Ana și Cristi sunt frați, iar David e prietenul cu care s-au cunoscut în programul Gifted4All de la Kleine Schule, un spațiu de mentorat și învățare continuă pentru copii și adolescenți cu „abilități înalte”. Au fost selectați în acest program în urma unor testări care au stabilit că au coeficienți mari de inteligență lingvistică, logico-matematică, viteză de procesare, memorie. Se întâlnesc acolo după școală și își aleg domeniile despre care vor să afle mai multe – citire rapidă, dezvoltare personală, scriere creativă. În vacanțe merg în tabere împreună, iar vara asta au fost și colegi de serviciu. Cei trei au făcut un internship neplătit la cel de-al doilea magazin Ikea recent deschis în București și au fost responsabili cu crearea cardurilor de fidelitate pentru clienți.
Ana (16 ani, clasa a X-a la Liceul German Hermann Oberth)
Vara asta mi-am început-o ca voluntar într-o tabără Kleine Schule. A fost prima oară când am lucrat cu copii mici, de 6-12 ani. Au fost 29 și am fost undeva în Baia Mare. Pe fetele mai mici le-am învățat să se spele, am dormit cu ele, am fost foarte apropiate. Cele mai mari m-au ajutat și s-au implicat. Mi-am dat seama că îmi place foarte mult să lucrez cu adolescenți pentru că simt că avem lucruri în comun. Mi-aș dori să dau la psihologie.
Am vrut să lucrez vara asta pentru că mi se pare important să-mi câștig singură banii și să încerc lucruri ca să văd la ce sunt bună. În plus, la școală nu te învață nimeni cum să te pregătești pentru un interviu, cum să cauți un job, ce să faci și să nu faci la job. Abia din discuțiile cu părinții am mai înțeles ce am de făcut.
La Ikea cel mai greu lucru a fost să stăm șase ore în picioare cu doar 30 de minute pauză de masă și să le zâmbim oamenilor care ne luau uneori peste picior. Veneau destul de frustrați și nervoși, cu o atitudine de genul: „Ia să-i vedem și pe deștepții ăștia”.
A fost interesant că printre clienți s-au numărat și profesori care m-au recunoscut și au spus: „Asta vreau să văd la elevii mei”. Nu mai știu alți colegi care lucrează vara asta, dar noi suntem foarte puțini în clasă. Doar cinci.
Mi-a plăcut foarte mult când angajații mai mari ne numeau „colegi”. Mi-ar plăcea să aflu mai multe de la departamentul de design interior, să stau la ședințele lor și să văd cum decid să amenajeze un spațiu, cum contribuie toți cu idei, dacă ne vor asculta și pe noi.
Cristi (18 ani, clasa a XII-a la Liceul German Hermann Oberth)
E interesant să ai cartelă și să treci prin uși securizate. Am văzut o grămadă în spatele magazinului, depozite, cutii. Nimic spectaculos, dar e o chestie să poți să deschizi orice ușă vrei.
Mi-au plăcut colegii mai mari care mereu ne ajutau și ne explicau și mi-a plăcut foarte mult să ajut.
Când venea cineva cu atitudine bossy, procesam cât mai repede cardul, ca să scap de el. Mi-a plăcut să mă simt util, să îl ajut pe domnul mai în vârstă care își pierduse cardul, să vorbesc cu clienții în engleză când era nevoie.
Eu mereu am respectat oamenii din câmpul muncii, nu am avut niciodată o atitudine nepotrivită în magazine, dar după experiența asta cu atât mai mult cred că ar trebui să înțelegem mai bine oamenii cu care interacționăm, să nu ne purtăm urât. Sunt niște oameni care încearcă să lucreze și să te ajute, nu știi ce zi au avut.
Vara trecută am mai lucrat într-o agenție de web design unde am făcut animație și proiectare, dar acum am vrut să încerc altceva. Simt că vreau să mă îndrept spre un domeniu mai degrabă umanist.
David (14 ani, clasa a VIII-a la Școala nr. 7)
În prima zi ne-au arătat clădirea, ne-au făcut instructajul, am primit tricouri și ecuson inscripționat cu „Practicant”. Eu n-am întâlnit oameni recalcitranți cum au pățit Ana și Cristi. Veneau cam din cinci în cinci minute să le facem carduri, aveai timp să respiri. Într-o zi ni s-au stricat cele două calculatoare și imprimanta și nu am mai putut să procesăm cererile. S-a făcut o coadă mare. Am chemat oamenii de la IT să le repare și am mers la masă. Nu m-am stresat.
Îmi place experiența, clar aș repeta-o. E altceva față de a sta degeaba toată vara.
Dacă vrei să știi cum să lucrezi legal ca minor în România, iată aici un ghid.
Job de vară I: Miky experiment de socializare în mall.
Job de vară II: Alex și hotdogii
Job de vară IV: Sophie și dansul în cafenea