Universitatea de Vară pentru Elevi (UVE) a apărut acum șapte ani în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, care adună anual peste 3.400 de studenți. Tinerii adunați în organizații studențești au decis atunci să-i ajute pe liceeni să-și dea seama mai repede dacă medicina li se potrivește. Programul urmărea să ofere unor liceeni opt zile de probă, în care să locuiască în cămin, să meargă la cursuri și să facă lucrări practice pentru care să învețe chiar și nopți întregi. Pe lângă asta, elevii învățau să lucreze în echipă prin tot felul de jocuri, de la activități de treasure hunt și până la ghicitori pe care le puteau rezolva explorând orașul împreună.
Organizarea acestor zile se predă din generație în generație în interiorul Ligii Studenților, iar anul acesta ștafeta a picat în mâinile lui Dragoș Corău, care a devenit coordonatorul proiectului. Dragoș a trecut în anul IV, dar a stat pe lângă colegii mai mari care s-au ocupat de proiect încă din anul I, așa că are încredere că poate face față procesului și eventualelor probleme. El este cel care, împreună cu președinta ligii, evaluează eseurile cu care mai mult de 130 de elevi aplică pentru UVE, el trebuie să aleagă participanții, el trebuie să se asigure că sunt cazați, el decide cum îi va grupa, el trebuie să aibă grijă ca fiecare să primească tricourile personalizate și gențile cu agende, pixuri și alte lucruri care diferă de la an la an. A fost acolo când, în anii trecuți, tricourile au ajuns miercuri, deși UVE începuse luni, sau când au primit agende cu logoul scris greșit și au fost nevoiți să aplice stickere deasupra.
Anul acesta, Universitatea de Vară pentru Elevi va avea loc între 29 iulie și 6 august, dar înscrierile s-au făcut încă de la finalul lunii mai. Elevii se pot înscrie să devină studenți provizorii la medicină generală, la stomatologie sau la farmacie, iar prețul pentru această experiență este de 400 de lei. Până în 2016, puteau participa la UVE elevi de clasele a X-a și a XI-a, însă liga și-a dat apoi seama că elevii mai mari ar avea mai mult de câștigat din experiența aceasta, așa că acum selectează doar din cei a XI-a. Pentru a putea participa, liceenii sunt rugați să trimită o fișă cu mediile generale obținute până atunci, o scrisoare de intenție și un eseu, a cărui temă anul acesta a fost „Profesia cu halat și suflet”. Dragoș își amintește cum aproape toți elevii au scris despre cum trebuie să alegi să faci lucruri în viață cu sufletul, nu cu intenția de a câștiga foarte mulți bani. L-a impresionat, în schimb, un eseu în care o elevă și-a scris o scrisoare din viitor, din ziua în care avea să primească diploma de medic.
Dragoș crede că elevii au nevoie de o astfel de experiență pentru a lua mai devreme contact cu meseria pe care și-o doresc, ca să realizeze dacă într-adevăr li se potrivește sau nu. Nici el nu știa că vrea la medicină până nu a făcut un tur al facultății în clasa a XII-a, așa că își dorește să-i ajute pe cei mai mici decât el să ia decizii responsabile.
Alături de el, Ecaterina Atudosiei, colegă de an și de Ligă, se va ocupa anul acesta de organizarea activităților care se întâmplă în afara cursurilor. În fiecare zi, după ce voluntarii din ligă îi vor duce și îi vor aduce pe elevi de la cursuri de anatomie, de biofizică sau fiziologie, vor urma ore de jocuri prin care liceenii vor lucra în echipe și vor ajunge să se cunoască mai bine. Deși nu a fost în totalitate responsabilitatea ei anul trecut, Ecaterina nu a putut să nu se implice. I-a pus pe elevi să se grupeze astfel încât să formeze o mașină, cu colegi care se prefăceau că sunt roți, și să convingă portarul să le ridice bariera, i-a trimis prin oraș cu doar un leu în mână și o ghicitoare, i-a pus să se fotografieze cu un angajat al facultății, totul pentru a strânge puncte care se adună la finalul săptămânii într-un clasament. Anul acesta a pregătit o surpriză pentru grupul care va avea cel mai mare punctaj.
Ecaterina a făcut parte din Ligă încă din anul I, la fel ca Dragoș, după ce a ales facultatea din Târgu Mureș în locul celei din Cluj-Napoca. În clasa a XII-a se înscrisese pentru Universitatea de Vară de acolo, dar nu fusese acceptată, așa că părinții, știind cât de mult își dorea să trăiască o astfel de experiență, au înscris-o în Târgu Mureș. Așa a ajuns Ecaterina să vină din Suceava în Mureș și să-și dorească să facă facultatea într-un oraș pe care nu-l cunoștea.
Nu e ușor să organizezi opt zile în care liceenii să nu se plictisească și să încerci să treci și prin sesiune, spune Ecaterina. Își amintește că într-unul din anii în care a ajutat la UVE nu a reușit să doarmă decât trei ore în trei zile, așa că a adormit pe canapeaua de la ligă, chiar dacă alți colegi ascultau muzică. A strâns perna în brațe și nu a mai auzit nimic timp de două ore. Dar nu se plânge. Îi place că reușește să contribuie la deciziile celor mai mici decât ea. Îi place când vede că la finalul săptămânii elevii sunt mai hotărâți să urmeze facultatea de medicină decât erau când au venit. Simte că ia parte la o schimbare care se produce în oameni, iar asta nu simți oriunde.
Spune că cel mai frumos lucru pe care-l primești înapoi după ce îi ajuți pe elevi să trăiască opt zile de studenție sunt relațiile de prietenie. Ea îi este recunoscătoare voluntarului care i-a fost coordonator când era ea în UVE, pentru că, în momentul în care a ajuns în facultate, a știut că are pe cine contacta și de la cine să ceară sfaturi în momentele grele. Un astfel de om simte că a devenit și ea pentru liceenii de care a avut grijă. În martie a mers în București pentru o întâlnire a studenților la medicină și a fost invitată în oraș de alți studenți pe care i-a coordonat în UVE. „Creezi legături. Unii îți zic mai în glumă, mai în serios «mămica» sau «tăticul». Avem grijă unii de alții.”