Un elev a dat în judecată Seminarul teologic din Craiova pentru că nu i s-a permis să facă școală online

Un elev a dat în judecată Seminarul teologic din Craiova pentru că nu i s-a permis să facă școală online

Alexandru Grad Grigoraș a fost elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul”, din Craiova, până în luna octombrie 2020, când a fost exmatriculat. I s-a retras binecuvântarea, condiție obligatorie pentru a putea fi seminarist, pe motivul că a acumulat absențe și că este indisciplinat. Băiatul spune însă că problemele cu conducerea seminarului au altă cauză: a cerut să facă școală online fiindcă este bolnav. A dat în judecată liceul și cere să fie reînmatriculat.

13.01.2021

de Andreea Archip

Alexandru Grigoraș Grad s-a transferat la Seminarul Teologic din Craiova de la un liceu sportiv din Severin când era în clasa a XI-a. Pentru transfer, a avut nevoie să primească binecuvântarea Arhiepiscopiei Severinului și Strehaiei, o condiție obligatorie pentru oricine vrea să urmeze o formă de învățământ teologic ortodox.

Băiatul spune că a trebuit să își aleagă un alt liceu, fiindcă nu mai putea să facă efort fizic după cele două pneumonii suferite: una în urmă cu cinci ani și a doua în 2019. În plus, îi plăcea și ideea de a fi preot.

Inspectoratul spune că face școala online, liceul nu acceptă

„Mi-am luat adeverință de la medicul de familie pentru a efectua orele online pentru că inclusiv pneumoloaga mi-a spus când am făcut ultima pneumonie că dacă voi mai face una, îmi va fi fatală. Adeverința mi-a fost refuzată vehement și părintele director mi-a spus că a fost dată pe ochi frumoși la un pahar de vorbă, fix așa mi-a spus”, povestește tânărul.

În prima săptămână de școală a stat acasă și a făcut petiții la Inspectoratul Școlar Județean Dolj și la Ministerul Educației. Între timp, părinții lui care lucrează amândoi la Episcopia Severinului și Strehaiei, au încercat să-l convingă să se ducă totuși la școală. Așa că în a doua săptămână de școală a mers la seminar. 

„Când am ajuns aici am filmat cum am găsit camera. Deși ei mi-au spus că voi avea toate condițiile pentru a nu mă îmbolnăvi, am găsit praf de două degete în cele două dulapuri, am găsit hârtii, sticle goale de suc pe masă și pe jos o mizerie de nedescris. De luni până joi nu am avut bec în cameră. Am raportat la conducere și mi s-a răspuns că aceste sunt condițiile pentru dezertori”, povestește Alexandru pentru Școala 9. 

Băiatul a reproșat conducerii școlii și faptul că de două ori elevii au primit la cantină cornuri expirate.

Pe 23 septembrie, Inspectoratul Dolj i-a răspuns la solicitare că el figurează deja ca făcând cursurile online. „Eu am anunțat conducerea școlii imediat a doua zi după ore când am vrut să plec acasă. Părintele director spunându-mi că nici nu vrea să se uite la acest act. Am plecat acasă, dar el mi-a spus că plec fără bilet de voie de la seminar.”

„A venit cu aceleași fițe ca și anul trecut încât i-am zis că nu-mi mai bat capul cu el”

Pe 12 octombrie a primit acasă preavizul de exmatriculare în care i se aduc la cunoștință 45 de absențe și alte probleme disciplinare: prejudicii de imagine aduse seminarului, faptul că a plecat acasă fără bilet de voie, jigniri aduse conducerii și violență împotriva colegilor. I se reproșează și că a filmat la ore și în cantină fără acordul conducerii și că a participat la emisiuni radio sau tv fără binecuvântarea seminarului.

Școala a adunat și mărturii de la profesori ca să susțină aceste lucruri. „Am observat la elevul Grad Grigoraș Alexandru atitudine arogantă, sfidătoare, în urmă cu un an a lovit un elev, în noul an a venit cu aceleași fițe ca și anul trecut încât i-am zis că nu-mi mai bat capul cu el să-i mai zic ceva despre întreptare, că este în zadar”, spune unul dintre ei. 

„Din puținele discuții pe care le-am avut am putut să remarc faptul că tânărul elev prezenta violență verbală pe alocuri și o atitudine nedemnă de un tânăr seminarist”, a scris un altul.

Elevul spune că i se pun prea multe în cârcă pentru cele doar cinci zile cât a fost fizic la seminar. „Anul trecut au fost anumite lucruri, colegi care mă provocau și îmi ziceau că am venit pe pile. Directorul m-a înțeles atunci și a luat măsurile care se cuveneau, dar eu nu am jignit și nu am bătut pe nimeni”, spune elevul. Precizează că problemele de disciplină s-ar fi văzut în nota la purtare, doar că el a avut 10 în anul școlar trecut.

Seminarul Teologic a refuzat să facă declarații cu privire la exmatriculare, „întrucât se află pe rolul Tribunalului Dolj un proces în desfășurare, inițiat chiar de către persoana în cauză.”

Medicul de familie și-a retras adeverința „sub presiune”

Când a primit preavizul de exmatriculare, Alexandru Grad a aflat și că, între timp, medicul de familie și-a anulat adeverința.

Medicul Carmen Voinea a spus pentru Școala 9 că nu a înțeles prea bine dacă poate ea să dea recomandarea pentru un elev să facă școală online. „Ce să vă spun despre copil? Este bolnav într-adevăr și am anulat-o sub presiune pentru că nu știam dacă aveam dreptul sau nu aveam dreptul să o dau. Dar aveam dreptul pentru că nicio legislație nu menționează unde se limitează dreptul medicului de familie. Este bolnav, are imunitatea deprimată, răcește ușor, are rinită alergică, a făcut otită, are adenoidită, a făcut pneumonii interstițiale repetate. Am anulat-o sub presiune”, a spus medicul. 

A refuzat să explice de unde a venit această presiune, însă a ținut să precizeze că oricând poate să reînnoiască adeverința medicală.

„Toată lumea are vină, numai el nu are nimic”

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a trimis de la primele plângeri ale elevului o echipă la seminar. Inspectorul de religie Iuliana Gheorghe a făcut parte din acest corp de control și spune că elevul avea probleme de disciplină care „nu cadrează cu statutul unui elev seminarist”.

Cu toate că ordinul ministrului Educației spune că este suficientă doar adeverința de la medicul de familie, inspectorul susține că elevului i s-au refuzat cursurile online fiindcă nu a avut documentele necesare. 

„Cum nu avem un document de la un pneumolog care să spună că mai are vreo recidivă sau că are consecințe ale bolilor de atunci... El a avut acum vreo trei sau patru sau chiar cinci această afecțiune. Ori ea se vindecă, nu este boală cronică care să rămână, cum e ulcerul sau diabetul”, a explicat inspectorul.

„Reporter: Nu s-a întrebat nimeni de ce doamna doctor și-a retras adeverința?

Iuliana Gheorghe: Asta nu e treaba noastră, nu am eu calitatea să întreb un medic.”

Răspunsul Inspectoratului de pe 23 septembrie o contrazice, fiindcă acesta spune că elevul beneficia de cursuri online. Doar că lui nu i s-a acceptat niciodată această variantă.

„La momentul acela, pentru că eu am fost în seminar, oamenii l-au lăsat acasă. Domnule, nu se simte copilul bine, îl lăsăm acasă. Ulterior acestei date el revine la școală, stă vreo săptămână, o săptămână și ceva și pleacă singur”, completează inspectorul.

Inspectorul spune că elevul a avut, de altfel, tot sprijinul profesorilor și conducerii seminarului. „Îmi pare rău că el fiind și în formare ca teolog nu este corect și sincer. Am tot citit sesizările lui, în ce scrie acolo toată lumea are vină, toată lumea are ceva împotriva lui, numai el nu are nimic. Totuși, se ridică o întrebare: oare toată lumea e nebună?”

Între timp, Tribunalul Dolj a declinat soluționarea procesului intentat de elev către Tribunalul Mehedinți. Alexandru Grad spune că tot ce își dorește este să fie din nou elev la seminar.

„Mi se pare o mare nedreptate ce mi s-a întâmplat. Eu aș vrea să termin aici pentru că eu vreau să fiu preot, să dau admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Nu pot să pierd un an din viața mea”, a spus tânărul. În acest moment, el poate să se înmatriculeze într-o altă unitate de învățământ, nu într-un seminar teologic. 

trimitere Hassan

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

CUVINTE-CHEIE

seminar școală online elev care a dat seminarul in judecata seminarul craiova adeverinta medicala școală online