Copiii care pot face calcule mai repede decât poți tasta la calculator. Echipa care reprezintă România la concursul internațional de aritmetică mentală

Copiii care pot face calcule mai repede decât poți tasta la calculator. Echipa care reprezintă România la concursul internațional de aritmetică mentală

Aritmetica mentală, o disciplină puțin cunoscută în România, are o mână de adepți care au rezultate la nivel internațional. O echipă de 11 copii ne va reprezenta  la un concurs, pe 11 februarie, în Dubai. Se antrenează la început cu un abac și apoi reușesc să facă în minte adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri de ordinul sutelor de mii.

27.01.2022

Adelina Mărăcine

Există copii care pot face calcule mai repede decât un calculator, și asta datorită practicării aritmeticii mentale - un sport al minții, așa cum îl numește psihologul Sofia Mihalache, directoarea centrelor educaționale Smarty Kids din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Mai mult spus, aritmetica mentală este o metodă de dezvoltare complexă ce are la bază calculul cu abacul (n.r. numărătoare, denumirea internațională. În Japonia, el este denumit Soroban). 

Copiii mută biluțele abacului astfel încât pot face adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri complexe. Scopul este ca, după o perioadă, să reușească să proiecteze în minte biluțele și tot în minte să facă aceste calcule, fără să mai fie nevoie de un abac fizic. 

Aritmetica mentală, o disciplină încă necunoscută 

În urmă cu trei ani, aritmetica mentală nu era foarte populară în România.Sofia Mihalache, inspirată de studiile sale în psihologie și de pasiunea pentru limbile japoneză și coreeană, și-a dorit să deschidă un centru educațional care să le ofere și copiilor din România șansa să cunoască această metodă de calcul japoneză, cu efecte imediate asupra dezvoltării creierului copiilor. 

„M-am pus pe cercetare și m-am oprit asupra unei școli din Rusia, Smarty Kids, cu rezultate extraordinar de bune la aritmetică mentală și care are o platformă extrem de bine pusă la punct. Am discutat cu ei și așa am luat hotărârea să deschidem primul centru în România. Am avut emoții mari la primele lecții, toată lumea se uita la noi ca la o navă spațială, nu înțelegea nimeni ce se întâmplă”, povestește Sofia Mihalache. 

„Prin cursurile demonstrative, i-am ajutat să înțeleagă, pe copii și părinți, deopotrivă, ca mai apoi să apară și rezultatele. Mulți dintre părinți nu au auzit nici azi de așa ceva.”


„Dacă m-ați fi întrebat ceva de matematică, dintr-o dată, îl auzeam pe tata cum țipă la mine” 

Directoarea a mai avut însă un motiv personal pentru care a vrut să popularizeze aritmetica mentală: i-a vindecat anxietățile legate de matematică și i-a redat încrederea în sine. Ceea ce, după cum s-a dovedit ulterior, după trei ani de cursuri, s-a întâmplat și în cazul multor alți copii.

„Aritmetica mentală m-a ajutat, pe mine personal, să vindec anumite răni, mi-a îndepărtat blocaje și mi-a schimbat efectiv viața”. 

„Mi-am descoperit, adult fiind, anxietăți legate de matematică și performanță, venite din copilărie, din anumite situații care nu au fost gestionate corespunzător. Și m-am întrebat mai întâi pe mine. Oare eu aș putea să fac așa ceva, dacă alții au făcut? Dacă m-ați fi întrebat ceva de matematică, în urmă cu ani de zile, m-aș fi blocat imediat. Intervenea, speriat, copilul interior, Și, dintr-o dată, îl auzeam pe tata cum țipă la mine. Sau îi vedeam pe profesorii care mă dădeau afară din clasă.” 

A reînvățat să-i placă matematica cu care n-avea o relație prea bună de mică. „Simt că pot să fac orice atât timp cât am încredere în mine. Nu era greu cognitiv, ci emoțional. Nu-mi permiteam eu mie să reușesc”, mărturisește psihologa. 

La cursurile La cursurile de aritmetică mentală, copiii își dezvoltă și latura creativă FOTO Facebook Smarty Kids

Aritmetica mentală nu te transformă în „geniu” peste noapte, ci ajută creierul să-și atingă potențialul maxim, prin stimularea echilibrată a emisferelor cerebrale, ne-a explicat Sofia. Orice copil poate învăța tehnica abacului și aritmetica mentală, nu trebuie să fie un copil supradotat. E indicat însă să înceapă de la o vârstă fragedă, chiar de la vârsta de 4 ani. 

Pe parcurs, unii copii își descoperă pasiunea pentru matematică și ajung la rezultate uimitoare. Reușesc, în trei minute, să efectueze în minte calcule matematice complexe, cu adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri de ordinul sutelor de mii. 

„M-am bucurat nespus că au venit copii cu anxietate legată de matematică, care spuneau că nu le place matematica. Experiența îmi spune că, de fapt, le era teamă să greșească. Dar aritmetica îi ajută să exerseze și să capete încredere în ei, odată cu reușitele”, a adăugat Sofia Mihalache. 

Smarty Kids la concurs

11 copii cursanți ai centrului educațional, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, vor participa, pe 11 februarie, la competiția internațională HORUS, ce va avea loc în Dubai. Invitația de a participa la concurs a venit datorită micuților de la centru, care au avut rezultate excepționale la alte competiții, cum este SAMA Global Abacus and Mental Arithmetic Competition. Acolo au participat copii din alte 20 de țări, precum Taiwan, Rusia, Bulgaria, India, Armenia ș.a.  

Este cazul Biancăi Arghir, în vârstă de 9 ani, din București. Anul trecut, fata a reușit să obțină un punctaj de 920 de puncte la concurs, ceea ce i-a adus o medalie de aur. 

Într-o discuție cu Școala 9, Bianca a mărturisit că este extrem de entuziasmată pentru faptul că a fost selectată să participe la competiție: „Este foarte important pentru mine pentru că mă ajută să-mi consolidez rezultatele. Sunt entuziasmată însă și pentru faptul că n-am mai mers într-o altă țară străină, abia aștept să ajungem. Sper să am rezultate foarte bune”, spune Bianca. Pentru asta, se antrenează în fiecare zi, făcând exerciții specifice, câte o oră sau două. 

„După o competiție grea, fac o pauză de câteva zile”, completează fata. Cât de repede poate ea să calculeze? „Mai repede decât poți tasta pe calculator”, zice ea, cu toată modestia. 

Bianca Arghir este dublu campioană la campionatul internațional de aritmetică mentală Sama Global FOTO Arhivă personală 

Beneficiile aritmeticii mentale 

Aritmetica mentală are beneficii multiple, copiii nu învață doar să socotească, ci au parte de o dezvoltare mai complexă, explică Sofia Mihalache. În urma cursurilor, copiii dezvoltă, pe de-o parte, capacitatea de a-și concentra atenția, gândirea, logica, memoria de scurtă și lungă durată, auditivă, vizuală, fotografică, viteza de gândire, dar și imaginația și creativitatea.

Acest lucru este confirmat și de Cristina Arghir, mama Biancăi: „Am observat că Bianca are o gândire matematică, dar voia ca totul să se întâmple cu viteza luminii, să răspundă repede. Dar la școală, în sistemul românesc, trebuie să justifici un răspuns, să fii concentrat, trebuie să fii atent și să ai răbdare. Așa am descoperit aritmetica mentală, care dezvoltă concomitent cele două emisfere cerebrale, aproape singura disciplină care face asta. Doar pianul o mai poate face.” 

A început de la clasa pregătitoare și drumul n-a fost simplu. „În timp, a ajuns la niște rezultate uimitoare. De la copilul care se grăbea și care voia totul cu viteza luminii, a ajuns, așadar, un copil echilibrat, adunat, concentrat, atent. În plus, a ajuns să facă performanță”, a povestit Cristina, care este cadru didactic. 

În plus, spune profesoara, competiția a ajutat-o să-și gestioneze emoțiile. „Acesta este examenul real pentru un copil, să-și stăpânească emoțiile, ca mai apoi să poată să-și folosească cunoștințele”. 

Matematica, ca o joacă 

Copiii nu privesc aritmetica mentală ca pe o activitate dificilă, mai spune directoarea centrului, așa cum suntem noi, adulții, tentați să o facem. Dimpotrivă, este privită ca pe o activitate distractivă. 

„Metodele noastre sunt extrem de prietenoase cu copiii, suntem adaptați nevoilor actuale ale generațiilor de astăzi. Ne folosim foarte mult de gamificare, avem conceput un joc cu multe obiective și ei își doresc să dea tot ce au mai bun din ei ca să avansăm în această poveste și să ajungem cât mai departe.Chiar sunt dezamăgiți că ora se termină prea repede.”

Centrul are și o platformă digitală, astfel că elevii se antrenează și online cu jocuri cognitive și programe care simulează calcule cât de rapid aleg ei. 

FOTO Facebook Smarty Kids

 

 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

aritmetica mentala abac matematică concurs dubai concentrare logică