Din 2001, în fiecare an pe 20 martie, mii de campanii teatrale sărbătoresc în peste 80 de țări Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret.
Lucrez cu copiii de grădiniță și știu că dacă sunt stimulați, devin cei mai pricepuți actori și își dezvoltă tot felul de deprinderi. Copilul trăiește teatrul ca pe o experiență memorabilă. Omulețul mic simte, vede, aude și își imaginează.
O poveste pusă pe scenă îi captivează pe copii, intră în pielea personajelor, se transformă, simt emoția. Muzica, dansul, jocul, cântecele, apoi lumina, costumele, tutuurile, machiajul. Toate acestea formează un întreg și îl ajută pe copil să-și imagineze o lume pe care n-a mai experimentat-o până atunci. Sunt primii pași spre viața independentă.
Iată câteva beneficii pentru copiii care joacă în piese de teatru la grădiniță sau sunt spectatori la spectacole:
- Cursant sau spectator, teatrul este o metodă de a stimula și de a crește stima de sine. Creativitatea și imaginația sunt puse la lucru și barierele timidității și ale blocajului dispar.
- Participarea directă a copilului în piesele de teatru facilitează drumul lui către cunoașterea lumii cu tot ce înseamnă ea. O înțelege, întrucât experiența de viață va deveni mai vastă, ceea ce îl va ajuta ulterior, când va deveni școlar.
- Vizionarea spectacolelor, dar și participarea la cursuri implică socializare. Cooperarea și interacțiunea îl va ajuta pe copil să progreseze în diverse și multiple situații cu care va da nas.
- Îmbogățirea vocabularului, vorbirea fluentă și corectă sunt alte plusuri care se numără prin participarea copilului la spectacole indiferent de forma pe care o alege. Pasiunea pentru citit crește odată cu lărgirea vocabularului. Cunoștințele noi pe care le acumulează copilul despre uimitoarea și fascinanta lume a literaturii se poate îmbina cu dorința mai mare de a citi. Capătă abilitățile de învățare, își exersează memoria, atenția, concentrarea.
- Nu dobândește doar cunoaștere cognitivă, ci își îmbunătățește și limbajul corporal. Gesturile, mimica și tonalitatea îi dau o expresivitate corporală esențială și e important ca cei mici să învețe să își adapteze toate aceste comportamente în funcție de situație.
- Se vorbește mult despre educarea frumosului și arta, sub toate formele ei, încurajează copilul să se apropie de tot ce înseamnă frumos.