Test de studenție

Test de studenție

Trei sute de elevi de-a XI-a au trăit viața de student și au probat cursurile facultăților din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la școala de vară Junior Summer University de la Cluj.

21.09.2018

De Roxana Stan, ilustrație de Livia Fălcaru

Udă cactusul, fă bagajul, vorbește cu bunica. Acesta este ritualul pe care Diana Tăbleț, o adolescentă de 18 ani din Târgoviște, îl repetă înainte de orice plecare de-acasă de lungă durată. L-a urmat și în iulie, când se pregătea pentru Junior Summer University (JSU), o școală de vară organizată de studenți pentru elevi de clasa a XI-a din toată țara, care petrec două săptămâni împreună la Cluj: merg la cursuri, dau examene, experimentează viața de cămin, se împrietenesc și petrec până dimineața. Ca niște studenți adevărați.

Printre majorate, voluntariatul la festivalul de teatru Babel din Târgoviște, unde Diana a scris recenzii despre spectacole și a făcut fotografii pentru revista festivalului, și cel la Interact, o organizație pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, JSU, unde a fost admisă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), s-a integrat firesc în programul de vară. Vacanța de după clasa a XI-a aducea tot mai aproape examenul de Bacalaureat și, implicit, nevoia de a alege o facultate. După o perioadă de panică, Diana a înțeles că a învăța organizat este soluția pentru obținerea notelor dorite, fără să renunțe la pasiunile ei – voluntariatul, teatrul, fotografia și lectura.

Diana și prietena ei cea mai bună, „studentă” la Facultatea de Geografie, dar și alte patru colege de clasă și de liceu, fiecare răspândită la o altă facultate, au ajuns în Cluj cu trenul de 21:52, după zece ore de mers. La Brașov, unde trenul face o oprire mai lungă, fetele au scos pe geam o hârtie pe care scriseseră cu markere colorate JSU, iar „studenții” care urcau în tren au început să scandeze și ei JSU.

Pe peron, voluntarii – studenți la Babeș-Bolyai, membri ai Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) și unii dintre ei absolvenți ai JSU – îi așteptau deja pe liceeni. Înainte de orice, au dat startul cu două energizere, dintre care unul „destul de tribal”, după cum își amintește Diana, pentru că „trebuia să țipăm, să șoptim și să rostim cât de tare putem un soi de cântec foarte ciudat. După zece ore de mers cu trenul!” Apoi, după ce au făcut prezența, voluntarii i-au îmbarcat în taxiuri și i-au trimis la cămin, pentru a se înregistra. Acolo au primit badge-uri, o brățară și un ghiozdan, în care se aflau programul, o listă cu toate numerele de telefon ale colegilor și ale coordonatorilor de la facultate, două stickere, două agende, o borsetă și un tricou. Toate incluse în taxa de 400 de lei pe care o plătește fiecare participant, alături de cazarea în cămin și două mese pe zi.

În prima zi, cei 300 de participanți din toată țara au sosit rânduri-rânduri, obosiți după călătoriile lungi cu trenul. Cei mai curajoși au renunțat la somn și au făcut cunoștință între ei, au vizitat împrejurimile și au discutat despre așteptările lor în legătură cu săptămânile ce aveau să vină. Seara, înainte să iasă cu toții la Fabrica de bere, un bar din Cluj, au avut ședințe „pe facultăți” în care li s-au comunicat informații logistice și li s-a amintit regulamentul. Apoi, și-au scris numele pe bilețele, le-au pus pe toate la un loc și fiecare a extras câte unul. „Era un fel de Secret Santa, doar că noi îi numeam îngerași. Pe toată perioada JSU trebuia să faci ceva drăguț pentru persoana al cărei nume îl aveai scris pe bilet. Era secret pe cine ai, desigur. De-abia la sfârșit, la ședința de feedback, am încercat să ghicim cine a fost îngerașul nostru.”

Majoritatea știau de JSU de la prieteni sau cunoscuți care trecuseră prin experiențe similare, nu neapărat la Cluj, pentru că universități de vară există în prezent în 13 centre universitare din toată țara, printre care București, Timișoara, Sibiu, Galați și Constanța, iar Clujul are patru (JSU, JSM – Junior Summer Medschool, pentru elevii care își doresc să studieze medicina, ESU – Engineering Summer University, pentru viitori ingineri, și ASU – Art Summer University). JSU, o inițiativă a Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), este cel mai vechi proiect de acest fel din țară, ediția a XI-a desfășurându-se între 19 iulie și 2 august. A debutat în anul 2008 iar din 2013, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a extins programul la nivelul întregii țări, stabilindu-și ca obiective combaterea ratei abandonului universitar și promovarea alegerii informate a studiilor universitare.

Diana a fost unul dintre puținii elevi care știau dinainte de JSU că-și dorește să studieze la FSPAC, la Cluj. Asta nu doar pentru că Bucureștiul o neliniștește, ci și pentru că a comparat programele cursurilor de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, din București, cu cele de la FSPAC – sintagmă pe care o rostește rapid și cu fluență – unde au impresionat-o atât diversitatea cursurilor, cât și faptul că acestea tratează probleme actuale. Astfel, la JSU a studiat „Alegeri și electorat”, „Femei și bărbați în România. O perspectivă de gen”, „Mobile photography”, „Memele pe internet”, „Publicitate”, „PR cultural”, „Marketing public”, „Minte-mă frumos” și „Risk factors for health” – cursuri sau subiecte abordate în programa FSPAC.

Cursurile au fost susținute într-un mod foarte relaxat, spune Diana. Au existat, într-adevăr, prezentări power-point cu informații din cursuri, dar acestea erau doar punctul de plecare, pentru că profesorii deschideau discuții, provocau viitorii studenții să argumenteze ceea ce spuneau, îi lăsau să-și exprime ideile. „Mi-au plăcut mult cursurile de PR și de Publicitate, deoarece nu era ceva care să mă intereseze neapărat, însă m-au atras mult. Am vorbit despre Memes și Selfie-uri și cursurile astea chiar există în programă.”

La unul dintre cursuri, liceenii au simulat o campanie electorală, pornind de la lucruri pe care își doreau să le îmbunătățească în școlile din care proveneau – comunicarea mai bună între elev și profesor, conștientizarea drepturilor elevilor, realizarea mai multor activități interactive în sala de clasă. La final, fiecare și-a exprimat votul, introducând un bilețel în urnă, iar câștigător a fost declarat grupul (partidul) care a susținut cea mai nuanțată și mai clară prezentare.

Universitățile de vară sunt atracția principală a vacanței pentru mulți elevi de clasa a XI-a pentru că se desfășoară în marile centre universitare ale țării, liceenii pot aplica la orice facultate își doresc, chiar dacă nu au nicio legătură cu domeniul, și orele sunt susținute chiar de către cadrele didactice din facultăți. În plus, pe lângă experiența academică oferită, un astfel de program cuprinde și activități de grup, ca treasure hunt-uri, petreceri tematice (kitsch party este deja o tradiție consacrată a JSU), seri sociale, iar participanții au posibilitatea de a vizita și a descoperi un oraș cu totul diferit. O bună parte din viitorii studenți aplică, în urma participării la universitățile de vară, la facultățile pe care le-au probat timp de două săptămâni.

În afara cursurilor și a momentelor de prezentare a fiecărei facultăți, programul era foarte încărcat, explică Diana. De la început, participanții au fost împărțiți pe „căsuțe”, cu nume precum „Lacrimă de unicorn”, „Cenușă de phoenix”, „Praf de sirenă”, „Pulbere de stele”, „Blană de grifon” sau „Inimă de foc”, și au fost provocați să creeze o scenetă de cinci minute în care să prezinte cum a apărut elementul căsuței lor, să le cânte o serenadă doamnelor de la cantină, să urce cu liftul până la etajul zece al căminului, de unde să-și facă un selfie etc. Cel mai amuzant, spune Diana, a fost atunci când organizatorii i-au anunțat cu doar câteva minute înainte că-i așteaptă pe toți în fața căminului, îmbrăcați în tricoul albastru, cu sigla portocalie JSU, dar și cu unul de rezervă la ei. După ce au mers puțin, li s-a spus să-și lege tricourile la ochi și să se țină de mâini. Și așa au format un lanț de 300 de oameni, care se plimbau prin piața Unirii. „Totul ținea de încredere, de cât de mult erai dispus să ai sau nu încredere în cel care se afla în fața ta, dar și de câtă încredere trebuia să-i inspiri celui din spate.”

La sfârșitul școlii de vară, Diana nu a avut sesiune, precum colegii de la Drept sau de la Litere, care au susținut examene pe baza cursurilor predate, dar crede că asta nu a împiedicat-o să aibă o experiență completă a ceea ce înseamnă facultatea. „Din punct de vedere academic, cele două săptămâni petrecute la JSU au reușit să mă ajute să găsesc piesa lipsă în construirea unei imagini de ansamblu a următorilor ani. Emoțional vorbind, mi-am încărcat sufletul cu energie pozitivă, pe care JSU încă o emană, după săptămâni bune.”

Livia Fălcaru

Ilustratoare

Este artist vizual, designer grafic și ilustrator freelance. O inspiră aproape orice: emoțiile puternice, plantele de apartament, oamenii din București și chiar gumele lipite de asfalt.

Roxana Stan

Colaborator

Este studentă în anul III la Comunicare. Caută și se caută, iar în timpul liber scrie și trăiește poezie (și nu numai).

CUVINTE-CHEIE

elev universitate studenție