Majoritatea școlilor din zona Moldovei au pasat către părinți responsabilitatea testării elevilor. „Ne-am dorit teste și acum vrem să scăpăm de ele”

Majoritatea școlilor din zona Moldovei au pasat către părinți responsabilitatea testării elevilor. „Ne-am dorit teste și acum vrem să scăpăm de ele”

Din cinci județe ale Moldovei, codașe la vaccinare, doar în unul singur, Neamț, se va face testarea elevilor în școli. În restul s-a decis ca părinții să aibă această responsabilitate. În Vaslui și Botoșani, de pildă, toți elevii vor trebui să fie testați acasă. Decizia a fost luată în consiliile de administrație ale școlilor, în care părinții reprezintă maximum 30% din componența totală. Asociațiile acestora spun că marele test de fapt este cel al monitorizării rezultatelor testării.

01.12.2021

de Cătălin Hopulele

În județele din Moldova, unde ratele de vaccinare sunt printre cele mai mici din țară, responsabilitatea testării elevilor a fost plasată în mod covârșitor în sarcina părinților. În unele județe, precum Botoșani și Vaslui, nu se vor face teste de salivă în nicio școală. În Iași se fac în patru unități școlare: două grădinițe, o școală din mediul rural și un liceu pentru elevi cu nevoi speciale. Exemplul îl dă județul Neamț, unde există inclusiv colegii mari care vor testa, de joi, elevii. „Cred că dacă ne mobilizăm cu toții vom reuși. Ne-am dorit teste și acum vrem să scăpăm de ele, nu e tocmai în regulă”, a declarat pentru Școala 9 Mihai Obreja, inspector școlar general.

În total, în trei județe din Moldova, se testează doar în patru școli

În urma solicitărilor Școala 9, am aflat că în județele Botoșani și Vaslui, consiliile de administrație ale unităților (CA) de învățământ au decis ca elevii să fie testați acasă în fiecare săptămână, de către părinți, și să vină la școală aducând dovada unui rezultat negativ. În nicio unitate școlară nu se vor face testele în clasă, de față cu profesorii, așadar tutorialele cu testele făcute de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și mult discutate în special de părinți pe rețelele de socializare, rămân adresate doar lor, părinților.

„Aceasta este situația la noi - toate școlile, indiferent că sunt gimnaziale sau licee, prin hotărâre de CA au decis ca testarea să se facă de către părinți. Nu avem nicăieri excepții”, a spus Elena Mustață, inspector școlar general de la Vaslui.

Ba mai mult, inspectorul-șef din Botoșani, Ada Macovei, transmite mesaje motivaționale părinților prin intermediul presei locale, cerându-le responsabilitate. „Trebuie să primeze interesul copiilor și dreptul la sănătate al tuturor, chiar fără a menționa posibilitatea de transmitere, în cazul bolilor contagioase, cum este și cazul de față. Vă asigurăm că noi facem tot posibilul pentru a menține școlile deschise și sigure, iar asta înseamnă personal și elevi sănătoși”, a spus Ada Macovei, citată de Botoșăneanul.

În județul Iași, Luciana Antoci, inspector școlar general, a precizat că până vineri era o singură unitate școlară care voia să testeze elevii în clasă: o grădiniță din municipiul reședință de județ. În urma solicitării noastre și a verificărilor suplimentare, am descoperit că de fapt erau patru astfel de unități școlare: două grădinițe din municipiul Iași, una de stat și una privată, Liceul special „Moldova” din Târgu Frumos, care școlarizează elevi nevăzători din toată zona Moldovei, și o școală din mediul rural, din comuna Tansa.

Suceava este singurul județ unde nu s-a făcut o centralizare, dar inspectorul școlar general Grigore Bocanci a spus că majoritatea școlilor au însărcinat părinții cu această responsabilitate.

Foto: Mihai Obreja, inspector școlar general în Neamț

Profesorii din Neamț: „Să nu găsim argumente contra testării”

Excepția notabilă este Neamțul, unde de la școli generale până colegii naționale mari - unul cu 1.000 de elevi din Târgu Neamț, spre exemplu -, s-a luat decizia testării elevilor la școală. Mihai Obreja, inspector școlar general, a precizat că personalul didactic din școli poate fi mobilizat de directori să se implice în acest „moment delicat”, pentru că s-a dorit foarte mult testarea elevilor în județ, de la organizațiile elevilor, la sindicate și părinți.

„Avem acum testele și, împreună, putem depăși inadvertențele și să găsim soluțiile în interesul copiilor. Să fie testați și prin asta să câștigăm în siguranță și să rămânem împreună în școli deschise. Cred că am dovedit, noi, cei din învățământ, că ne putem mobiliza pentru această problemă care este a noastră, a tuturor”, a declarat Mihai Obreja.

„E mai ușor să trecem peste probleme decât să găsim argumente contra testării. Concluzia este că dacă ne dorim cu toții, acum, putem.”

Părinții: „Dacă nu există monitorizare, sunt bani aruncați”

În consiliile de administrație ale școlilor există de obicei doi, maximum trei reprezentanți ai părinților. De pildă, într-un CA al unei școli gimnaziale cu șapte membri sunt trei cadre didactice, din care unul directorul, primarul sau un reprezentant al său, un reprezentant al consiliului local și doi reprezentanți ai părinților. Statistic, sunt depășiți.

În plus, un studiu realizat de Avangarde, citat de Edupedu, arată că doar 6% dintre părinți ar adăuga la măsurile sanitare deja cunoscute – folosirea măștii și distanțarea – testarea acasă a copiilor.

„Le convine tuturor să se facă acasă, dar nu există nicio monitorizare, cine vrea, face testele, cine nu, nu. În cazul acesta, nu am făcut nimic dacă din start nu există o monitorizare. Sunt doar bani aruncați”, a spus Andreea Ionescu, reprezentantă a grupului civic „Părinții cer schimbare”.

Evidențiază și alte probleme. În primul rând, există temerea că rezultatele negative ar da o falsă siguranță, în contextul în care eficiența unui test de salivă pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 este de sub 50%. Medicul Eduard Egri a făcut pentru Școala 9 un experiment: a testat doi copii deja confirmați cu COVID-19 cu un test salivar și ambele rezultate au ieșit negative. Acesta a evidențiat faptul că există riscul ca elevul „să meargă liniștit și infectat la școală/grădiniță, cu testul negativ în buzunar”.

„Este și problema dificultăților în administrarea acestor teste la școală, deși eu cred că toți copiii începând cu ciclul primar ar putea să și le auto-administreze cu un model în față și sub supravegherea unui profesor. Dar este problema de igienă: ați văzut cum ministrul a scăpat o picătură de salivă în acel filmuleț. Eu nu am văzut să se insiste pe dezinfectarea băncii după test, a mâinilor, cu pași stricți de urmat”, a mai spus Andreea Ionescu.

Varianta în care părinții testează copiii acasă ar putea fi una corectă, dar trebuie ținut cont de faptul că sunt multe persoane care nu cred în virus, care sunt reticente și mulți sunt supărați pe minister: a fost o comunicare incorectă, crede Andreea Ionescu, făcută pe ultima sută de metri.

Ministerul Educației a achiziționat 70 de milioane de teste pe bază de salivă pentru detectarea elevilor și angajaților din școli infectați cu COVID-19. Elevii urmează să fie testați de două ori pe săptămână cu aceste teste, luni și joi.

Cătălin Hopulele

reporter

Reporter la „Ziarul de Iași” și corespondent la „Libertatea”. A învățat tot ce știe la „Opinia studențească”, din 2008, și de atunci uită câte puțin în fiecare zi.

CUVINTE-CHEIE

testare covid scoli testare parinti testare covid