Ce îi face pe oameni să plagieze sau să fure? Cercetătorii răspund

Ce îi face pe oameni să plagieze sau să fure? Cercetătorii răspund

O nouă cercetare condusă de Universitatea din Leicester, Marea Britanie, arată că nu câștigurile anterioare îi fac pe oameni să trișeze ca să-și mențină statutul de învingător. Aceasta a fost descoperirea unui studiu de acum șase ani pe care l-au refăcut și contrazis. Ce îi face pe oameni să trișeze la teste, să-și plagieze lucrările sau să fure este modul în care se raportează la inegalitățile din societate. Cum au cercetat aceste comportamente?

 

16.08.2022

de Andreea Archip

O cercetare din 2016, realizată în Israel pe marginea unei serii de experimente, susținea că este mai probabil ca învingătorii unor competiții bazate pe abilități să fure bani în diverse jocuri de noroc, spre deosebire de învinși sau de persoanele care nu se vedeau pe ele însele ca învingători sau învinși.

Acest studiu foarte citat, cu eșantioane de dimensiuni mici, a propus că victoria în competiții induce un sentiment de îndreptățire care încurajează trișatul.

În urmă cu un an însă, un studiu extins și îmbunătățit realizat de cercetători de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, și de la Universitatea din California de Sud, SUA, a infirmat concluziile inițiale, scrie Science Daily.

„Nici victoria, nici înfrângerea nu au avut niciun efect asupra trișării”

„Înșelătoria și necinstea în general sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, având în vedere necinstea academică în era digitală, problemele de evitare și evaziune fiscală de către persoanele bogate din economiile dezvoltate și, în general, efectele creșterii inegalității în ceea ce privește bogăția și veniturile asupra corupției și criminalității”, a spus Andrew Colman, profesor de psihologie în cadrul Departamentului de Neuroștiințe, Psihologie și Comportament al Universității din Leicester și autorul principal al noului studiu.

Pentru acesta a fost important să vadă de unde izvorăște înșelăciunea. „Am fost surprinși de concluziile studiului din 2016 și de aceea am dorit să îl replicăm cu eșantioane de dimensiuni substanțiale. Eșantioanele mici ale studiului original nu au puterea statistică necesară pentru a genera concluzii ferme”, a mai explicat acesta.

Am fost uimiți când s-a dovedit că nici victoria, nici înfrângerea nu au avut niciun efect asupra trișării, deși a avut loc o cantitate semnificativă de trișare. Am furnizat cel puțin date solide din punct de vedere științific care oferă un răspuns clar la întrebare. - Andrew Colman, cercetător

Cercetătorii au constatat că persoanele cu un puternic simț al corectitudinii trișează mai puțin - indiferent dacă au câștigat sau au pierdut anterior.

Aceștia au examinat comportamentul a 259 de participanți la un joc de laborator de aruncare a zarurilor - identic cu cel din studiul original - și a 275 de participanți care au participat la un joc de bază de aruncare a monedei în cadrul unui experiment online suplimentar. Rezultatele au fost apoi analizate cu ajutorul statisticilor standard și al unei tehnici matematice numite modelarea ecuațiilor structurale.

Cercetătorii au constatat că au existat un comportament de trișare, nu semnificativ, pentru recompensele financiare oferite, la fel ca în studiul original. Cu toate acestea, câștigarea nu a sporit înșelăciunea ulterioară și nici sentimentul de îndreptățire a oamenilor. Nici pierderea.

În schimb, singurul factor investigat care ar putea explica cantitatea mică, dar semnificativă, de înșelăciune care a avut loc a fost „aversiunea scăzută față de inegalitate”.

Practic, cei care au un puternic simț al corectitudinii tind să aibă aversiune față de inegalitate și evită să trișeze, deoarece consideră această practică drept o formă de nedreptate.

 

 

 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

furt plagiat cercetare cercetatori marea britanie