„Eu vreau să spun că sunt foarte mândră că v-am întâlnit și că am petrecut acești opt ani împreună. Am multe amintiri frumoase pe care nu o să le uit niciodată: petrecerea dintr-a III-a când am cântat în franceză, tangoul cu Denis de la banchet, Ștef când era mic și se credea Spider-Man, Puf când m-a făcut enervantă pentru că îl gâdilam continuu și m-a sunat mama lui să își ceară foarte multe scuze…” Așa își începe Alexandra Jugănaru, o fată de 14 ani cu ochi căprui și zâmbet larg, discursul prin care își ia rămas bun de la colegii de Generală.
Ne aflăm în clasa a VIII-a C din Școala Generală Nr. 66 din București, la „Ultimul clopoțel” – o oră de dirigenție festivă organizată în cinstea absolvirii. Alexandra este unul din cei 26 de elevi care se pregătesc de încheierea gimnaziului. Poartă cu toții tricouri roșii pe care și le-au umplut cu „baftă la liceu” și „succes în viață”. Roșu este culoarea clasei lor, celelalte clase au tricouri galbene, verzi și albastre.
Diriginta Daniela Ratcu îi strigă pe rând, în ordine alfabetică, iar ei se ridică să spună câteva cuvinte despre ce a însemnat Generala pentru ei. Inițial profesoara propusese să spună fiecare unde se vede peste 10-15 ani, dar și-a dat seama că este complicat să îți imaginezi parcursul vieții când tu de-abia ți-ai făcut buletinul.
Pe sub tricoul roșu pentru semnături, Alexandra are un tricou negru și o pereche de pantaloni albi, cu dungulițe. Are părul lung, lăsat liber, și poartă foarte puțin rimel și luciu de buze. S-a încălțat cu balerini simpli, din lac. „Colegele mele și-au luat rochii și tocuri pentru că o să mergem să facem poze după festivitate. Eu am vrut să mă simt confortabil, m-am îmbrăcat lejer.” Lejeritatea, așa cum îi spune ea, este unul dintre lucrurile pe care le apreciază în clasa ei. Nu au fost dintotdeauna cel mai unit colectiv, dar s-au apropiat suficient de mult încât să își permită să se comporte natural, să cânte când au chef, să țipe, să râdă zgomotos. „Aș putea să vin și în pijamale și tot nu m-ar critica nimeni. Ne-am obișnuit unii cu alții”, mai spune ea. Îi este teamă că la liceu va fi altfel. Probabil o să treacă ceva timp până să se cunoască cu viitorii colegi și să lege prietenii. Recunoaște, totuși, că este curioasă și chiar un pic nerăbdătoare să înceapă clasa a IX-a. A auzit de la cei mai mari că liceul e cea mai frumoasă perioadă a vieții, că este o experiență de neegalat. Se bucură că a venit și rândul ei.