Rezolvarea subiectelor de la simularea la matematică BAC 2023. „Simularea de obicei e mai grea decât Bacalaureatul”

Rezolvarea subiectelor de la simularea la matematică BAC 2023. „Simularea de obicei e mai grea decât Bacalaureatul”

Liceenii au susținut astăzi simularea pentru Bacalaureat la proba obligatorie a profilului, și anume la matematică sau istorie. La matematică elevii au avut de rezolvat, între altele, ecuații și exerciții cu funcții. Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, explică, pentru Școala 9, cum trebuiau abordate exercițiile care li s-au părut complicate elevilor săi. Acesta a realizat deja materiale video cu rezolvarea subiectelor. 

28.03.2023

de Medeea Stan

„Să poată să rezolve toate subiectele nu era foarte ușor. Erau niște lucruri destul de grele la la II 1C și la II 2C. Dar din 5 puncte se luau 3 puncte. Pe la 9.60 un elev bun putea să ajungă. Pentru a lua nota 10 era nevoie de puțină inventivitate”, spune Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, despre subiectele pe care le-au primit elevii de la mate-info. 

Și elevii săi i-au spus că le-au dat câteva bătăi de cap exercițiile respective. 

La subiectul II, la punctul 2C, de pildă, au avut următoarea cerință: „c) Determinați perechile (ab) de numere din mulțimea M pentru care a*b=1”. 

„Simularea de obicei e mai grea decât Bacalaureatul”

„Elevii învățați să facă multe teste și care nu au fost învățați să gândească subiectele nu pot să facă subpunctele respective, pentru că nu sunt întâlnite în modele”, adaugă profesorul. 

Acesta mai precizează că majoritatea elevilor preferă să primească metode de rezolvare, nu să le găsească ei. „Ca un bucătar care, atunci când se apucă să facă o mâncare, nu improvizează și face numai ce e standard”, mai spune Ovidiu Bădescu. 

Subiectul I, din perspectiva sa, se putea rezolva ușor. Doar exercițiul numărul 6 ar fi creat probleme, „fiind o ecuație logaritmică”. Acesta subliniază și că „se putea lua lejer 7-8”. . 

„Simularea de obicei e mai grea decât Bacalaureatul. Până la examen elevii sigur pot progresa. Cam toți profesorii au terminat materia și acum se va face recapitulare”, amintește Ovidiu Bădescu. 

Profesorul a rezolvat subiectele mai dificile pe contul său de Youtube, Mate pentru toți.

 

Rezolvarea subiectului I

 

Iată cum se rezolva subiectul II 1:

Iată cum se rezolva subiectul II 2:

Rezolvarea subiectului III 1:

 

Iată cum se rezolvă Subiectul III 2

 

Subiectele au fost publicate de Ministerul Educației astăzi, la ora 15:00.

Medeea Stan

Reporter

Descoperă jurnalismul din 2014 și își dorește să continue măcar până la pensie, adică până prin 2055.

CUVINTE-CHEIE

rezolvarea subiectelor la simulare mate bac simulare matematică bac simulare bac 2023