reporter

Cătălin Hopulele

Reporter la „Ziarul de Iași” și corespondent la „Libertatea”. A învățat tot ce știe la „Opinia studențească”, din 2008, și de atunci uită câte puțin în fiecare zi.

Alte articole

Clasă

Editorial. Olimpiadele școlare se reiau, dar cum rămâne cu centrele de excelență care funcționează cu voluntariatul profesorilor și sponsorizări

de Antonia Pup

Elevii și părinții au „sorcovit” ieri Ministerul Educației. Au cerut să trăiască mai mult predictibilitatea în structura anului școlar, să înflorească fondurile pentru transportul elevilor și să se reorganizeze mai iute și mai bine olimpiadele școlare. Dar în afară de organizarea acestor concursuri, după o pauză de doi ani, cred că este necesară o discuție serioasă despre ce mai înseamnă excelența în învățământul românesc. În cele 19 centre de excelență funcționale în toată țara, am descoperit că nu toți profesorii sunt plătiți și că fac apel la sponsorizări atunci când au nevoie de materiale didactice.

03.01.2022
Laborator

ALT-Școala/ EdNeos, un asistent personal pentru elevi, pe mobil: „Un profesor nu are suficient timp și nu poate personaliza procesul de învățare pentru fiecare”

de Medeea Stan Video: Ada Cheroiu

„Un asistent educațional nu îi va arăta unui elev doar un status care îi va rămâne toată viața, ci o cale de progres permanentă”, spune Veaceslav Caburgan, unul dintre specialiștii care au dezvoltat aplicația EdNeos. Proiectul intrat în finala competiției Innovators for Children, accelerator pentru start-up-urile din educație, urmărește evoluția elevilor. Mai mult, aplicația bazată pe inteligență artificială le trimite copiilor sarcini, în funcție de materia școlară pe care au nevoie s-o aprofundeze, iar aceștia lucrează cu informațiile până când chiar le înțeleg. Totul ca să mențină intact lanțul de cunoștințe, pentru că „sute de mii de copii au acest lanț fisurat și pentru 42% dintre ei, analfabeții funcțional, lanțul s-a rupt”.

22.12.2022
Laborator

Școala9 și Scena9 premiate la Gala Superscrieri 2025

Redacția Școala9

Jurnalista Școala9 Raluca Cristea a luat locul al III-lea la categoria Debut jurnalistic cu investigația „Afacerea căști de copiat”. Jurnalista Scena9 Andra Mureșan a câștigat locul întâi la categoria Reportaj pentru „Corp străin: Cum este folosită tehnologia deepfake împotriva femeilor?”. Pentru seria „Urși versus oameni” din Snoop, Cristina Radu a luat premiul „Animal welfare în România”. Cristina Radu este și reporter și editor Școala9.

27.05.2025