1 din 4 copii nu este înscris la școala din Iedera
O mână de părinți stau în jurul Simonei, în holul grădiniței din Iedera de Sus. Este vineri, înainte de 8 martie. Dintre cei șapte părinți, se remarcă prezența unui singur tată, iar două mame sunt mai agitate pentru că au venit cu copiii în brațe. „Citim, citim, citim și încurajăm cititul”, spune Simona către părinți. „Ca să citească atunci când vor fi mari, este important să îi expunem la cât mai multe cărți”.
În 2021, comuna avea 408 copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani și 208 copii între 0 și 4 ani. Au trecut trei ani de la recensământ, adică acei copii care aveau atunci între 0 și 4 ani au crescut și ar trebui să fie înscriși la școală, deci numărul celor care ar trebui să frecventeze cursurile ar trebui să fie tot de aproximativ 400. În anul școlar 2024-2025, sunt înscriși la școlile din comună 226 de elevi, iar în grădiniță – 69. Astfel, mai bine de 25% dintre copii nu merg la școală. Acest lucru poate însemna, la indigo cu multe din satele României, că fie au plecat în străinătate cu părinții lor, fie învață în alte localități, dar și că, pur și simplu, nu merg la școală.
Printre soluțiile găsite de specialiștii prezenți la lansarea REZOLVAT se numără și programul „Masă caldă” sau „Masă sănătoasă”. Școala din Iedera a intrat în programul „Masă sănătoasă” în septembrie 2024 și toți elevii și preșcolarii primesc un pachețel de mâncare când sunt prezenți la școală. Directoarea Oana Muntean spune că „referitor la absenteism, din 2022 a început să scadă procentul, probabil și datorită burselor”. Din totalul elevilor, peste jumătate beneficiază de burse sociale - 176 de elevi, 7 au burse de merit și 20 burse de reziliență.
În ce privește rezultatele copiilor, în 2023, din cei 11 elevi ai școlii Iedera care au dat Evaluarea Națională, 3 au luat note peste 5, iar restul au luat note între 2 și 4.99, se arată într-un raport privind starea învățământului în județul Dâmbovița. Adică sub 30% din elevii comunei au reușit să ia o notă de trecere la examenul din clasa a VIII-a.
„De ce credeți că am venit?”
Ne întoarcem pe holul școlii pe care peste o sută de copii din Iedera nu l-au văzut niciodată. Simona le spune părinților că le va citi copiilor, iar la final fiecare va primi o carte adaptată vârstei. Cei mai mici vor avea propria lor „punguță cu două cărți”. Din clasă se aud multe voci de copii care se distrează la îndemnul învățătoarei. Înainte să intre în sală, Simona le mai pune o întrebare părinților „voi le cumpărați cărți copiilor? Le citiți?”. Una dintre mame răspunde „eu da, dar cel mai mult preferă YouTube. Le citești o poveste și imediat se plictisesc”. Părinții aprobă la unison, iar o altă mamă completează că „nu au răbdare“. Simona este de acord „sunt mici, nu au răbdare… (Dar) repetiția e mama învățăturii.”
Cele trei grupe mixte de grădiniță funcționează la capacitate maximă – câte 23 de copii în fiecare clasă. În ziua când a ajuns Simona în sat, în grădinița din Iedera de Sus sunt prezenți 10 copii, dar în sală au venit și trei elevi de la clasa pregătitoare.
Absența lor are legătură și cu perioada virozelor, ne spune directoarea școlii, Oana Muntean: „în fiecare zi sunt copii (bolnavi, n.r.), poate astăzi a venit unul, mâine nu vine acela, vine celălalt.”
Cei mici s-au așezat în semicerc, pe scăunelele mici, cu fața spre Simona, iar în spatele fiecărui copil stă un părinte.
Simona s-a așezat pe jos în fața lor și întreabă: „De ce credeți că am venit?”. Un copil răspunde timid „să ne spuneți o poveste”. Copiii sunt agitați, dar Simona îi liniștește vorbind în șoaptă. Le spune pas cu pas ce urmează să se întâmple, dar înainte de toate, face cunoștință cu fiecare copil în parte. Simona se apropie de Matias, îi întinde mâna și spune: „Bună, Matias!”. Băiețelul întinde și el mâna și o salută. Rând pe rând, fiecare copil face cunoștință cu ea.
De ce a venit Simona totuși să-i cunoască? Asociația OvidiuRo, pentru care lucrează, desfășoară programe de educație timpurie și încurajarea lecturii pentru toți copiii din România. „Punguța cu două cărți” este unul dintre ele și motivul pentru care Simona a venit astăzi în Iedera. Este un proiect pentru încurajarea lecturii, adresat copiilor de 0-3 ani din grupuri vulnerabile, care vrea să le stimuleze curiozitatea, să le dezvolte limbajul și să-i familiarizeze pe cei mici cu cărțile. Pentru că nu e suficient ca cele două cărți din punguță să ajungă acasă la copii, cei care participă la proiect și care sunt educatori, profesori, dar și alți oameni din comunitate, trec prin cursuri de formare pentru a învăța cum să le citească copiilor. După formare, ambasadorii organizează ateliere de lectură pentru membrii comunității.
Din 2019 până în prezent, s-au format 3.000 de ambasadori de lectură, iar „Punguța cu două cărți” a ajuns la 97.300 de copii. Cei mici învață cum să se comporte cu o carte, cum să o răsfoiască, iar pentru unii copii este prima dată când văd o carte. „Au explorat-o întâi ca obiect, ca jucărie, iar mai apoi am citit-o”, a spus Alexandrina Toader, inspector principal la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Bălan, într-un testimonial de pe site-ul OvidiuRo.
Școala din Iedera nu este străină nici ea de inițiativele asociației - opt cadre didactice au trecut prin cursurile de formare despre cum să le citească copiilor.
Urși, rățuște, hipopotami
„Ce am spus că urmează după ce ne cunoaștem?”, întreabă Simona. „O poveste”, spun încet câțiva dintre copii. A pus în fața copiilor trei cărți în format uriaș, jumătate din înălțimea lui Matias, și ei trebuie să aleagă ce vor să li se citească. Prima are pe copertă 10 rățuște de cauciuc, a doua – un urs brun, iar a treia – un urs alb. Unul dintre copii exclamă: „aceea cu rățuștele de cauciuc ne-a citit-o!”. Cei mici se apropie de cărțile pe care le cunosc.
Simona ia în mână cea de-a treia carte și o ține cu fața spre copii. „Ursule alb, ursule alb, tu ce auzi? Carte scrisă de Bill Martin și ilustrată de Eric Carle.” Femeia îi întreabă pe copii dacă au mai citit vreo carte scrisă sau ilustrată de Eric Carle. Directoarea șoptește „rățuștele”, iar copiii repetă și ei. Simona îi felicită pe copii și le spune că, atunci când părinții sau bunicii le mai citesc cărți, „să vă spună de cine e scrisă”.
Cartea în format uriaș este ținută într-o mână de Simona, cu imaginile către cei mici. După fiecare pagină, copiii ascultă cuvintele și se uită la desenele din carte. Unul dintre cei mici spune: „Eu știu că hipopotamul e negru.”
Povestea continuă, pagină după pagină, unii copii repetând întrebarea de după fiecare animal: „Tu ce auzi?” După ce copiii fac o demonstrație a sunetului pe care îl scoate animalul, Simona îi întreabă care a fost animalul lor preferat din poveste și îi lasă pe ei să caute printre pagini animalul dorit. La cea de-a doua poveste, pe care deja o cunosc, copiii se implică activ, repetând cuvintele spuse de Simona.