„La numărul mic de copii, nici nu o să le prea folosească”. Epopeea toaletei în școală, într-un sat din Buzău

„La numărul mic de copii, nici nu o să le prea folosească”. Epopeea toaletei în școală, într-un sat din Buzău

Cu alegerile prezidențiale aproape, la început de an școlar, candidatul Marcel Ciolacu lansa vestea accesării a peste 2 miliarde de euro pentru învățământ și sănătate, încurajând primarii „harnici” să profite de aceste fonduri. Cu mai multe linii de finanțare pentru toalete conforme lansate în ultimii cinci ani, sute de elevi încă merg la toalete în curtea școlii. În satul Buda-Crăciunești, în județul natal al premierului, am prins ultimii pași înainte de darea în folosință a unei toalete de aproape 30.000 de euro pentru cei aproape 160 de elevi ai școlii. 

06.11.2024

de Raluca Cristea, Foto: Raul Ștef

La începutul lunii octombrie am mers pe harta școlilor care încă mai au toaletele în curte. Am ajuns la început în Vaslui, județul cu cele mai multe proiecte în lucru. Am găsit acolo discrepanțe de tipul - table inteligente în școală, latrină afară.

Apoi am poposit la Sibiu, la Poiana Sibiului, unde este singura școală din județ inclusă în proiectul Ministerului Educației pentru conformarea toaletelor. Am găsit acolo o școală în care vor fi investiți peste 300.000 de lei, dar care, după finalizarea lucrărilor, va avea tot o toaletă pentru care o parte din elevi vor fi nevoiți să traverseze curtea școlii. Ultima noastră oprire a fost în Buzău, județul cu opt școli înscrise pe listele de la Minister prin care se promit modernizări, județul natal al premierului și candidatului la prezidențiale Marcel Ciolacu. 

Înaintea începerii anului școlar, premierul a plecat prin țară să vadă cum se prezintă unitățile de învățământ. În timpul vizitei sale la o școală din Prahova, Ciolacu a vorbit despre banii mulți care se alocă pentru învățământ și sănătate.

„Sunt peste 2 miliarde de euro în acest moment care se accesează pentru infrastructura în sistemul de învățământ.

Normal că primarii mai harnici, cu experiență, au accesat imediat și vedem condițiile dintr-o școală și o grădiniță.”

Peste 200 de milioane de euro pentru reabilitarea şcolilor

La jumătatea lunii iunie, Ciolacu anunța că Guvernul va aproba finanțarea Ministerului Educaţiei cu alți peste 200 de milioane de euro pentru reabilitarea şcolilor, astfel încât acestea să devină școli moderne, cu un consum energetic redus.

Tot atunci Guvernul discuta și un parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) de un miliard de dolari, potrivit declarațiilor date în ședința de guvern.

Buda-Crăciunești, un sat din Buzău cu toalete în curte

În prima săptămână de școală, am mers într-o vizită în județul Buzău, județul natal al premierului, să vedem dacă există și aici primari „harnici” care au finalizat toaletele din curțile unităților de învățământ, pentru care s-au alocat bani din bugetul de stat către bugetele locale prin Hotărârea de Guvern.

Din 2019 și până în prezent Guvernul a făcut alocări inițiale în valoare de 99,8 de milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare în școlile și grădinițele din România, prin șase hotărâri de guvern, a făcut o analiză organizația Funky Citizens.

Buda-Crăciunești, un sat din comuna Cislău, aflat la 43 de kilometri de Buzău, este primul din anexele proiectului de la Minister. Satul înconjurat de păduri de fag și stejar are puțin peste 700 de locuitori și numărul tot scade din cauza migrației și a natalității scăzute.

La Școala Gimnazială Buda-Crăciunești întrebăm dacă putem vorbi cu directoarea și dacă toaletele au fost mutate în interior. Directoarea ne transmite printr-o angajată că avem nevoie de o aprobare de la inspectoratul școlar și ne redirecționează către primar.

„Treaba ta. Îi duci pe răspunderea ta”

Străbatem un drum sinuos prin pădure și ajungem la Primăria din sat. Ioan Marin, viceprimarul cu atribuții de primar, ne aștepta deja la ușă.

Din birou o sună pe directoare. „Treaba ta. Îi duci pe răspunderea ta”, îi transmite aceasta.

Viceprimarul Marin de la PSD spune că nu ne permite o vizită fără acordul directoarei. În birou intră și Constantin Mușat, candidatul PNL, care recent a preluat scaunul de primar în Cislău.

30 de ani la primărie și abuz în serviciu

Din anii '90, funcția de primar în Cislău a fost ocupată de Dumitru Mitroiu. După opt mandate, în noiembrie 2021, Mitroiu şi contabilul Primăriei au fost condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu, potrivit presei locale. De atunci atribuțiile i-au fost preluate de viceprimar.

„În 30 de ani nici clanțe în primărie n-au schimbat”, spune Constantin Mușat, câștigătorul alegerilor în acest an.

După mai multe discuții telefonice cu directoarea, într-un final, viceprimarul Marin se înduplecă: „O să merg eu personal. M-am supărat eu”.

Așadar ne întoarcem la școală să vedem stadiul lucrărilor pentru modernizarea toaletelor. Pe drumul care durează vreo zece minute, viceprimarul ne prezintă câteva puncte forte ale satului: lucrările de la canalizare, drumurile asfaltate și o școală recent reabilitată.

La Școala Gimnazială, mutarea toaletelor în interior a costat 122.000 de lei, bani din bugetul de stat, și 20.000 de lei TVA-ul plătit din bugetul primăriei, spune viceprimarul Marin.

„Nu ne-au luat bani nici pentru proiectare. Au zis că e pentru școală și pentru copii”, explică el.

„Eu nu am nimic de ascuns”

Ajunși la școală, de data aceasta suntem primiți cu podele proaspăt spălate între timp, chiar și în toaletele care, la acel moment, nu erau date în funcțiune.

„Eu nu am nimic de ascuns”, repetă viceprimarul. Locul a fost transformat în toalete și amenajat din banii primiți de la stat, dar și în a treia zi de școală e încuiat cu cheia.

E alcătuită din două încăperi: una cu patru vase de toaletă și două pisoare și cealaltă din patru vase de toaletă pentru cadrele didactice. Panourile care ar trebui să formeze cabinele separate încă nu au sosit, dar primarul spune că astfel lucrarea va fi finalizată. Într-o antecameră sunt trei chiuvete și trei sticle de zece litri pline cu apă. „Avem apă, dar nu e dată drumul acum”, ne asigură personalul școlii.

1/2
1/2
2/2
2/2

După turul toaletelor din interior le vedem și pe cele din exterior de care se folosesc elevii și cadrele didactice momentan.

„La numărul mic de copii, nici nu o să le prea folosească”, îmi spune viceprimarul.

Marea majoritate a locuitorilor satului au toaletă cu fosă uscată, în curte, spune viceprimarul. „Sunt prea puțini care au toaletă în casă.”

Ne invită apoi să revenim zilele viitoare, să ne convingem că noile toalete vor fi date în funcțiune. În drumul înapoi spre primărie, ca într-un scenariu de film, ne întâlnim cu ceea ce crede viceprimarul că e constructorul venit să termine lucrarea. Pe sens opus e o mașină care transportă panouri. „Vin băieții la montare, acum urcă, voiam să sun directoarea să facem procesul verbal de predare”, îi spune constructorul telefonic.

„S-a făcut recepție, totul e în regulă”

De lucrare s-au ocupat două firme. Proiectarea a fost făcută de SC DORUCONS PROIECT PDT SRL, iar execuția de CONDO 2005 SRL.

Despre toaleta din Cislău, constructorul Dorel Ghinescu, asociat unic al firmei de construcții CONDO 2005 SRL, ne spune că „a fost finalizată, e dată în folosință, s-a făcut recepție, totul e în regulă.”

Lucrarea a fost împărțită între două firme, de proiectare și de execuție, aceasta fiind „o procedură care se folosește de ceva timp. Vor proiectare și execuție în paralel.”

În total, toaleta din Cislău a costat 142.000 de lei. „Vă pot spune sincer, am reușit și am rămas cu profitul din deviz, ceea ce nu mă așteptam, pentru că în lucrările astea în care demolezi, separi, că n-a fost o construcție nouă, poți să mai ai anumite probleme în timpul execuției”, ne-a spus constructorul.

El mai povestește și că înainte, în locul toaletei moderne din școală era o altă toaletă „de acum câțiva ani, care s-a lipit efectiv de clădire.”

La noile toalete au lucrat șase persoane din echipa constructorului. „Și sâmbăta, chiar am fost și o duminică acolo, că altfel nu puteam să ne încadrăm”.

Când a început școala, Ministra Educației Ligia Deca a anunțat că până la finalul lui 2024, doar 20 de școli din toată țara vor mai avea toalete neconforme. „Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a spus Deca atunci.

În demersul Școala9 de a vizita școlile cu proiecte în lucru, am descoperit o realitate diferită decât pe hârtie: lucrări nefinalizate sau finalizate și cu toaletele ținute încă sub cheie. 

Organizația Funky Citizens face un apel prin care vrea ca oamenii din toată țara să pună pe hartă situația reală din teren.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

Raul Ștef

Fotojurnalist

Interesat de fotografie documentară din sfera socialului. Absolvent al Masteratului de Fotografie documentară și fotojurnalism la Universitatea de Artă din Londra, are o experiență de peste 20 de ani în fotojurnalism unde este interesat de subiecte din sfera socială și culturală.  

CUVINTE-CHEIE

școală Marcel Ciolacu Buda-Crăciunești proiect toaleta buzau