În Marea Britanie, fumatul este una dintre principalele cauze ale deceselor care pot fi prevenite și este responsabil pentru aproape 100.000 de decese anual. În 2020, numai în Anglia fumatul a provocat aproape 75.000 de decese, scrie The Conversation.
În termeni economici, fumatul costă economia aproximativ 19 miliarde de lire sterline pe an. Serviciul Național de Sănătate (NHS) cheltuie aproximativ 6 miliarde de lire sterline anual, numai pentru problemele de sănătate legate de fumat, potrivit sursei citate.
Din cauza acestor costuri uriașe, Anglia vrea să elimine treptat consumul de tutun până în 2030, iar Țara Galilor și Scoția au obiective similare, notează The Conversation.
Fără fumători până în 2030
Potrivit unei analize comandate de ministrul Sănătății, Sajid Javid, este nevoie de o serie de măsuri pentru ca obiectivul de a nu mai exista fumători până în 2030 să fie atins. Printre altele, vârsta legală de vânzare a ţigărilor în Anglia ar trebui să fie majorată cu un an în fiecare an, până când, în cele din urmă, nimeni nu va mai putea cumpăra produse din tutun.
Alte măsuri includ promovarea vapatului ca alternativă la țigările clasice și creșterea taxelor pe produsele din tutun. Datele guvernamentale au arătat că taxele pe tutun au strâns 10,28 miliarde de lire sterline pentru bugetul public în 2021 și 2022.
Se estimează că în Anglia există 6 milioane de fumători, iar vârsta minimă pentru cumpărarea legală de tutun în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor a fost majorată ultima dată în 2007, de la 16 la 18 ani, și a avut efecte pozitive: a scăzut consumul în rândul tinerilor, potrivit cercetărilor.
Și Noua Zeelandă vrea să elimine fumatul
Anglia nu ar fi prima țară care mărește vârsta la care o persoană poate cumpăra în mod legal produse din tutun în încercarea de a combate fumatul. Anul trecut, Noua Zeelandă a anunţat că intenţionează să interzică generaţiilor viitoare să mai cumpere ţigări, persoanele cu vârsta de până la 14 ani în 2027 neavând voie să cumpere ţigări în această ţară în timpul vieţii lor.
În 2019, și Statele Unite ale Americii au modificat legislația pentru a crește vârsta minimă la care o persoană poate cumpăra produse din tutun, de la 18 la 21 de ani. Se pare că măsura a avut efect, căci numărul fumătorilor a scăzut în SUA, potrivit datelor.
Deși este încă prea devreme pentru a ști ce impact a avut noua interdicție a fumatului în Noua Zeelandă, datele au arătat că, după ultima majorare a vârstei minime de cumpărare, ce a avut loc în urmă cu 10 ani, ratele de fumat au scăzut la toate grupele de vârstă, de la 18,2% din populație în 2012, la 13,4% în 2020.
În 2019, aproximativ 15% dintre tinerii englezi cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani au declarat că fumează, adică 364.000 de persoane. Cercetările arată că, cu cât o persoană începe să fumeze mai devreme, cu atât este mai probabil să devină dependentă și să dezvolte probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul pulomnar.
Ridicarea vârstei de fumat la 21 de ani (și în fiecare an ulterior) nu numai că ar împiedica mai mulți tineri să devină fumători, dar ar reduce și numărul persoanelor care suferă de probleme de sănătate legate de fumat, spun specialiștii în sănătate publică.
Beneficii pentru toată lumea
Există și persoane care se opun politicilor de eliminare a fumatului din Marea Britanie și contestă majorarea vârstei legale de cumpărare a produselor din tutun de la 18 la 21 de ani, scrie sursa citată, pentru că ea ar fi „o încălcare a libertăților civile”.
Adesea, oamenii susțin că interzicerea fumatului va duce, în cele din urmă, la interzicerea altor substanțe dăunătoare - cum ar fi alcoolul sau alimentele bogate în zahăr. Cercetările arată clar că, deși există niveluri sigure de consum de alcool și zahăr, nu există un nivel sigur pentru consumul de tutun.
Fiecare țigară fumată dăunează aproape fiecărui organ și sistem din organism. Atât fumatul activ, cât și cel pasiv poate să dăuneze grav sănătății - inclusiv cancere de piele și vindecarea mai lentă a rănilor, spun specialiștii în sănătate publică. Prin urmare, luarea de măsuri pentru a reduce numărul de persoane care fumează în Anglia ar avea beneficii majore pentru sănătate, atât pentru fumători, cât și pentru nefumători, scrie presa britanică.
De altfel, circa 1,8 milioane de adulţi au renunţat la fumat în Anglia în ultimii şapte ani, potrivit cifrelor prezentate de NHS, care arată că 5,9 milioane de persoane au fumat în 2018, adică aproape 15% din populaţie, faţă de 7,7 milioane în 2011, adică 20% din populaţie.
1 din 5 români fumează și în 2020, fumătorii au cheltuit 3,2 miliarde de euro pe țigări
Potrivit unei analize efectuate în 2020 de către Euromonitor, o companie de cercetare de piață, citată de Ziarul Financiar, 1 din 5 români fumează, ponderea fiind mai mare în rândul bărbaţilor (22%), decât în rândul femeilor (19%).
În clasamentul mondial, România se află aproape de coada clasamentului, mult departe de maximele înregistrate de Grecia sau Polonia, potrivit sursei citate. În cele două țări, circa 40% din populaţie consuma, în 2020, cel puţin un produs pe bază de nicotină pe zi. De asemenea, un sfert dintre adolescenți spun că au fumat măcar o dată și peste 50.000 de copii între 13 și 15 ani fumează în mod curent.
În plus, datele au arătat că românii au cheltuit 3,2 miliarde euro pe țigări în 2020, suma fiind în scădere faţă de anii anterior. Mai exact, piaţa a pierdut 500 de milioane euro din 2017 până în 2020, iar trendul se va menţine, până în 2022 suma cheltuită urmând să se apropie de 3 miliarde de euro, mai arată studiul menționat.
Pandemia de COVID-19 i-ar fi făcut pe români să se gândească mai mult la starea lor de sănătate. În 2020 circa 84% dintre cei care consumă nicotină voiau să reducă din cantitate sau chiar să renunțe de tot la consumul de astfel de produse pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, potrivit aceluiași studiu Euromonitor.