Reporter cu 21 de pălării colorate, pasionată de teatru și cărți polițiste.
Când a venit vorba să scriu un text despre un profesor model și despre altul contramodel din perioada mea de școlarizare, am început să-i iau la rând pe toți, să văd ce pot alege. Am trecut în revistă ciclul gimnazial, apoi ciclul liceal. Și pentru că mă aflam în dificultate, am stat pe gânduri căutând criterii: ce mă va determina să-l pun pe unul într-o tabără și pe celălalt în cealaltă?
Mai puțin de 5% dintre elevi au beneficiat de educație sexuală anul trecut și suntem pe primele locuri în Europa la numărul de mame minore și la bullyingul în școli. Cu toate astea, Curtea Constituțională a României a decis recent ca educația sexuală să se facă numai cu acordul părinților. Spectacolul de teatru „Keres TikTok“ și experiențele personale ale actorilor care îi dau viață ne arată de ce este important să se facă educație sexuală în școli.
Carmen Țar Fonta este de doi ani învățătoare în comuna Frumușani, județul Călărași. Străbate până la școală 70 de kilometri prin trei județe Ilfov, Giurgiu și Călărași, ca să încerce să le fie alături celor 16 elevi ai ei, dintr-o comunitate vulnerabilă. A avut și zile cu un singur elev în clasă sau, în pandemie, cu doar patru elevi colectați, cu lecții făcute în jurul mesei unui localnic. Zile colorate diferit, uneori în nuanțe de gri, alteori pastelate, ca cea în care vor merge cu toții într-o excursie să-l întâlnească pe Moș Crăciun.