Fost clovn, actual muscă pe teren, mamă, biciclistă; veșnic cu dor de ducă.
Anul acesta, programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie. Fiecare instituție de învățământ este liberă să aleagă când va organiza cele două săptămâni de activități speciale. Ce spune consultantul în educație Anca Tîrcă despre dezbaterea lunii februarie privind săptămânile „altfel”, considerate de unii profesori „una dintre cele mai proaste idei”?
Adrian Hatos este profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii de Oradea și președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat. Este o comisie nouă, ruptă din cea de Învățământ. Într-un interviu pentru Școala 9 acesta vorbește despre bugetul insuficient alocat cercetării și în acest an, departe de obiectivul promis de 1% din PIB, despre ce ar trebui să conțină o nouă lege a educației și cum ar putea fi combătută frauda universitară.
Pandemia de COVID-19 continuă să adâncească problemele din sectorul educației. În Anglia, studenții nu mai pot și nu mai vor să plătească taxe la fel de mari, în Australia, cei care învață peste hotare vor să se întoarcă acasă, nemulțumiți de calitatea educației în vremea COVID. În India, un grup de fermieri care protestează împotriva guvernului și-au improvizat o școală pentru copiii dezavantajați. În ciuda închiderii școlilor, elevii singaporezi au avut cele mai bune rezultate la examene din ultimii 30 de ani. Peste Ocean, aflăm despre actrițe cunoscute care au încercat să-și bage fiicele la facultate prin mită.