respect, punctând idei ca: „Respectul trebuie sa fie reciproc, adică și noi elevii să îi respectăm pe profesori pentru că ei ne educă și ne ajută să ne dezvoltăm frumos” sau „Respectul e foarte important și fără el relația profesor - elev ar fi una nereușită”.

Ei ne-au spus că respectul este „esențial pentru o atmosferă pozitivă de învățare, care să încurajeze dezvoltarea personală și academică a elevilor” și ne-au transmis că respectul ar trebui să fie oferit tuturor elevilor, dar mai ales copiilor cu probleme de disciplină, care „pot fi schimbați dacă cineva chiar își dă interesul pentru ei”.

Cum se manifestă respectul în școli în alte culturi ale lumii

Respectul în școli se manifestă diferit în diverse culturi ale lumii, fiind influențat de valorile și normele specifice fiecărei societăți.

Într-un articol publicat anul trecut pe Școala9, două profesoare au povestit experiențele lor în școli la care au fost în vizită în Norvegia. Acolo, copilul este în prim-plan, și, indiferent de vârstă, îi sunt ascultate punctele de vedere, conform articolului. Elevii se mișcă liber prin clase, stau așezați cu fundul pe bancă și sunt, mai pe scurt, în centrul actului educațional, punându-se accent pe progresul lor, nu pe rezultate.

În Finlanda, în schimb, „toţi copiii sunt îndreptăţiţi la o educaţie egală, nu sunt tratați diferit şi nu sunt etichetaţi”, potrivit scoalamonterra.ro. Și aici, exact ca în Norvegia, educația este centrată pe elev: „Nu se fac comparații, copiii nu sunt separați pe clase în funcție de nivelul academic la care se află, iar evaluarea se face individual”.

Cum își respectă profesorii elevii

Am vorbit cu 20 de profesori care ne-au povestit care sunt modalitățile prin care le arată elevilor lor că îi respectă. Și aici, respectul e diferit de la persoană la persoană. O profesoară ne-a spus că îi ascultă și empatizează cu elevii ei, iar alta ne-a spus că le arată că îi respectă prin faptul că le predă bine.

Conform răspunsurilor, profesorii cred că își respectă elevii și prin:

  • Așteptările ridicate pe care le au de la ei;
  • Tratamentul egal, ascultare, susținere, încurajare, feedback constructiv și comunicare deschisă;
  • Organizarea de activități care să „îi destindă”;
  • Prin faptul că le poartă grija;
  • „Limbaj clar, respectuos și adecvat vârstei elevilor, oferirea de feedback pozitiv care să încurajeze și să motiveze elevii să-și îmbunătățească performanțele, în loc de a-i critica în mod negativ;
  • Zâmbet, salut și îmbrățișări;
  • Ajutor în decizii;
  • Justificarea notelor oferite;
  • Ton calm;
  • Atenția la nevoi;
  • Recunoștință și chiar scuze, dacă e cazul: „Respect eu prima regulile”.

Respectul e cheia, de fapt

Dacă toți copiii ar fi la fel, meseria de profesor ar fi plictisitoare, potrivit unui articol scris de Derrick Meador pe ThoughtCo. Astfel, e important ca profesorii să construiască relații pozitive și bazate pe încredere cu elevii lor, iar acest lucru duce, de cele mai multe ori, la performanțe mai bune.  

Sarcasmul, abuzul de putere sau cuvintele umilitoare sunt câteva dintre motivele pentru care profesorii pierd respectul elevilor lor, potrivit aceluiași articol.

Școala9 și-a propus să vadă cum arată respectul în școala românească. Din această serie de articole ați aflat ce înseamnă „mă simt respectat” la școală în viziunea elevilor. În următoarele zile vă vom prezenta viziunea profesorilor, iar în final, experți în educație ne vor vorbi despre cum ar trebui să arate respectul între toții oamenii școlii.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.
 

Raluca Cristea

reporter

Raluca Cristea este masterandă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pentru ea, cea mai grea întrebare rămâne „De ce ai ales jurnalismul?”. E o întâmplare fericită faptul că și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism, dar nu e întâmplător că alege să o facă cu pasiune. A publicat texte din domeniul educație, în special, și în paralel este copywriter la un post național de radio.

George Roșu

Artist

E născut în Brașov și fugit în Cluj, cu un ochi la Berlin. Desenează și scrie peste desene de aproape 15 ani, dar lui îi par mai mulți. E încadrat la ilustratori și profită de asta ca să apară prin reviste și librării Și-a propus să încărunțească repede. Are pisică de 10 ani și 8 kile. Este co-fondator al spaţiului de artă RAFT.

CUVINTE-CHEIE

școală respect elevi profesori