Cercetătorii au analizat activitatea neuronală la animale și au descoperit că un set de neuroni din partea frontală a creierului, responsabili cu motivația și recompensele, au un rol major în menținerea atenției pe o sarcină și implicit în suprimarea influenței stimulilor care distrag atenția.
În cadrul studiului, oamenii de știință au urmărit modul în care se schimbă activitatea acestor neuroni atunci când animalele încearcă să-și îndeplinească o sarcină recompensatoare în timp ce le sunt prezentate mai multe distrageri vizuale.
Ce au observat cercetătorii este că atunci în acest set de neuroni frontali, numiți neuroni de mișcare vizuală, se activează și se coordonează într-un efort puternic cu aceeași frecvență cu câteva momente înainte ca animalele să devină conștiente de distragere, acestea vor ignora cu mai mare ușurință distragerile și vor duce la bun sfârșit sarcina, știind că la final vor obține ceva.
În același timp, la animalele la care acești neuroni au funcționat mai slab, ele au fost distrase mult mai ușor.
Practic, acești neuroni funcționează mai bine la unii oameni și mai slab la alții, concluzionează oamenii de știință. La persoanele care suferă de ADHD sau de alte tulburări care implică deficitul de atenție, așteptarea și concentrarea pot fi mai dificile.