Muzeu, bibliotecă, parc sau stadion? Ce să faci de 1 iunie în București

Muzeu, bibliotecă, parc sau stadion? Ce să faci de 1 iunie în București

Sâmbăta asta e despre copilărie. Bucureștiul de la un capăt la altul va fi cuprins de evenimente care să celebreze vârsta fericită. Am făcut și noi o selecție. Dacă nu vreți să colindați orașul, puteți să stați acasă cu o limonadă rece și o carte care să vă ducă în copilărie. Poate și o dulceață? Sigur merge cu „Inocenții” Ioanei Pârvulescu, dar vă mai lăsăm și propunerile scriitoarelor Ioana Nicolaie și Adina Popescu. 

31.05.2024

Redacția Școala 9

Muzeele își deschid porțile și își dezvăluie misterele pentru vizitatori mici și mari. Cum este Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), care vine cu un maraton de ateliere creative, gratuite și contra cost, inspirate din bogata sa colecție. 

Astrid Isabela Bogdan ține maraton de ateliere de lectură gratuite, pe bază de rezervare:

  • De la 11 la 12, pentru preșcolari, centrat pe colecția de cărți uriașe „Melciulică”;
  • De la 12 la 12.30, atelierul este pentru copiii peste 7 ani. La Serile de lectură pentru cei mici, „Cartea Omuleților” de Mircea Stanciu și Ștefan Georgescu e punctul zero al unei aventuri amuzante: realizarea unei colecții de tipologii… copilărești.
  • de la 16 la 16.30, din nou pentru preșcolarii care vor să se împrietenească cu „Melciulică”;
  • de la 16.30 la 17.30, atelier pentru copiii de peste 10 ani, despre cum e să trăiești într-un stol, plecând de la romanul de Sally J. Pla „Păsările dintr-o bună zi”.

Simona Dimache își face de joacă cu copiii între 9 și 12 ani, la două ateliere contra cost cu lumini și umbre, de la 11 Leviathan’s luminescence, atelier de light art, un exercițiu creativ în care vor creiona creatură marină enigmatică, iar de la 14 - Galaxy in a jar, la care copiii sunt invitați să-și creeze propriul cosmos, folosind un borcan drept pânză și culori fluorescente pentru a picta constelațiile. Prin lumina UV, creațiile lor vor dezvălui o serie de universuri mici și strălucitoare. 

Cărți și întâlniri cu scriitori

Bookfest Junior își așteaptă juniorii să-i cunoască pe scriitorii care le fac lecturile plăcute la Romexpo - Piața Presei Libere, Pavilionul B2. Acolo copiii vor avea Colțul de lectură „De Basm” unde vor putea răsfoi pe-ndelete cărțile care le fac cu ochiul. Și au de unde alege, fiindcă scriitorul Alex Moldovan lansează la Editura Arthur al patrulea volum al seriei Olguța: Olguța și aventura din Orient Express, cu ilustrații de Jozsef Vass. Andreea Iatagan publică, la Editura Panda, al treilea volum având-o drept eroină pe vulpița Miko – Miko și soarele, cu ilustrații de Diana Tivu –, iar Marin Mălaicu-Hondrari, la Editura Pandora M, Basmul Cămilelor (cu ilustrații de Adela Maria Calistru). Îi vor putea întâlni pe 1 și 2 iunie. 

Carmen Tiderle, laureata Premiului copiilor la Gala Premiilor Cărturino din acest an cu volumul Cornute cosmonaute (Editura Arthur, ilustrații de Vali Petridean), îi așteaptă pe cei mici cu un atelier de rime sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15. Adina Rosetti le-a pregătit copiilor un atelier de întrebări fantastice, pornind de la volumul ei De ce și-a pierdut balaurul tableta… și alte întâmplări fantastice (cu ilustrații de Andrei Măceșanu, Ed. Arthur), finalist la Gala Premiilor Cărturino, la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului.

Oricum, sâmbătă e zi plină la Bookfest pentru toți cititorii. O groază de evenimente, cu program aici

Sporturi pentru mici și mari

De la Romexpo, la doi pași, este Stadionul Arcul de Triumf care invită la o celebrare activă, între orele 10:00 și 14:00. Va avea loc un festival multi-sportiv, cu intrare liberă, conceput special pentru cei mici, susținute de federațiile sportive naționale. Adică cei mici vor putea să joace badminton, box, rugby, baschet, ciclism, scrimă, tenis de masă, culturism și fitness, haltere, judo, kempo, lupte, oină, sportul pentru toți, șah, tir cu arcul și volei.

După atâta sport, nu strică o pauză de înghețată și cultură în Herăstrău. La Roaba de Cultură, unde copiii pot participa la yoga, la workshop de postură cu un kinetoterapeut, artă, lectură activă și talent show. 

Păpuși de porțelan și papioane argheziene

Poate încercați și ceva evenimente pregătite de Muzeul Național al Literaturii Române. Noi am selectat câteva:

  • Teatru educativ de păpuși – „Cioful cel viclean”, de la 9.30, la Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20, susținut de trupa de teatru „Cartea cu povești românești”;
  • Recital de pian susținut de elevii Cercului de instrumente muzicale de la Clubul Copiilor sector 4, București, coordonați de prof. Gheorghița Din, de la ora 10:00, la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, strada George Bacovia 63;
  • Atelier de creație ,,La povești cu păpușile de porțelan ale Puiei-Florica Rebreanu’’, de la 10.30, la Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11;
  • Atelier de papioane argheziene la Casa Memorială „Tudor Arghezi-Mărțișor”, de la ora 11:00, strada Mărțișor 26;
  • „Nina Cassian Centenar – Între noi copiii”, la 100 de ani de la nașterea poetei, de la ora 18:00, la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8;

Se dansează și se cântă de 1 iunie

Va fi și muzică. Peste 2.500 de copii și tineri din corurile și ansamblurile programului național Cantus Mundi vor susține recitaluri și concerte cam în toată țara. 

La București, sâmbătă, de la ora 14:00 și duminică, de la ora 15:30, 400 de copii din 12 coruri Cantus Mundi vor cânta la Ora Copiilor organizată în cadrul Festivalului Opera Copiilor, pe Calea Giulești nr. 16, la Opera Comică pentru Copii.

E distractiv și la Biblioteca Metropolitană București. La sediul central „Mihail Sadoveanu”, de la ora 12.00, va fi dans, muzică, poezie, atelier de painting, jocuri și ghicitori. Dar fiecare bibliotecă de cartier a pregătit câte o trufanda pentru cititori de ziua lor. Puteți verifica programul aici

Amzei animat are program plin cu proiecții și ateliere de film animat marca și activități creative, recreative și sportive. De pildă, de la 16:00, puteți urmări filmul Prietenii magice (36 minute, filme scurte, fără dialoguri, 3+ ani) și Melcul și balena (27 minute, engleză cu subtitrare în română, 6+ ani). De la 17:00, e atelier de graffiti. 

Vedete Minecraft se întâlnesc cu fanii

Pe Esplanada Operei Naționale este K-Zilla, cu evenimente cât e ziua de lungă. E petrecere de Ziua Copilului și în curtea Muzeului Antipa, cea din spate, cu intrare gratuită în expoziție. De la 10 la 17. 

După party-ul de la Antipa, puteți face doi pași până la Cinema Țăranului Român unde are loc Gala tinerilor instituționalizați, ediția a III-a, și scurtmetrajul „La revedere, castelule!”. Gala „Eu contez” este o celebrare a tinerilor instituționalizați și aduce în lumina reflectoarelor poveștile și experiențele acestora și începe de la ora 19.00. 

Nu suntem fani mall, dar uneori ne pierdem și noi în câte un joc pe calculator, așa că includem și evenimentul dedicat Minecraft de la Sun Plaza. Un turneu pentru gameri între 6 și 18 ani care pot și să-și întâlnească idolii: de la 11 la 12 - iSilent și de la 12 la 14 - Gannicus, care vor avea sesiune de autografe și poze. Participarea e gratuită, iar regulamentul e aici

Școala9

Redacția

Redacția Școala9

CUVINTE-CHEIE

1 iunie ziua copilului sarbatoare program bucuresti muzeu bookfest junior