TeenpreneurSpace, primul marketplace dedicat copiilor antreprenori

ALT-Școala. Cum ar fi dacă cei mici ar avea propriul spațiu online unde să facă primii pași în antreprenoriat, într-un mediu sigur și controlat? TeenpreneurSpace este prima platformă digitală exclusivă pentru copii între 10 și 18 ani, gândită ca un marketplace. Inițiativa a fost finalistă la acceleratorul Innovators for Children, ediția a 6-a, organizat de Impact Hub București, în parteneriat cu BRD.

29.03.2025

de Școala9

Articolul face parte dintr-o serie realizată în cadrul campaniei ALT-Școala, printr-un parteneriat între Școala 9 și BRD Groupe Société Générale.

TeenpreneurSpace, platformă online și aplicație, își propune să fie primul marketplace dedicat copiilor între 10 și 18 ani. Simona Rotaru, fondatoarea aplicației, și-a propus să creeze un spațiu sigur unde copii își pot vinde produsele și serviciile.

Ideea s-a născut în familie

Vara trecută, Sofia, fiica fondatoarei TeenpreneurSpace, a început să creeze brățări și și-a dorit să le vândă. Căutând o soluție, Simona, s-a gândit la platformele marketplace folosite de adulți, dar și-a dat seama că nu există un spațiu dedicat copiilor.

„Cum ar fi să existe o platformă special creată pentru copii, unde să-și poată vinde creațiile, să ofere meditații sau cursuri de gătit și cântat?”, și-a spus Simona. Așa a luat naștere TeenpreneurSpace.

„În piață sunt foarte mulți furnizori de cursuri și mentori care lucrează cu copiii pe partea de antreprenoriat, dar în momentul în care acei copii vor să meargă mai departe și chiar să transforme ideea lor într-un business, n-au foarte multe variante”, a explicat fondatoarea.

Safety first

Acum, conceptul TeenpreneurSpace e definitivat. Alături de câțiva colaboratori, Simona a început să lucreze la versiunea de bază a aplicației, suficientă pentru a testa ideea pe piață.

Pentru că pune siguranța celor mici pe primul loc, Simona s-a gândit la mai multe măsuri de safety. Aplicația va funcționa pe baza unui security check făcut de un părinte care își introduce cartea de identitate: „să fim siguri că avem informațiile necesare în cazul în care se întâmplă ceva și putem să corelăm fiecare cont cu persoana din spate.”

În plus, va exista un moderator care să verifice discuțiile și postările. „Și, bineînțeles, o să integrăm și feedback-ul primit de la părinți. Ei vin cu temerile și noi ne gândim cum putem să le transpunem încât să fie chiar safe”, a povestit Simona despre planurile pe care le are pentru aplicație.

Temerea părinților: „copiii își vor pierde interesul”

Pentru a înțelege mai bine nevoile părinților, Simona a vorbit cu mai multe mămici ai căror copii se încadrează în intervalul de vârstă al aplicației și a lansat și un chestionar la care a primit aproximativ 70 de răspunsuri. Întrebările s-au referit la interesul lor pentru această platformă, cât de mult ar sprijini copiii în activitățile antreprenoriale și care ar fi bugetul alocat pentru astfel de inițiative.

Majoritatea părinților nu s-au concentrat pe probleme de siguranță online. Temerea principală a fost legată de faptul că „copiii își vor pierde interesul” pe termen lung.

Tokeni pentru teme și pregătirea pentru viața de adult

Simona și-a propus să integreze școala în TeenpreneurSpace, legând temele pe care copiii le primesc de activitățile din platformă. Mai exact, părintele va raporta la sfârșitul fiecărei săptămâni câte teme a făcut copilul, iar în funcție de acest efort, copiii vor primi tokeni.

„Cu acești tokeni vor avea un marketplace separat cu sponsori și își vor putea cumpăra produse și servicii de care să se bucure”, a explicat fondatoarea.

Prin felul în care a gândit platforma, Simona își dorește ca TeenpreneurSpace să devină un spațiu în care copiii să învețe ce înseamnă să primească și să integreze feedback-ul, să se dezvolte emoțional și să se pregătească pentru viața de adult. 

Școala9

Redacția

Redacția Școala9

CUVINTE-CHEIE

antreprenoriat educație TeenpreneurSpace platforma