Alte articole

Laborator

Tânără din Kosovo: „Noi am crescut cu muzică și filme americane. Trăim stilul de viață american, european, într-o țară postbelică”

de Antonia Pup

La începutul lunii august a acestui an, scandalul plăcuțelor de înmatriculare a încins din nou spiritele între Serbia și Kosovo, semn că tensiunile din regiunea Balcanilor de Vest sunt departe de a fi consumate. Pe fundalul lor, o generație de tineri speră, încă, la integrare europeană și vor să trăiască visul american. Krenare Buzhala studiază antropologie culturală și lucrează la proiecte educaționale pentru tineri în cadrul organizația Seed din Priștina, Kosovo. Școala 9 a stat de vorbă cu Krenare pentru a afla ce înseamnă să fii tânăr în Kosovo în acest an complicat, în care piesele pe tabla geopolitică par că se reașează.

23.09.2022
Cancelarie

Cine sunt cei mai buni profesori din mediul rural. „Se poate să faci educație bună și în cel mai izolat loc”

de Ionuț Fantaziu

Predau la țară pentru că așa și-au dorit. Fac diferite programe ca să ofere șanse egale tuturor copiilor, îi conving să vină la școală și uneori chiar le fac rost de haine și rechizite ca să se asigure că nu abandonează, îi fac să iubească să învețe. Cinci dascăli care predau în județele Argeș, Călărași, Iași, Olt și Timiș au fost premiați în cadrul „Galei profesorului anului din mediul rural”, organizată de asociația Teach for Romania la Iași.  

23.02.2023
Laborator

Cum ții în viață o bibliotecă de la țară. „Comunitățile care nu au biblioteci sunt cu siguranță mai sărace”

de Ema Tănase

Mihaela Tănasă este bibliotecară în comuna Popricani din Iași de 30 de ani, de pe vremea când TikTok și Instagram nu erau nici în poveste, iar copiii zburdau pe prunduri și veneau în vacanța de vară la bibliotecă cu lista de „lecturi suplimentare”. Acum, când tabletele și telefoanele le-au acaparat viața și celor de la țară, Mihaela încearcă să-i aducă mai aproape de cuvântul scris pe hârtie și să transforme biblioteca într-un centru comunitar. 

12.10.2021