După turul toaletelor din interior le vedem și pe cele din exterior de care se folosesc elevii și cadrele didactice momentan.
„La numărul mic de copii, nici nu o să le prea folosească”, îmi spune viceprimarul.
Marea majoritate a locuitorilor satului au toaletă cu fosă uscată, în curte, spune viceprimarul. „Sunt prea puțini care au toaletă în casă.”
Ne invită apoi să revenim zilele viitoare, să ne convingem că noile toalete vor fi date în funcțiune. În drumul înapoi spre primărie, ca într-un scenariu de film, ne întâlnim cu ceea ce crede viceprimarul că e constructorul venit să termine lucrarea. Pe sens opus e o mașină care transportă panouri. „Vin băieții la montare, acum urcă, voiam să sun directoarea să facem procesul verbal de predare”, îi spune constructorul telefonic.
„S-a făcut recepție, totul e în regulă”
De lucrare s-au ocupat două firme. Proiectarea a fost făcută de SC DORUCONS PROIECT PDT SRL, iar execuția de CONDO 2005 SRL.
Despre toaleta din Cislău, constructorul Dorel Ghinescu, asociat unic al firmei de construcții CONDO 2005 SRL, ne spune că „a fost finalizată, e dată în folosință, s-a făcut recepție, totul e în regulă.”
Lucrarea a fost împărțită între două firme, de proiectare și de execuție, aceasta fiind „o procedură care se folosește de ceva timp. Vor proiectare și execuție în paralel.”
În total, toaleta din Cislău a costat 142.000 de lei. „Vă pot spune sincer, am reușit și am rămas cu profitul din deviz, ceea ce nu mă așteptam, pentru că în lucrările astea în care demolezi, separi, că n-a fost o construcție nouă, poți să mai ai anumite probleme în timpul execuției”, ne-a spus constructorul.
El mai povestește și că înainte, în locul toaletei moderne din școală era o altă toaletă „de acum câțiva ani, care s-a lipit efectiv de clădire.”
La noile toalete au lucrat șase persoane din echipa constructorului. „Și sâmbăta, chiar am fost și o duminică acolo, că altfel nu puteam să ne încadrăm”.
Când a început școala, Ministra Educației Ligia Deca a anunțat că până la finalul lui 2024, doar 20 de școli din toată țara vor mai avea toalete neconforme. „Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a spus Deca atunci.
În demersul Școala9 de a vizita școlile cu proiecte în lucru, am descoperit o realitate diferită decât pe hârtie: lucrări nefinalizate sau finalizate și cu toaletele ținute încă sub cheie.
Organizația Funky Citizens face un apel prin care vrea ca oamenii din toată țara să pună pe hartă situația reală din teren.
Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.