Practicieni din ONG-uri românești și experți internaționali de la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică au explicat la REZOLVAT soluțiile ce pot atrage copiii către școală.
Au vorbit despre intervenții pe mai multe paliere: de la burse, transport gratuit și masă caldă la școală, la nevoia de a forma profesori care să se descurce și în școlile „grele”, cu multe provocări, până la starea de bine din școli și transformarea învățământului profesional, astfel încât să fie cu adevărat o rampă spre piața muncii.
La aproape doi ani de mandat, Ligia Deca a vorbit la REZOLVAT despre ce face azi Ministerul Educației ca să adreseze una dintre cele mai mari probleme ale sistemului și cât reușește.
- Poza momentului arată că suntem pe primul loc în Europa la abandon școlar. Noile legi ale educației își propun să-l reducă de la peste 15% la 10% în doar șase ani.
Sunt peste 3 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență care vor merge către educație, în care se regăsește și o schemă de granturi care să adreseze exact problema abandonului școlar - Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar - PNRAS. În plus, sunt incluse o serie de măsuri în noua lege despre formarea cadrelor didactice și atragerea lor în mediul rural, unde discrepanțele sunt cele mai mari și în ce privește numărul copiilor înscriși la școală și la rezultatele celor din școală la examene.
Pe hârtie, lucrurile stau bine. Am vorbit cu ministra Ligia Deca despre implementarea proiectelor din lege într-un sistem obișnuit să se uite mai degrabă spre vârful piramidei, către elevii de olimpiadă.
„În multe școli trebuie să recunoaștem efortul de a veni la școală în fiecare zi sau efortul unor copii, de exemplu, de vârstă de liceu, care își susțin frații acasă, își ajută părinții la muncile din jurul casei sau la muncile câmpului și în același timp, reușesc să ia examenele naționale cu medii foarte bune. Trebuie să demistificăm această performanță înțeleasă tradițional și să ne uităm la performanță ca la a trece de medie pe o serie de dimensiuni mult mai diverse”, a spus Ligia Deca.