Părinții din Republica Moldova sunt învățați de psihologi cum să construiască punți către adolescenții lor

Părinții din Republica Moldova sunt învățați de psihologi cum să construiască punți către adolescenții lor

Peste 300 de părinți din orașele Chișinău și Sângerei din Republica Moldova au fost instruiți de o echipă de psihologi școlari cum să-și îmbunătățească relația cu copiii lor aflați la vârsta complicată a adolescenței. Programul de educație parentală se numește CONECT – adolescența pe înțelesul părinților. De două ori pe săptămână, părinții au participat la întâlniri cu specialiștii, au discutat și și-au împărtășit experiențele avute cu adolescenții lor. La capitolul psihologi școlari, Moldova stă mai bine decât România: are un specialist la 740 de elevi, în timp ce la noi este unul la 1.000. 

07.08.2021

de Vitalie Guțu

Rodica Solcan este mama unui adolescent de 15 ani din Chișcăreni, raionul Sângerei. Femeia spune că după ce a participat la proiectul CONECT, viziunea și abordarea față de băiatul ei au căpătat o altă nuanță. Ca orice părinte, s-a simțit adesea neputincioasă sau neștiutoare în relația cu copilul ei, elev în clasa a IX la liceul teoretic „Nicolae Casso” din Chișcăreni. „Să fii părinte de adolescent nu este ușor. După piedicile pe care le întâmpinăm în cale și observă că să crești un copil, deja nu mai este cum a fost cândva. Încerc să am o abordare individuală”, spune femeia de 38 de ani, care nu a avut întotdeauna parte de aceeași aplecare din partea părinților ei când avea 14-15 ani, exact anii pe care îi are acum băiatul ei. 

Mama a învățat să bată la ușă

„Acest program CONECT a venit ca un colac de salvare, pentru a putea crea acele punți de legătură între părinte și adolescent. Chiar din prima ședință am implementat schimbări, cum ar fi să bat la ușă înainte de a intra în camera copilului, astfel anunțând venirea mea la el, deoarece îmi dau seama că și el este o persoană, care are dreptul la spațiul său intim”, dă un exemplu mama care lucrează ca învățătoare în liceul la care studiază și fiul ei. Rodica Solcan mai spune că această experiență îi va ajuta și pe viitor, deoarece mai are o fetiță de șase ani și deja se pregătește pentru a putea să-i ofere acea libertate de care va avea nevoie, când va fi adolescentă, dar totuși să o poată și supraveghea. 

Daniel, băiatul ei, a apreciat comportamentul schimbat din partea părinților. „Mama mea în ultimul timp este mai înțelegătoare, mai deschisă față de mine. Spre exemplu, îmi permite să petrec mai mult timp cu prietenii mei, ceea ce anterior, și din cauza pandemiei, nu prea mi-a permis”, spune adolescentul. 

Ion Cioina are 17 ani și este consăteanul lui Daniel. Și el s-a bucurat din plin că părinții au început să-l înțeleagă și să-i respecte deciziile și programul. Să îi facă mai ușoară trecerea către majoratul pe care îl va sărbători anul viitor. „Acum părinții mei încearcă să îmi ofere o mai mare libertate. Nu sunt supravegheat non-stop de ei. Când am nevoie să ies în sat cu prietenii, nu mă întreabă la ce oră mă întorc acasă. Schimbări sunt”, spune Ion. 

Mama lui Ion, Veronica Cioina, povestește că mereu și-a dorit ca între ea și fiul ei să fie o conexiune și o comunicare sănătoasă. Deși, inițial, ca orice părinte era mai mereu preocupată de ce face și cu cine iese serile, acum femeia stă calmă și îi oferă toate susținerea băiatului ei. Îl și responsabilizează în felul ăsta. 

De altfel, Veronica Cioina este și  facilitator în sat la ea, iar prin programul CONECT îi ajută și pe alți părinți să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu copiii lor, cum se dezvoltă și cum percep ei lucrurile. Munca ei nu s-a oprit la graniță. Cum mulți adolescenți au părinții plecați la muncă în străinătate, Veronica a fost mediatorul relației și dintre aceștia. 

Avem module unde învățăm care este menirea părintelui, cum să învețe copilul să se implice în rezolvarea problemelor, cum să-l ajute să ia decizii: de la orientarea în carieră, până la educația sexuală, deoarece și asta este un tabu când ajung să discute cu adolescentul. Părinții văd schimbări, deja se instalează armonia în relația lor cu copilul. - Veronica Cioina

Părinții învață să vorbească cu copiii lor

Programul CONECT este o premieră pentru Republica Moldova. Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii de la Chișinău (CNPAC) Daniela Sâmboteanu susține că prin intermediul acestui proiect, educația parentală din Moldova devine o activitate structurală. În plus, părinții vor înțelege și că există specialiști la care pot apela și că nu mai sunt singuri atunci când au o dilemă. „Oricât de surprinzător ar fi, dar și părinții ajung la aceleași concluzii, că ei au nevoie de timp pentru a exersa, pentru a învăța altfel să comunice cu copiii lor. Altfel să-i perceapă pe copiii lor la vârsta adolescenței. Și copiii sunt surprinși de schimbarea care se produce în comunicarea lor cu părinții”, explică președinta CNPAC.

Se spune că „e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”. În traducere contemporană, este nevoie ca nu doar școala și familia să contribuie la educația unui copil, ci și comunitatea să aibă rolul ei.  Despre educație integrată vorbește și Virginia Rusnac, directorul Centrului republican de asistență psihopedagogică. „Important este să înțelegem cu toții că educația unui copil nu putem să o limităm doar la nivel de instituții, cum ar fi școala sau familia. Dar o abordare complexă și comună a copilului, cred că ne poate duce spre a avea în viitor o persoană integră și cu abordări și comportamente pe care ni le dorim”, spune aceasta. 

Proiectul CONECT a fost realizat de o echipă de experți din România și Republica Moldova, având la bază cercetări despre adolescență și parentalitate, ce au scos în evidență principalii factori de protecție care asigură funcționarea sănătoasă la vârsta adolescenței. Urmează să fie lansată și o Platformă de Instruire Online pentru părinți.

Vitalie Guțu

jurnalist

Este jurnalist de mai bine de 16 ani. În tot acest timp a făcut televiziune, fiind director de știri la postul public de TV din Republica Moldova, moderator de dezbateri, prezentator de știri. A fost coordonator cu atribuții de director la direcția știri și la TVR Moldova. A semnat documentare, investigații jurnalistice, dar și corespondențe pentru presa de la București. Pe lângă tv, face radio și online. 

 

CUVINTE-CHEIE

psihologi psihologi scolari republica moldova conect parinti adolescenti