Ziarul va fi distribuit gratuit în cadrul unor evenimente dedicate profesorilor și în comunitățile din țară unde e cea mai mare nevoie de informație de calitate și de soluții la provocările cu care se confruntă școala.
Lansarea va avea loc sâmbătă, 22 februarie, de la ora 17:00, la Rezidența9, cu proiecția filmului documentar „B de BMW. C de la căruță” și o discuție cu Andreea Archip (regizoarea filmului și redactor șef Școala9) și Sorina Bunescu, activistă pentru educație și drepturile omului. Eveniment lansare.
Suntem pe primul loc în Europa la numărul elevilor care renunță la școală. Un sfert de milion dintre copiii din România sunt neșcolarizați, potrivit Băncii Mondiale. Sistemul de educație este domeniul în care se observă cel mai clar inegalitatea socială: elevii din zonele rurale au un risc de peste cinci ori mai mare să renunțe la școală mai devreme decât colegii lor de la oraș, arată Eurostat. Ciclic, îți trec prin fața ochilor titluri din presă: „elevii români la coada clasamentului”, „ultimii din Europa”, „analfabeți funcțional”, „profesorii nu știu să predea”, „profesorii sunt slabi”. Dar când ați văzut și soluții pentru aceste probleme?
Așa a pornit REZOLVAT, primul proiect de jurnalism de soluții în educație, în căutarea acelor oameni din teren care au avut rezultate, la noi sau în lume, ONG-uri, directori de școală, profesori. REZOLVAT înseamnă un podcast, reportaje și analize care să răspundă și la întrebarea „de acum înainte de facem?” Școala9 a pornit proiectul într-o vacanța de vară, momentul în care mulți dintre elevi decid că nu mai pot să se întoarcă la școală din toamnă și abandonează.
„Când te gândești de pe margine la sensul meseriei de profesor, pare absolut evident: îi înveți pe copii materii care îi ajută în viață, susții generații, pui umărul la România de mâine. Lozinci. Ce faci când ai o clasă cu elevi care abia reușesc să vină la școală, la care floricelele tale didactice sunt fum fiindcă ei au burta goală, iar orice încercare a ta de a-i sprijini se lovește de un director care nu poate sau nu știe să facă ceva, de o cancelarie care crede că există copii care pur și simplu nu vor să învețe, de părinți care nici ei n-au avut parte de educație, deci nu-i văd rostul?”, Andreea Archip, coordonatoare Școala9
Odată cu lansarea ziarului REZOLVAT, vă invităm și la proiecția filmului documentar de mediu metraj „B de la BMW. C de la căruță”, realizat de Andreea Archip.
De mai bine de doi ani, jurnalista Școala9 Andreea Archip și fotoreportera Eli Driu documentează viața din cătunul Tufanu cu Icoana din Argeș. În 2021, jurnalista Florinela Iosip împreună cu Eli Driu i-a însoțit pe copii prin pădure în drumul lor de la școală acasă.
Locul este la 124 de kilometri de Cotroceni, dar e la ani lumină de condițiile unei țări așa cum ne-o dorim. În 2023, oamenii de acolo au obținut pentru prima dată în istorie înființarea unei școli gimnaziale la ei în sat, cu sprijinul activistei Sorina Bunescu. Copiii trebuiau altfel, de la clasa a cincea în sus, să treacă dealul printr-o pădure cu urși, 7 kilometri dus-întors, ca să ajungă la școala din comună.
În cel mai mare an electoral de pe tot Globul, locuitorii din Tufanu, adică 0.003% din populația cu drept de vot din România, au cerut grădiniță, drum și apă curentă. Documentarul „B de la BMW, C de la căruță” este oglinda unui an plin de promisiuni, vizite electorale și speranțe.
Pentru documentarea despre Tufanu, începută în 2023, Andreea Archip și Eli Driu au luat Premiul Juriului la Premiile Superscrieri 2024 și premiul special CeRe - Un Stilou numit Putere la Gala Premiilor Participării Publice 2024. Cele două reportaje premiate le puteți citi aici și aici.
Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile. Toți participanții la proiecție primesc un ziar REZOLVAT.
Proiecția va avea loc în holul Rezidența9, iar în restul încăperilor aceștia pot vizita expoziția „Atâta s-a putut” a Scena9, dedicată greșelii. Expoziția va fi deschisă publicului începând cu ora 16:00. Numărul 6 al revistei Scena9 poate fi cumpărat de la fața locului.
***
Rezidența9 este un centru cultural din inima orașului, în care aducem împreună gânditori, creatori, comunități și oameni de știință într-un dialog deschis, pentru o mai bună înțelegere asupra lumii în care trăim. Împreună, ne străduim să construim un spațiu sigur, inclusiv și primitor pentru oricine ne trece pragul. Apreciem diversitatea și încurajăm acceptarea și respectul reciproc în comunitatea noastră.
Scena9, Rezidența9 și Școala9 sunt programe coordonate de Fundația9, care se află la intersecția dintre artă contemporană, jurnalism independent și educație continuă. Fundația9 este fondată de BRD - Groupe Société Générale.