„Nu e ceea ce spun eu, ci ceea ce înțelegi tu”

„Nu e ceea ce spun eu, ci ceea ce înțelegi tu”

CRONICĂ. Ce se întâmplă când o studentă și un profesor universitar intră într-un război al ideațiilor personale și al acuzațiilor defăimătoare? Textul „Oleanna” al dramaturgului american David Mamet, adus la Teatrul Excelsior din București sub regia lui Mădălin Hîncu, își propune să răspundă acestei dileme. Controversata piesă lansată în 1992 continuă să fie relevantă în contextul dezbaterilor actuale despre putere, gen și justiție.

05.12.2024

de Alin Brînzan

Puterea, abuzul de autoritate, corectitudinea politică. Teme care fac subiectul dezbaterilor publice tot mai frecvent în ultimii ani, cel mai recent chiar vara aceasta, în contextul acuzațiilor de hărțuire sexuală de la SNSPA. „Oleanna”, spectacolul regizat de Mădălin Hîncu la Teatrul Excelsior, este ancorat în contextul socio-politic actual, pentru că vorbește despre relația profesor-student, dezechilibrele de putere și cum acestea pot fi interpretate și exploatate.

În afara scenei, realitatea românească arată așa, potrivit proiectului Catedra de abuz al publicației RiseProject:

  • 1 din 3 studente au fost hărțuite sexual când erau la facultate;
  • 11% dintre universități nu menționează hărțuirea sexuală în codul de etică;
  • Doar una din 10 victime face demersuri către autorități;
  • 55% dintre români cred că violul este justificabil în anumite circumstanțe.

Intenție și percepție

Ne aflăm în biroul unui profesor universitar, împânzit cu teancuri de cărți și un glob pământesc în miniatură, în care celebra pictură „Școala din Atena” a lui Rafael străjuiește în fundal. Scenografia lui Răzvan Bordoș surprinde un cadru intim, în care doi reprezentanți ai unor lumi foarte diferite vor intra în coliziune.

Studenta Carol (Ioana Niculae, de o intensitate mocnită) își programează o întâlnire cu profesorul ei pentru a discuta posibilitatea măririi unei note de care depinde viitorul ei academic. Adoptând o postură anxioasă, ea așteaptă pe un scaun ca John (Marius Turdeanu, într-o prestație titanică), de mai multe ori întrerupt de apeluri telefonice despre o casă pe care dorește să o cumpere cu soția lui, să acorde atenția cuvenită problemei sale.

Distras în mod voit, John nu ascultă ceea ce Carol îi spune. În schimb, îi ține un monolog despre pedagogie și despre propriile sentimente din copilărie legate de confruntarea cu norme externe arbitrare. John remarcă faptul că „oamenii bogați fac sex mai rar decât cei săraci, dar își dau jos mai multe haine”, reflectând poziția privilegiată a lui John ca profesor, care intelectualizează și își afișează autoritatea în loc să se implice autentic în problemele ridicate de Carol.

Intenție și percepție: aceștia sunt cei doi piloni pe care „Oleanna” își construiește intriga. Încercând să o ajute să înțeleagă materialul de studiu (o carte semnată de John însuși), profesorul folosește un ton paternalist și are un discurs autoritar presărat cu remarci informale, care nu fac decât să o deruteze pe Carol. Îi promite chiar o notă de zece când studenta începe să plângă, cu condiția ca aceea să nu fie ultima lor întrevedere.

După un prim act care ne convinge de inocența reacțiilor studentei neputincioase, textul lui Mamet folosește o strategie de tip bait and switch. Conflictul ia amploare când studenta depune o plângere împotriva lui John, în care îl acuză de comportament inadecvat și hărțuire, răsturnând dinamica puterii dintre cei doi. Profesorul consideră că gesturile și cuvintele sale au fost interpretate greșit ca fiind opresive și abuzive, iar tensiunea crește pe măsură ce Carol își argumentează acuzațiile, iar John își ia apărarea. „Nu e ceea ce spun eu, ci ceea ce înțelegi tu”, remarcă frustrat John, care subminează validitatea acuzațiilor lui Carol. Profesorul blamează „corectitudinea politică”, pe măsură ce în acest joc de-a șoarecele și pisica, rolurile se inversează.

1/3
1/3
2/3
2/3
3/3
3/3

În ultimul act, John află că acuzațiile lui Carol i-au ruinat cariera, urmând să piardă avansul în carieră de care depindea cumpărarea noii sale case. Carol îi oferă șansa la izbăvire, cerându-i să își retragă cartea din curricula facultății, moment care reflectă dezbaterea despre libertatea academică și cenzura în educație. Vocea tot mai puternică a studenților care au învățat să își ceară drepturile e evidentă în lupta pentru păstrarea decenței în mediul academic. Într-o confruntare finală, John, copleșit de furie și disperare, o atacă fizic pe studentă, lăsând spectatorii să reflecteze asupra subiectivității adevărului și asupra rolurilor de „victimă” și „abuzator”. 

Textul lui Mamet este un testament pentru percepția subiectivă a evenimentelor. Gesturile de apropiere pe care profesorul le încearcă, precum o mână pe umărul lui Carol sau ocuparea unui loc pe un scaun mai apropiat de ea, pot să fie interpretate ca fiind prea familiare într-un context academic, adâncind distanța dintre ei. Ceea ce John percepe drept sfaturi nevinovate, Carol consideră gesturi de condescendență sau chiar hărțuire. Totuși, faptul că studenta alege să se întoarcă de bunăvoie în mod repetat în biroul profesorului ar putea trăda intenția de a obține reacții exagerate de la acesta și a-i submina autoritatea impusă.

Este John cu adevărat un abuzator sau doar un om prins în capcana unei interpretări eronate? Este Carol victimă a unei lumi dominate de autoritate masculină sau o manipulatoare strategică? Fiecare privitor va decide pentru sine de partea cui este. „Ce cred eu că e cert e că în povestea asta nu există intenție nobilă până la capăt. Există și mult egoism și orgoliu. Și prostie și naivitate și dorință de putere. Că așa-i omu’ de când lumea”, spune regizorul Mădălin Hîncu

„Oleanna” poate fi văzut în continuare pe 8 decembrie la Teatrul Excelsior din București.

Oleanna, Teatrul Excelsior

Traducerea - Andreea Vulpe și Cristi Juncu
Distribuția - Ioana Niculae și Marius Turdeanu
Regia - Mădălin Hîncu
Scenografia - Răzvan Bordoș
Producător - Vasea Blohat
Lumini - Traian Marin
Sunet - Roberto Gae

Fotografii - Volker Vornehn

Alin Brînzan


Alin Brînzan este student al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este pasionat de film, literatură și muzică, iar în jurnalism a găsit oportunitatea de a vorbi despre subiectele lui preferate.

CUVINTE-CHEIE

oleanna teatrul excelsior teatru abuz universitati abuz universitati spectacol teatrul excelsior