Un an de liceu în SUA, unde poți să-ți alegi 80% dintre materii

Un an de liceu în SUA, unde poți să-ți alegi 80% dintre materii

Cum ar fi dacă la liceu ai avea de ales între disciplinele Fashion, Mitologie Greacă, Bucătărie, Statistică sau Prelucrarea Lemnului? Trei dintre liceenii români care au mers un an într-un schimb de experiență prin programul FLEX au povestit pentru Școala9 ce avantaje au văzut la școala americană. Tinerii s-au plimbat prin SUA, au putut vizita diverse orașe, de la Chicago la Los Angeles, Las Vegas și Washington DC și au adunat amintiri pentru o viață întreagă. 

13.09.2024

de Bianca Dumbrăveanu

Ștefan și-a petrecut toată clasa a XI-a în SUA și i s-a părut „wow”. Are 18 ani și e din Câmpina. A ajuns acolo prin programul FLEX, despre care a aflat de la o cunoștință. Deși a fost respins prima dată în clasa a IX-a, a fost acceptat din a doua încercare.

 

Lansat în 1992, FLEX este o inițiativă sponsorizată de guvernul SUA care oferă burse pentru elevii de liceu din Europa și Asia, permițându-le să petreacă un an academic în SUA. Tinerii locuiesc cu o familie gazdă și urmează cursurile unui liceu american. Din România, sunt selectați în jur de 30 de elevi anual, iar la nivel global în jur de 1.000 ajung în SUA. Li se acoperă cheltuielile de călătorie, cazare, asigurare medicală și primesc o bursă lunară. Procesul de selecție include mai multe runde de testare și interviuri, cu rezultatele finale anunțate în primăvara fiecărui an.

 

Înscrierile pentru programul FLEX 2025 - 2026 se fac până în 26 septembrie.

În gazdă la două familii

Pentru Ștefan, cele mai mari provocări înainte de plecarea în America au fost perioada de așteptare și partea birocratică. Odată ajuns în California, a fost repartizat la două familii gazdă, fiind informat că prima familie va fi temporară, urmând să fie transferat la alta după două luni.

În prima familie gazdă în care a fost repartizat, Ștefan locuia alături de alte cinci persoane: un alt elev de schimb, cei doi copii ai familiei și părinții. Dinamica era foarte intensă, povestește tânărul, iar pentru a-și putea face planuri, trebuia să anunțe părinții cu cel puțin o săptămână în avans. Considerându-se o fire independentă, unul dintre impedimentele majore pentru el a fost faptul că depindea de familia gazdă sau de prieteni pentru a se deplasa în diverse locuri.

 

Transferul către a doua familie, care a durat patru luni în loc de două, a fost o schimbare majoră. Aceasta era o familie mexicană și, spre deosebire de prima, aici Ștefan era „singur la părinți”. Și atmosfera a fost ceva mai relaxată. Și-au petrecut timpul împreună, au călătorit frecvent și au mâncat adesea în oraș.

Și-a învățat colegii să danseze hora

În ceea ce privește integrarea în sistemul de învățământ american, Ștefan nu a avut probleme. A observat diferențe mari la acest capitol între SUA și România. Pentru el, sistemul nostru de învățământ este pur academic, în timp ce în SUA atenția este concentrată pe nevoile elevilor.

 

Pe lângă activitățile școlare de la Hanford West High School, Ștefan făcea și multe lucruri pe lângă: „Aveam șapte ore de curs pe zi. Alegeam la începutul semestrului ce cursuri voiam să fac. În afara de partea academică făceam foarte multe sporturi și foarte mult voluntariat. În perioada asta, eu am fost mascota liceului, eram un Husky. Am inclus și prezentări și activități românești în cadrul liceului meu, pe unii profesori i-am învățat hora”

 

În România, Ștefan este elev la mate-info, însă în State a fost mult mai axat pe materiile umaniste, cum ar fi psihologia, istoria și geografia. S-a atașat de profesorii lui, mai ales de profesoara de geografie care la final i-a oferit o scrisoare de recomandare.

 

„Profesoara pentru care aș fi rămas să fac liceul acolo ar putea fi numită profa de geografie a lumii. Modul ei de predare era super, ne preda ca să rămânem cu ceva în cap. I-am cerut o scrisoare de recomandare și a stat să-mi asculte povestea, tocmai ca să nu îmi facă o descriere generică. Personal mi s-a părut wow că a stat să mă cunoască pe bune înainte de a-mi da acea scrisoare”, a povestit Ștefan.

Majorat la Statuia Libertății, Empire State Building sau ONU

În perioada petrecută acolo, tânărul a legat foarte multe prietenii și a strâns multe amintiri. Una dintre cele mai plăcute a fost când a câștigat prin intermediul voluntariatului o excursie de patru zile la New York.

 

Ziua majoratului său s-a întâmplat în perioada excursiei, unde cei care erau cu el i-au cântat „La mulți ani” de 18 ori în „cele mai random locații” - spune el: Statuia Libertății, Empire State Building sau ONU.

 

Pe lângă amintirile de la New York, elevul român a vizitat și alte orașe din SUA: Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas și Washington DC.

 

Din perspectiva lui, FLEX este mai degrabă un program menit să te dezvolte personal: „Mi se pare că, dacă te axezi pe partea academică, omiți multe aspecte. Este important să vezi cum sunt oamenii aceia acolo, să vezi cultura și în principal să te îmbunătățești pe tine. Pentru mine cel puțin, întreaga experiență m-a ajutat să mă dezvolt mai mult pe plan personal.”

 

Cursuri la alegere

Iosif (18 ani) a avut o experiență similară cu cea a lui Ștefan. A aflat de programul FLEX în liceul său din Râmnicu Vâlcea și, deși prima încercare nu i-a adus succesul dorit, a avut determinarea să încerce din nou. Curiozitatea și dorința de a face față provocărilor l-au împins să aplice. Cu sprijinul celor dragi, Iosif a reușit să-și transforme visul în realitate, petrecând un an memorabil la Indian River High School în SUA. După ce a intrat în finala FLEX, și-a luat rămas bun de la familie și prieteni și a pornit cu încredere către America, mai exact în New York.

 

A simțit că a fost primit călduros de familia gazdă: „Pot spune că m-au primit cu brațele deschise și că m-au inclus în foarte multe activități. Luam cina împreună mereu, pentru ei era o chestie foarte importantă. Făceam multe activități împreună în cadrul familiei și e o diferență pentru că eu acasă nu petreceam prea mult timp cu ai mei”.

 

Dorul de casă și-a făcut rapid simțită prezența, dar Iosif a găsit o soluție pentru a-l ține sub control: a ales să comunice cu familia mai mult prin mesaje și mai puțin la telefon, pentru că „e mai ușor să te stăpânești atunci când nu îi vezi sau auzi”.

 

În ceea ce privește școala, și Iosif a simțit că sistemul american este centrat pe nevoile elevului. L-a entuziasmat ideea că și-a putut alege singur majoritatea materiilor. În afară de istoria Americii și engleză, singurele cursuri obligatorii, a avut libertatea să exploreze zece materii diferite în decursul celor două semestre. Obiectivul lui? Să experimenteze cât mai multe subiecte pe care nu le-a întâlnit în România. Și chiar a avut ce să descopere – de la statistică la prelucrarea lemnului și chiar un curs despre sistemul de transporturi.

 

Pentru Iosif, Civic Education Week a fost de departe cel mai memorabil eveniment. Organizat de American Councils pentru participanții programului, tinerii au petrecut această săptămână în Washington DC. Pe lângă workshop-uri și vizite la obiective turistice emblematice, Iosif a avut ocazia să exploreze Cartierul Guvernamental și să viziteze birourile senatorilor și reprezentanților români. Acolo a învățat cum funcționează guvernarea unui stat.

 

Deși a câștigat și pe plan academic, adevărata schimbare s-a reflectat în modul în care vede lucrurile. A devenit mai responsabil și conștient de faptul că, la un moment dat, va trebui să se descurce singur, departe de casă.

„Sistemul de învățământ perfect nu există”

După ce am explorat cum se descurcă Juniors (elevii de clasa a XI-a din State), am stat de vorbă și cu Alexia, care a trăit din plin experiența ultimului an de liceu la North Tonawanda High School, în America. Diferențele dintre viața din București și cea din State sunt enorme, ne-a spus ea. Cel mai greu moment din procesul de aplicare i s-a părut scrierea eseurilor despre sine, care i-a dat bătăi de cap și i-a amintit că viața de adult se apropie rapid.

 

Despre programul FLEX a aflat de la o prietenă care deja participase și a văzut imediat oportunitatea. Părinții au susținut-o, deși au fost puțin sceptici să-și vadă fiica terminând clasa a XII-a într-o altă țară. Alexia a ajuns în New York și s-a adaptat rapid, deși a observat un soi de independență între membrii familiei gazdă, diferit un pic de așteptările sale. Fiecare era ocupat cu ale sale, iar tânăra ne-a mărturisit că nu apuca să petreacă prea mult timp cu ei.

 

Alexia spune că școala în America nu e chiar ca în filme. Deși recunoaște că sistemul de învățământ american are multe avantaje față de cel românesc, nu este perfect. Totuși, un lucru e sigur: mergea cu entuziasm la ore și aștepta cu nerăbdare să descopere mereu ceva nou. Printre materiile care i-au captat atenția se numără Îmbrăcăminte și Texturi, Mitologie Greacă și chiar un curs de bucătărie.

 

Alexia (centru) a învățat despre textile, mitologie greacă și bucătărie

„Înainte să plec aveam această iluzie că sistemul lor de învățământ este perfect comparativ cu al nostru. Clar este mai ok decât al nostru, însă nu este perfect. Acolo mergi la liceul care este  cel mai aproape de casa ta, îți alegi materiile în proporție de 80%. O parte negativă este că profesorii trag uneori de elevi să-și predea temele sau testele. Mi se pare că elevii ar trebui să fie mai conștiincioși, mai ales că după ce vor termina școala nu va sta nimeni după ei”, ne-a mărturisit eleva.

A fost majoretă pentru echipa de fotbal

Alexia ar putea vorbi ore în șir despre aventura ei în SUA. I-a plăcut mult să decoreze școala înaintea unui meci de fotbal american între liceul în care a învățat și un altul, rival. A fost chiar și majoretă, iar această experiență o consideră una de neuitat. 

 

Alexia (dreapta) a fost majoretă

Pe partea mai puțin plăcută, Alexia își amintește un episod care a întristat-o: la finalul fiecărui sezon, era tradiția ca majoretele din clasa a XI-a să le ofere coșulețe cu dulciuri celor din clasa a XII-a. Din păcate, în sezonul de iarnă Alexia a fost omisă, deși nu știe nici acum de ce.

 

La fel ca majoritatea „FLEX-erilor”, Alexia consideră că programul este o ocazie unică, menită să te dezvolte personal: „M-am simțit binevenită în fiecare club sau echipă din care am făcut parte. Am amintiri foarte frumoase, mi-am făcut mulți prieteni și chiar cred că programul m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult”.

 

Alexia (stânga)

Ce ar trebui să iei în considerare atunci când vrei să aplici într-un astfel de program?

Cei trei foști participanți ai programului FLEX oferă câteva tips and tricks esențiale pentru oricine vrea să aplice la acest program:

  • Fii sincer și transparent în aplicație, nu încerca să spui ce crezi că vor să audă cei din program, ci concentrează-te pe a fi cât mai autentic.
  • Dacă nu reușești din prima, nu te descuraja, Ștefan și Iosif sunt dovada că perseverența dă roade, chiar și după un refuz inițial.
  • Odată acceptat, implică-te cât poți de mult în activități și amintește-ți că această experiență este mai mult despre dezvoltare personală decât despre realizări academice.

Bianca Dumbrăveanu

colaboratoare

Încă sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Deși sunt la specializarea Comunicare și Relații Publice, m-a atras mai mult partea de jurnalism și doar asta m-aș vedea făcând.

CUVINTE-CHEIE

elevi sua flex