În această perioadă, copii din toată țara participă la workshop-uri fizice sau online în care învață să programeze în Scratch, un limbaj de programare prin blocuri de imagine, în cadrul Caravanei SuperCoders. Apoi, până pe 17 noiembrie, ei se pot înscrie într-un concurs național prin realizarea unei animații plecând de la povestea ediției. Cele mai bune 50 de aplicații ajung în Academia SuperCoders, un program avansat de electronică și robotică care are o durată de trei luni.
Abilitățile pe care le dezvolți la SuperCoders
Cu toate că în inima sa, SuperCoders are scopul de a promova educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații, programul le dezvoltă de fapt copiilor mai multe abilități, spune Ioana Rusu, coordonator de proiecte al Simplon România.
„Asta aud adesea de la copii - programul m-a făcut să am mai multă încredere în mine. Și pentru noi, adulții, când câștigăm un mic progres în ceva de care ne era foarte teamă, ne simțim mai încrezători”, spune ea.
A observat asta și Ovidiu Ana, directorul executiv al Fundației Orange, care a preluat coordonarea SuperCoders de anul trecut. 2023 a fost și anul în care în cadrul Academiei au fost un număr egal de copii din rural și urban.
Ovidiu spune că a fost impresionat de copii când și-au prezentat proiectele, la absolvirea Academiei Supercoders. „A fost foarte interesant să văd dezinvoltura cu care ne-au prezentat. Copii veniți din mediul rural preponderent au putut să ne prezinte în acel mediu aproape corporate. Eu sunt copil de la țară, am crescut în mediul rural și încă îl port cu mine și compar copilăria mea cu ce văd la ei. Și mi-a plăcut foarte mult să-i văd pe acești copii atât de stăpâni pe sine”, a povestit Ovidiu.
Chiar dinainte de pandemie Academia SuperCoders a început să se desfășoare exclusiv online și acest lucru a oferit o șansă în plus elevilor din rural care nu au atât de multe oportunități ca cei din orașele mari.
„Anul acesta, caravana SuperCoders a mers și în localități îndepărtate din țară. Am avut caravana în Delta Dunării, am adus copii din Sulina, Mila 23 și Crișan la sediul Orange Digital Center din incinta Centrului Comunitar de la Muzeul Ivan Patzaichin, și acolo s-au ținut ateliere cu copiii din aceste comunități. Observăm că nu contează neapărat dacă ești din rural, din comunități îndepărtate, important e să reușești să transmiți mesajul copiilor și să le arăți că există posibilitatea de a lucra în acest domeniu”, mai spune Ovidiu Ana.
În spatele copiilor care învață să codeze există părinții care pun preț pe educația și dezvoltarea lor, a observat Ovidiu Ana: „Întotdeauna când vezi niște talente, te întrebi de unde a apărut talentul, și am întrebat părinții ce au făcut, cum au făcut. Și îmi dau seama că sprijinul pe care îl dau, faptul că sunt alături de copil și îl sprijină, mi se pare cel mai important în dezvoltarea lor. E ca o lecție care mi-a fost dată și o urmăresc în toate programele noastre, să implicăm în programele educaționale și părinți, pe lângă școală și copil”.
De aici e doar un pas până la comunitate, care și ea este activată în proiectul SuperCoders. „Pe lângă activitățile de pregătire online și caravana SuperCoders, am avut un apel de granturi. Am oferit 10 granturi la nivel național în organizații locale, astfel încât ele să realizeze activități pentru tinerii din comunități. Ne bucurăm că a avut un impact foarte mare, și prin acele granturi aproape 1000 de copii vor participa pe parcursul următoarelor două-trei luni la sesiuni de formare în Scratch și robotică”, a mai menționat directorul Fundației Orange.
„Copiii învață și să dezvolte o reziliență și o toleranță la activități mai puțin confortabile”
SuperCoders a crescut treptat în ultimii 11 ani. La prima ediție, în 2014, Orange România, împreună cu Simplon România, a început să organizeze ateliere de programare pentru copii. Astăzi, SuperCoders înseamnă o caravană cu o serie de ateliere offline și online pentru elevii și profesorii din cadrul școlilor care fac parte din programul Digitaliada, un concurs național - a doua etapă a programului, când copiii trebuie să creeze o animație interactivă în Scratch și Academia SuperCoders. De la prima ediție, peste 6000 de copii au beneficiat de experiența SuperCoders.
„Noi îți arătăm ce posibilități sunt. Poate nu o să vrei să fii programator, dar poate îți place arta și ai vrea să fii designer grafic sau poate îți place să lucrezi cu oamenii și poate ai vrea să intri într-un proces de management. Și atunci încercăm să ajutăm copiii să-și caute și pasiunile, pentru că programarea te ajută să cauți soluții, când codezi te confrunți cu diverse dificultăți, te frustrezi, te superi, treci prin diferite procese. Și atunci și copiii învață și să dezvolte o reziliență și o toleranță la activități mai puțin confortabile,atunci își câștigă această putere”, spune Ioana Rusu, managerul Simplon.
În plus, abilitățile digitale sunt necesare tot mai mult în profesii diverse. „Indiferent ce joburi o să-și aleagă ei în viitor, utilizarea unor tehnologii sau echipamentelor în munca lor o să fie necesară. Și povestim asta copiilor și dăm exemplu de la un casier din supermarket care trebuie să folosească niște sisteme, niște case, să introducă niște date, până la toate acele joburi mult mai avansate, o să ne lovim de astfel de tehnologii. Nu înseamnă că devenim automat programatori, este o experiență în care pot încerca, pot testa și pot deprinde acea flexibilitate de a întâlni lucruri noi, de a ne expune la tehnologii noi, fără teamă”, le spune Ioana copiilor din SuperCoders la ateliere.
Ea s-a alăturat echipei Simplon în urmă cu opt ani și a fost foarte fericită când i s-a permis să își aleagă proiectul pentru care să lucreze. Pentru ea a fost din start SuperCoders „pentru că lucram cu copiii, empatizam foarte mult”. Începuse atunci și un masterat în programare iar ulterior s-a apucat să studieze și Psihologia. „Pentru că eram curioasă de comportamente dincolo de aptitudini, de ce cumva uneori poate simțim o barieră în a depăși anumite provocări mai mari și tot complexul ăsta de informații mă ajută să înțeleg mai bine experiența copiilor, a părinților, a profesorilor, toți cei implicați în proiect și atunci să vedem cum putem adapta conținutul astfel încât să fie un proces de creștere în ritmul lor. Pentru că fiecare crește într-un ritm diferit”, spune Ioana.
Abilități digitale, dar cu folosirea responsabilă a tehnologiei
Copiii prind repede și apoi pot să-și pună în practică abilitățile în zona lor de interes. De exemplu, la Academia de anul trecut, copiii au mers către aplicații utile, cum a fost un sistem de irigare automată a plantelor de apartament sau un sistem pentru parcarea mașinilor.
În plus, copiii își dezvoltă și abilitățile de comunicare și de lucru în echipă, pe lângă cele digitale, care nu înseamnă doar să știi să-ți deschizi aplicațiile de pe telefonul mobil. „Accesul la tehnologie nu garantează că știi să o folosești. Accesul la tehnologie nu înseamnă că poți să creezi ceva cu ajutorul tehnologiei, fiindcă așa cum sunt definite competențele digitale, ele înseamnă să creezi, fie cod, fie aplicații, să creezi orice din instrumentele pe care le știi”, explică Ovidiu Ana.
În plus, trebuie adaptată învățarea pe calapodul generațiilor de azi. Ovidiu și-a amintit că atunci când a încercat, în anii 90, să învețe Excel, singura varianta a fost să-și cumpere o carte groasă. „Eu aveam impresia că o să învăț Excel-ul dacă o răsfoiesc, fără să am un calculator”, se amuză astăzi. A învățat apoi programul ulterior, dar lucrând efectiv cu el.
Și Ioana crede că sunt importante mediul și tehnologia pe care le folosesc copiii. „Interesul copilului scade pentru că dacă lucrezi la un calculator care nu funcționează parcă nu-ți mai vine să mai încerci a doua oară. Apoi este acest comportament social, te uiți la toți colegii tăi care au un telefon și folosesc anumite aplicații și pare interesant și în perioada preadolescenței și adolescenței își doresc tot mai mult astfel de experiențe”, povestește ea.
De aici și componenta SuperCoders de utilizare responsabilă și utilă a tehnologiei. „Să le arătăm ce putere are tehnologia dacă o folosesc în folosul lor și într-un timp limitat. Le explicăm și dezavantajele care pot veni la pachet cu folosirea tehnologiei și în mesajele noastre către ei întotdeauna milităm pentru un comportament sănătos în care ieșim afară, ne bucurăm de experiențe cu prietenii, în comunitate, dar avem și acces la tehnologie pentru a putea să ne dezvoltăm”, explică Ioana.
Cum te poți înscrie în Concursul Național SuperCoders#11
Copiii între 10 și 14 ani din toată țara, pasionați de animație și programare, care-și doresc să devină creatori de noi universuri, se pot înscrie până pe 17 noiembrie în Concursul Național SuperCoders #11. Copiii trebuie să creeze o animație interactivă în Scratch, pornind de la povestea ediției, care se găsește pe site: https://orangedigitalcenter.ro/supercoders/
Mai exact, ce presupune pentru copii această etapă:
Să construiască în Scratch o animație, pornind de la povestea dată, căreia trebuie să-i găsească o continuare și un final. Pot inventa personaje noi, acțiuni, decoruri, limita este doar imaginația.
Să completeze și să trimită formularul de înscriere în concurs, cu sprijinul reprezentantului legal, până pe 17 noiembrie, ora 23:59.
Să revină pe pagina www.orangedigitalcenter.ro, secțiunea SuperCoders, pentru a vedea dacă animația lor a fost câștigătoare.
Important de știut:
Înscrierile sunt individuale.
Pentru a fi eligibile, înscrierile în concurs trebuie să conțină un link valid către animația realizată în Scratch, pe https://scratch.mit.edu/.
Concursul se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din România.
Înscrierile trebuie completate de către reprezentantul legal al copilului (părintele).
Premiile pe care le pot obține sunt tablete iPad și căști Apple AirPods sau 50 de locuri în Academia SuperCoders.
Apoi, din ianuarie 2025 începe Academia SuperCoders pentru cei 50 de copii selectați. Timp de 12 săptămâni, aceștia vor participa la un modul avansat de robotică și electronică alături de mentori cu experiență.