„Cum te cheamă? Câți ani ai? De unde ești? CNP, buletin, adresa, datele cardului?”
Nu, nu sunt întrebările dintr-un interviu de angajare, deși așa ar putea părea la prima vedere. Sunt doar „o persoană nouă”, iar ca orice persoană nouă într-un grup de Whatsapp care găzduiește peste 300 de membri, sunt nevoit să mă prezint.
Întrebările continuă. „Mergi la Eras Tour? Top 3 albume? De cât timp ești swiftie?” Nu vin de la o singură persoana, ci de la două, Rebecca și Otilia, care se completează reciproc. Nu le cunosc și nici ele pe mine, evident. Doar că tocmai am intrat printr-un link de invite în grupul „The Tortured Poets Department”, iar acesta, voi afla eu mai târziu, este modul în care este primit fiecare nou membru.
Când nu răspund, o altă membră a grupului, Ale, trimite o poză cu părul ei proaspăt vopsit și cere sfaturi despre cum să scoată rozul de la rădăcină. În ajutorul ei vin alte două membre, Bia și Alexandra: „Se va duce cu timpul când te speli. Trimite-ne o poză după ce te usuci.”
Mai târziu, un alt membru, Alexandru, cere păreri pe grup despre literatura manga. Vrea să înceapă să citească, doar că are nevoie de câteva recomandări pentru necunoscători. O listă cu peste 15 titluri vine de la Adelina, după ce îl întreabă pe Alexandru ce genuri literare îi plac, iar el alege romance. „Ca fan veteran manga susțin recomandările!”, intervine o altă membră a grupului, Ella.
Persoanele pe care le-am numit mai sus îmi sunt necunoscute. La fel ar putea simți și ele, unele față de celelalte, pentru că, probabil, cele mai multe dintre ele nu s-au văzut niciodată în persoană. În grupul de Whatsapp sunt elevi de gimnaziu, liceeni, studenți, absolvenți ai unor facultăți de prestigiu, iar lista poate continua. Și vin din toate colțurile țării. Nu e nevoie să o spună ei, căci îți sar în ochi regionalismele, perfectul simplu, graiurile diverse.
Cu toate acestea, ecranul telefonului mi se aprinde cu notificări noi oră de oră, de la mesajele care nu încetează să curgă. Sunt discuții de tot felul: despre profii de la școală, despre subiecte posibile la Evaluarea Națională și Bac, despre destinațiile de vacanță preferate. Nu lipsesc nici schimburile de replici tăioase despre echipele favorite de fotbal. Exact ca într-o familie.
Dar ce aduce împreună, mai exact, această familie? Sau, mai degrabă, cine? Răspunsul este Taylor Swift.
Da, vorbim despre cântăreața americană devenită miliardară, care nu mai demult de acum două luni își trimitea fanii la dicționar pentru a-i înțelege versurile.
Milioane de susținători...
Taylor Swift se află în mijlocul unui turneu mondial acum, și nu orice turneu, ci acela cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Este vorba despre The Eras Tour, care reușise să adune peste 4,3 milioane de spectatori până la finalul anului trecut, conform unei statistici publicate de Pollstar. Studiul lua în calcul doar audiența de la primele 60 de show-uri, dintr-un total de 153.
„Este probabil ca acest turneu să devină un studiu de caz folosit pentru obținerea diplomelor în domeniul economiei în anii ce vor urma”, scria publicația Big Issue mai devreme anul acesta. „Impactul macroeconomic – practic, banii pe care fanii îi cheltuiesc pe lucruri care nu merg direct în contul bancar al Swift Inc, cum ar fi călătorii, cazare și mâncare – este uluitor.”
Simplu spus, Swift nu e doar o cântăreață. Este fața unui întreg fenomen cultural, unul cum de puține ori a mai reușit industria muzicală să producă. Ar trebui să ne întoarcem în timp la artiști precum Michael Jackson sau Elvis Presley pentru a găsi un grad similar de adorație din partea atâtor oameni din generații diferite. Cum s-a întâmplat asta?
…în mijlocul unui atac terorist
Peste 200.000 de oameni. Atâția ar fi trebuit să fie pe stadionul Ernst Happel din Viena, care trebuia să găzduiască săptămâna trecută trei concerte din Eras Tour. Concertul a fost anulat din cauza suspiciunilor de atac terorist planificat de 3 adolescenți. Printre cei care trebuia să fie la concerte erau și fani români ai lui Swift.
Pentru Alexandru și Sonia, evenimentul ar fi fost chiar de ziua lor de naștere, dar anularea concertelor s-a întâmplat înainte de zborul lor spre Viena. Iarina aterizase deja și se pregătea să meargă la două dintre cele trei concerte din capitala austriacă, când a aflat vestea. „A fost așa de scary. Efectiv doar voiam să mă întorc acasă și am luat tren până în Ungaria, chiar dacă hotelul și zborul nu erau rambursabile”, explică ea.
„Cineva care purta merch cu Taylor Swift tocmai a fost atacat pe stradă în Viena. Vă rog să vă feriți să purtați orice fel de obiecte cu ea pe stradă zilele următoare”, venea un anunț îngrijorător de la o membră a unui grup de fani. Zeci de mesaje de susținere pentru cei cărora visul li s-a transformat în coșmar au curs și pe grupul de Whatsapp al fanilor români. „Nici nu îmi imaginez cât de rău a fost. Stay safe guys”, scria Miruna.
Chiar după sperietură, unii planifică deja să meargă la alte concerte. Din milioanele de swifties, cum își spun fanii cântăreței, am stat de vorbă cu o mână dintre aceștia pentru a înțelege ce îi face să graviteze înspre ea și cum au consolidat legătura pe care o au în prezent.
„Muzica ei vorbește cu tine”
Pentru Andrei Kripac, student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și copywriter, Taylor Swift era doar „o figură omniprezentă” din media, până a decis să-i „dea o șansă” și i-a ascultat albumul „Midnights”.
„Odată ce l-am terminat, m-am hotărât să mă dedic în a o descoperi eu, iar atunci când descopăr un artist, încerc să-i ascult toată discografia în mod cronologic. Lucrul ăsta a fost foarte greu de făcut cu Taylor Swift pentru că are o discografie destul de mare. Le-am ascultat pe rând, pe fiecare în parte, dar a meritat”, explică el.
Mai exact, de două luni a avut nevoie pentru a asculta și a înțelege toată muzica lui Swift, spune Andrei. „Prin muzica ei vorbește cu tine și îți ia timp să procesezi. E un artist destul de versatil, are câte ceva și pentru cei care vor mai mult, ca să zic așa, și se duc dincolo de melodiile super populare și sunt atenți la versuri, la referințe, producție. Asta o face să fie de succes. Nu e doar un produs. Nu primește o partitură și versuri pe care să le cânte, făcute de alții.”
With great power comes great responsibility
Sub privirea atentă a presei și fanilor nu stau doar actele artistice ale lui Swift, ci și implicarea ei în probleme sociale… sau lipsa acesteia.
„Mi-a plăcut foarte mult atunci când a făcut acel open letter către Apple Music și a refuzat să-și pună discografia pe serviciile de streaming pentru că nu erau plătiți suficient artiștii și a vrut să facă asta ca să acorde o șansă celor care abia se lansau. Pe de altă parte, ceva ce pot spune că nu prea îmi place este lipsa prezenței în problemele sociale. Adică, sunt o persoană care se implică în problemele sociale și activează destul de mult și, ca artist, mai ales de o asemenea anvergură, mi se pare că ai o oarecare responsabilitate să-ți folosești vocea pe care o ai pentru a aduce la cunoștința oamenilor despre problemele existente. Lucru pe care nu l-am văzut foarte mult la Taylor Swift. Înțeleg imparțialitatea și încercarea de a fi în zona sigură și toate lucrurile ce țin de PR, doar că uneori e mult prea absentă”, simte Andrei.
Melodiile cu mesaj universal valabil despre dragoste, relații și foști parteneri. Acestea sunt cele care au atras atât de mulți oameni în cercul lui Taylor Swift, crede Andrei.
„Chestia asta mi-a fost confirmată atunci când am plecat în Statele Unite, acolo toate persoanele peste care am dat o plăceau exact pentru genul ăsta de melodii. De multe ori nici nu știau alte melodii decât cele care erau super populare. Mi se pare că e artistul la care apelează persoanele care suferă în relație. Melodiile de la ea pe care le apreciez eu sunt cele care au mesaje interpretabile, care nu sunt neapărat despre relații, cât despre consecințele lor, cum ar fi anxietatea sau tumultul vieții de artist.”
„Nu putem spune cine este adevărata Taylor Swift după ce coboară de pe scenă”
Cine este Taylor Swift când nu e în lumina reflectoarelor? Conform lui Andrei, nu avem nici cea mai vagă idee. „Nu își folosește platformele sociale ca să vorbească despre viața ei personală, ci mai mult pentru a-și promova muzica. Mi-ar fi plăcut să văd un pic mai mult din adevărata Taylor Swift. Dacă mergem pe premisa că ar trebui să separăm arta de artist, cred că nu putem spune cine este adevărata Taylor Swift după ce coboară de pe scenă, pentru că nu ne-a dat oportunitatea să știm asta.”
Cât despre calitățile și defectele pe care swifties le împărtășesc ca fani, Andrei consideră cel mai important atribut ar fi „devotamentul. Swifties sunt cei mai înfocați fani, cei care sar cel mai repede să o apere și cei care sunt foarte informați în legătură cu muzica ei. Ca defect, aș spune că se comportă ca și cum nu mai există alți artiști cel puțin la fel de buni și asta creează niște așteptări care nu le permit altora și nu-i încurajează să-i acorde o șansă.”