Legislația actuală spune că părinții trebuie să facă o cerere către conducerea școlii, în care să specifice și cultul solicitat. Obligativitatea orei de religie a fost mult discutată în ultimii ani. Înainte de 2015, părinții care nu voiau pentru copii acest curs în orar trebuiau să depună o cerere. Acum se procedează invers: cei care vor ora anunță direcțiunea. De asemenea, cererea se face o singură dată pentru fiecare ciclu de învățământ.
Potrivit datelor Ministerului Educației transmise publicației noastre, în anul școlar 2022-2023, frecventează ora de religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta înseamnă că în jur de 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor această oră.
O scădere de 15% a celor care aleg religia
Aceste noi date arată o scădere de 15 procente față de acum șapte ani, când s-a modificat modul în care se optează pentru această oră. În 2015, Ministrul Educației de la acel moment, Sorin Cîmpeanu, anunța că 88% dintre elevi erau înscriși la ora de religie, potrivit Ziare.com.
În contextul noii reforme a educației, Ministerul a venit în această vară cu ideea ca la ora de religie să nu se mai dea note, ci calificative. Propunerea era și pentru alte materii precum muzică, desen și educație fizică. Conducerea ministerului a revenit asupra deciziei, astfel ca religia să rămână cu evaluare prin note. Nu există însă până în acest moment o variantă finală a legii educației.