Studiu. Educația academică încetinește îmbătrânirea creierului

Studiu. Educația academică încetinește îmbătrânirea creierului

Un nou studiu arată că o educație bună și învățarea pe termen lung au un efect pozitiv asupra creierului nostru, pe măsură ce îmbătrânim. Practic, cu cât ne antrenăm mai mult creierul prin studiu, cu atât scad șansele să dezvoltăm o afecțiune neurologică, potrivit Science Daily. 

08.01.2022

de Adelina Mărăcine. Foto: Dumitru Angelescu

O educație bună este calea către o carieră de succes și ne ajută în dezvoltarea personală. Dar poate educația să aibă și un efect pozitiv asupra creierului nostru, pe măsură ce îmbătrânim? Aceasta este întrebarea la care o echipă de cercetători din cadrul Programului prioritar de cercetare universitar „Dynamics of Healthy Aging”, condusă de Lutz Jäncke, profesor de neuropsihologie la Universitatea din Zürich, a încercat să răspundă, printr-un studiu pe termen lung, scrie Science Daily

La studiu au participat peste 200 de persoane în vârstă și a durat mai bine de șapte ani. Participanții au o inteligență peste medie și duc o viață socială extrem de activă. De asemenea, niciunul dintre aceștia nu suferă de demență, potrivit sursei citate. Seniorii au fost examinați regulat neuro-anatomic și neuro-psihologic folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Astfel, pe baza unor analize statistice complexe, cercetătorii au reușit să arate că educația academică a avut un efect pozitiv asupra degenerescenței creierului asociată vârstei.

Pete albe și găuri negre

În teza sa de doctorat, autorul principal al studiului, dr. Isabel Hotz, a folosit, printre altele, metode noi pentru a studia așa-numitele lacune și hiperintensități ale substanței albe (n.r. care indică afectarea vaselor mici de sânge din creier). Aceste procese degenerative apar ca niște „găuri negre” și „pete albe” pe RMN.  Cauzele apariției lor nu sunt încă cunoscute și pot avea de-a face cu accidentele vasculare cerebrale mici, neobservate, fluxul sanguin redus sau pierderea neuronilor. Acest lucru poate limita performanța cognitivă a unei persoane, în special atunci când degenerarea afectează regiuni cheie ale creierului.

Potrivit sursei citate, cercetătorii au descoperit că seniorii cu studii academice au arătat o creştere semnificativ mai mică a acestor semne tipice de degenerare a creierului. „În plus, academicienii au procesat informațiile mai rapid și mai precis. Scăderea performanței lor de procesare mentală a fost în general mai mică”, a rezumat Hotz.

„Un nivel ridicat de educație duce la o creștere a rețelelor neuronale” 

Aceste noi descoperiri vin în completarea studiilor pe această temă. De altfel,  studii inițiale arată că educația are un efect pozitiv asupra îmbătrânirii creierului. Studiile anterioare sugerează, de asemenea, că viteza de procesare mentală depinde de integritatea rețelelor neuronale din creier. Dacă aceste rețele sunt afectate, viteza de procesare mentală scade.

Chiar dacă până acum nu a fost găsită nicio legătură cauzală între educație și reducerea degenerării naturale a creierului, acest lucru pare plauzibil: „Bănuim că un nivel ridicat de educație duce la o creștere a rețelelor neuronale și cognitive pe parcursul vieții oamenilor, și că își formează rezerve, ca să spunem așa. La vârsta bătrâneții, creierul lor este capabil să compenseze orice deteriorare nou apărută”, spune neuropsihologul Lutz Jäncke. De asemenea, creierele care sunt active până la o vârstă înaintată ar putea fi mai puțin susceptibile la procesele de degenerare, adaugă neuropsihologul, deși acest lucru ar trebui verificat într-o continuare a studiului prezentat. 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

educație creier educatia intinereste efectele educatiei asupra creierului