Colaborator

Camelia Posea

Căutătoare de povești. Iubitoare de oameni și de mare.

Alte articole

Clasă

Cum sunt integrați copiii ucraineni în școlile din Polonia: „Nu vă așteptați ca un copil să vorbească din prima, se numește perioada de tăcere”

Corespondență din Cracovia, de Iulia Marin și Răzvan Luțac. Foto: Vlad Chirea

Cracovia este orașul care a primit mai mulți refugiați ucraineni decât toată România - peste 130.000. La o populație mai mică de 800 de mii de locuitori, înseamnă că la fiecare șase polonezi s-a adăugat un ucrainean. De integrarea lor se ocupă coaliția Open Krakow, formată din 71 de organizații non-guvernamentale. Școala 9 a vorbit cu Urszula Majcher-Legawiec, coordonator pentru sistemul de învățământ, pentru a afla cum se adaptează cei peste 4.000 de copii ucraineni la școlile din al doilea oraș ca mărime din Polonia. 

29.03.2022
Laborator

Cercetător român la Cambridge, despre primul său articol publicat în revista Nature, „Champions League a științei”: „Este munca a 12 ani”

de Andreea Archip

„Pentru un om de știință, să publici în Nature e ca și cum ești antrenor la Barcelona și ai câștigat Champions League”, face o analogie Gabriel Balmuș, cercetător principal la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie, Universitatea Cambridge. Articolul semnat alături de alți colegi, publicat în prestigioasa revistă de știință Nature, vine cu noutăți în studiul bolilor neurogenerative și deschide noi opțiuni pentru tratament. Acesta a povestit pentru Școala 9 despre descoperirile din articol și ce înseamnă să-ți construiești o carieră în cercetarea de top. 

05.03.2024
Laborator

Argumente pentru a continua să scriem de mână

de Andrada Lăutaru

Mai multe studii citate de The Conversation indică faptul că eliminarea scrisului de mână din școală – așa cum se petrece în Finlanda, unde nu se mai predau lecții de scriere și caligrafie – nu este o idee bună. Mințile noastre nu sunt pline de idei neînsuflețite. Trebuie să ținem cont de corpurile și de simțurile noastre pentru a explica fenomene care altfel sunt inexplicabile, mai arată cercetările. 

14.10.2023