Am fost la una dintre primele școli publice din țară care au acceptat elevi ucraineni, refugiați în urma invaziei rusești. Sunt 16 înscriși deja la Școala „Pușkin” din Brăila, unde 70% dintre elevi sunt lipoveni. Aici limba rusă e principala cale prin care elevii ucraineni se pot înțelege cu colegii lor. Cei mai mulți vor rămâne „până când se va termina războiul”, iar profesorii au acum o dilemă: în ce limbă să învețe copiii refugiați: română, ucraineană sau rusă?
Alarmele antiaeriene întrerup zilnic orarul elevilor în Ucraina. Pe timpul lor, împreună cu profesorii părăsesc urgent clasele și coboară în adăposturi. Uneori rămân acolo timp de 4-5 ore, fără curent electric, doar cu luminițele de la ecranul telefoanelor mobile. Școala 9 a discutat cu doi profesori din regiunile Cernăuți și Odesa, care predau în școli românești, care descriu realitățile din sistemul de învățământ și speranțele de pace ale elevilor.
Școala 9 organizează astăzi, de la ora 15.00, dezbaterea online „Profesorii și disciplina”, la care este invitat și Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Evenimentul poate fi urmărit pe Facebook. Vom vorbi despre cum pot fi rezolvate abaterile disciplinare ale cadrelor didactice împreună cu: Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Andreea Ionescu, fondatoare a Grupului civic „Părinții cer schimbare”, Antonia Pup, editorialistă Școala 9 și activistă în domeniul educației și Rareș Cotoi, secretar executiv al Consiliului Național al Elevilor.