Studiu. Tulburările alimentare și obezitatea la copii și adolescenți s-au accentuat în pandemie

Studiu. Tulburările alimentare și obezitatea la copii și adolescenți s-au accentuat în pandemie

Anxietatea și stresul își pun amprenta pe adulți și copii deopotrivă și cel mai la îndemână mod de a te simți mai relaxat este prin a mânca ceva care îți place. Studiile internaționale arată că în pandemie a crescut numărul cazurilor de tulburări alimentare și obezitate în rândul copiilor și adolescenților. Rețelele sociale au și ele un rol semnificativ: anorexia și bulimia au fost diagnosticate mai des în ultimii aproape doi ani de criză sanitară, scrie The Conversation.

02.12.2021

de Andreea Archip

Mâncatul în exces și dietele extreme au fost modul prin care tot mai mulți adolescenți și tineri au gestionat stresul din timpul pandemiei. Obezitatea infantilă era o problemă încă dinainte de pandemie, dar statul acasă, în fața calculatorului, a înrăutățit situația peste tot în lume, scrie The Conversation.

Un studiu realizat pe peste 400 de mii de copii și adolescenți americani între 2 și 19 ani arată că indicele de masă corporală (indicatorul de calculare a greutății ideale) s-a dublat de la începutul pandemiei. Copiii de școală care erau deja supraponderali au avut cele mai mari creșteri în greutate.

Două cercetătoare de la Universitatea de Stat Oklahoma au arătat că programele de intervenție bazate pe lecții despre dietă și exerciții fizice nu funcționează. Au adăugat însă un program de intervenție la nivelul familiilor și al școlii care să le ofere sprijin emoțional copiilor. Au învățat părinții și copii cum să se raporteze la o persoană cu probleme cu greutatea și rezultatele s-au văzut. „Copiii trebuie să aibă prieteni care să-i accepte pentru ceea ce sunt”, a fost concluzia cercetătoarelor.

Tulburările alimentare apar și la copiii cu greutate normală

Spitalele de pediatrie au înregistrat mai multe cazuri de tulburări alimentare, de tipul anorexiei (când oamenii se înfometează în mod intenționat) și bulimiei (hrănire în exces urmată de un comportament compensatoriu: voma autoprovocată, laxative, diuretice sau exerciții fizice exagerate). În SUA, s-a înregistrat o creștere cu 15,3% a numărului cazurilor diagnosticate de tulburări alimentare, iar în Marea Britanie o dublare.

Cercetătorii de la Universitatea Virginia au identificat trei grupe vulnerabile: băieții care fac sport de vreun fel, tinerii din categoria minorităților sexuale și adolescenții care până atunci aveau o greutate în proporții normale. Cu alte cuvinte, nu e necesar să ai o problemă de greutate pentru a dezvolta o tulburare psihică alimentară.

O altă problemă pe care criza sanitară a accentuat-o a fost legată de imaginea cu privire la propriul corp. Tinerii au devenit mult mai critici cu privire la trupul și greutatea lor și pe fondul presiunii sociale asupra slăbitului. Copiii au fost mai des victime ale bullyingului sau au fost tachinați din cauza greutății. Acestea sunt două tipuri de situații agravante pe care medicii le-au găsit la cazurile de depresie și tulburări alimentare.

Rețelele sociale care promovează corpul ideal

Școala online impusă în majoritatea statelor lumii i-a expus pe copii și la pericolele de pe internet. Au stat mai mult pe rețelele de socializare care adesea promovează o imagine perfectă și deloc în normele normale. Raportul realizat de Wall Street Journal arată că Instagram le creează o imagine de sine greșită adolescentelor și acest lucru le dăunează sănătății mentale. Cu cât stau mai mult pe Instagram, cu atât au o stare mai proastă și le este știrbită încrederea în sine.

Specialiștii spun că părinții ar trebui să vorbească mai des cu copiii lor despre diferențele dintre aparențe și realitate și să-i încurajeze să interacționeze față în față cu prietenii lor, nu prin diferite platforme.

Citește și: Cum să discuți cu copilul tău despre vaccinare și pandemie

Foto: Shutterstock

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

tulburari alimentare obezitate copii adolescenti tulburari alimentare pandemie obezitate pandemie