Irina este ilustrator freelance din 2017, după ce a hotărât să acorde o șansă unui domeniu pe care obișnuia să îl admire de pe margine, ca spectator, dar care s-a transformat treptat într-o profesie full-time.
Ce rol mai au logica, latina și religia în educația elevilor? În contextul rediscutării arhitecturii curriculare pentru liceele din România revine pe agenda publică tema „umanioarelor”, discipline despre care teologul, diplomatul și scriitorul Teodor Baconschi spune că sunt temelia formării unui om. În volumul „Averea bunei educații”, fostul ministru de externe vorbește despre educația „junimii”, care are nevoie deopotrivă de aportul adus de „familie, Biserică și societatea civilă”, pe lângă anii de școală.
Ca facilitator educațional în județul Bacău, Alina Mirt, a trecut pragul multor școli de la țară. Lipsurile educației românești sunt trase după fiecare examene naționale, odată cu linia de demarcație trasă sub media 5. Există însă o nevoie și mai mare în școlile din toată țara: de toalete decente, cu hârtie igienică și săpun. Alina Mirt propune, în pragul organizării unei noi sesiuni de concursuri pentru directori, un ochi vigilent, la evaluarea celor care mai vor un mandat, și la cum arată băile din școala pe care au manageriat-o.
În ultimii doi ani de pandemie, am stat mai mult în casele care ne-au devenit și birouri, și săli de lectură sau de cinema, uneori și ringuri de dans. Când granițele au stat închise, am călătorit cu mintea din vârful canapelei, prin cărțile pe care le-am citit și filmele pe care le-am văzut. Reporterii și colaboratorii Școala 9 au adunat o listă cu cărți și filme despre educație, care prin temele lor completează ce se învață la școală sau doar ne dau teme de reflecție. Cărți și filme numai bune de pus pe lista cu lucruri de făcut în 2022.