Franța vrea să pedepsească bullyingul din școli cu închisoarea

Franța vrea să pedepsească bullyingul din școli cu închisoarea

Parlamentarii francezi au aprobat o nouă lege care ar criminaliza bullyingul și care oferă training special pentru profesori ca să prevină hărțuirea, scrie Euronews. Noul act legislativ ar putea să-i tragă la răspundere deopotrivă pe elevi și pe profesori, care pot primi o amendă de până la 45 de mii de euro sau trei ani în închisoare dacă victima nu a mai putut în urma incidentului să meargă la școală sau la serviciu mai mult de opt zile. Legea mai trebuie să treacă prin Senat.

05.12.2021

de Andreea Archip Foto: Dumitru Angelescu

Potrivit noii legi, pedepsele pot crește până la 10 ani de închisoare și amendă de 150 de mii de euro dacă victima se sinucide ulterior atacului sau are o tentativă de sinucidere, mai spune Euronews.

În Franța, unu din zece copii sunt afectați de bullying în fiecare an. În România, fenomenul este chiar la cote mai mari. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, țara noastră s-ar afla pe locul trei, din 42 de țări, la cât de răspândit este fenomenul.

În perioada pandemiei, aproape o treime dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului se refereau la bullying și cyberbullying. Cea mai afectată categorie de vârstă este cea de 13-15 ani, urmată de 10-12 ani. Peste jumătate dintre abuzurile de tip bullying de la noi au avut loc în online, ca urmare a digitalizării cursurilor.

Închisoarea, doar pentru descurajare

Pentru a controla fenomenul în online, autoritățile franceze vor prin noua lege să oblige companiile de social media să modereze discursurile de ură sau hărțuire. Și președintele Emmanuel Macron susține legea și a pledat ca statul să ofere o mai mare susținere părinților. Până să intre în vigoare, legea aprobată de parlamentari va merge la dezbateri în Senat și va urma să fie votată în februarie.

Parlamentarii socialiști spun că noua lege nu este răspunsul potrivit la fenomenul bullyingului, dar Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, susține că este „un pas important” care va duce la descurajarea acestui tip de agresiune în școli.

„Fenomenul a fost amplificat de tehnologie. Nu mai există niciun fel de limite, nici de timp, nici de spațiu. Nu e vorba despre a trimite copii la închisoare”, a spus și parlamentarul Erwan Balanant, care crede că pedeapsa cu închisoarea va fi doar un element de descurajare.

De anul trecut, și în România este în vigoare o lege anti-bullying care prevede sancțiuni specifice, de la cererea de acordare a daunelor morale, până la plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărirea penală, plus alte sancțiuni prevăzute la nivel de școală.

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

bullying bullying franta bullying inchisoare bullying pedepse