Ligia Deca, ministra Educației: „Trebuie să recunoaștem efortul unor copii de a veni la școală”

Ligia Deca, ministra Educației: „Trebuie să recunoaștem efortul unor copii de a veni la școală”

REZOLVAT PODCAST 4. După ce am vorbit cu experți români și internaționali despre soluțiile cu privire la combaterea abandonului școlar, am discutat și cu Ligia Deca despre planurile Ministerului Educației. Noua lege pentru învățământul preuniversitar este ambițioasă și își propune să reducă abandonul școlar cu o treime până în 2030. Suntem în grafic?

22.07.2024

de Andreea Archip

Practicieni din ONG-uri românești și experți internaționali de la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică au explicat la REZOLVAT soluțiile ce pot atrage copiii către școală. 

Au vorbit despre intervenții pe mai multe paliere: de la burse, transport gratuit și masă caldă la școală, la nevoia de a forma profesori care să se descurce și în școlile „grele”, cu multe provocări, până la starea de bine din școli și transformarea învățământului profesional, astfel încât să fie cu adevărat o rampă spre piața muncii.

La aproape doi ani de mandat, Ligia Deca a vorbit la REZOLVAT despre ce face azi Ministerul Educației ca să adreseze una dintre cele mai mari probleme ale sistemului și cât reușește. 

Sunt peste 3 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență care vor merge către educație, în care se regăsește și o schemă de granturi care să adreseze exact problema abandonului școlar - Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar - PNRAS. În plus, sunt incluse o serie de măsuri în noua lege despre formarea cadrelor didactice și atragerea lor în mediul rural, unde discrepanțele sunt cele mai mari și în ce privește numărul copiilor înscriși la școală și la rezultatele celor din școală la examene. 

Pe hârtie, lucrurile stau bine. Am vorbit cu ministra Ligia Deca despre implementarea proiectelor din lege într-un sistem obișnuit să se uite mai degrabă spre vârful piramidei, către elevii de olimpiadă.  

„În multe școli trebuie să recunoaștem efortul de a veni la școală în fiecare zi sau efortul unor copii, de exemplu, de vârstă de liceu, care își susțin frații acasă, își ajută părinții la muncile din jurul casei sau la muncile câmpului și în același timp, reușesc să ia examenele naționale cu medii foarte bune. Trebuie să demistificăm această performanță înțeleasă tradițional și să ne uităm la performanță ca la a trece de medie pe o serie de dimensiuni mult mai diverse”, a spus Ligia Deca. 

 

Echipa de proiect:

Jurnaliști: Andreea Archip, George Herlaș, Cristina Radu, Raluca Cristea
Ilustrații: Simina Popescu
Imagine: Sorin Grigoreanu

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

ligia deca ministra educatiei legea educatiei masuri abandon scolar rezolvat podcast