Ar trebui gemenii să învețe în clase separate la școală? Explicațiile unui psiholog

Ar trebui gemenii să învețe în clase separate la școală? Explicațiile unui psiholog

Unele școli din Australia insistă să separe gemenii în clase diferite cu convingerea că așa este mai bine pentru dezvoltarea lor individuală și formarea personalităților lor. Dar cercetările arată că nu e chiar așa.

20.03.2024

de Cristina Radu

În Australia, gemenii reprezintă aproximativ una din 80 de sarcini, ceea ce arată că nu e tocmai o problemă de nișă, notează psihologa Catherine Wood într-o analiză The Conversation.

De regulă, școlile nu prea cer părerea părinților atunci când plasează gemenii în clase. Ele se bazează pe niște convingeri tradiționale pornite de la unele cercetări limitate care sugerează că separarea gemenilor este bună pentru dezvoltarea lor, pentru formarea personalităților individuale și pentru performanța lor academică. Asta și pentru că, mai ales în cazul gemenilor identici, este mai ușor pentru profesori și pentru elevi să-i deosebească. 

Dar cercetările mai recente arată că lucrurile stau puțin diferit. Sunt de fapt puține dovezi care sugerează că gemenii au performanțe academice mai bune dacă învață în clase diferite. Poate fi o excepție, subliniază Wood, atunci când unul dintre gemeni are nevoi speciale sau când există o concurență nesănătoasă între ei.

De asemenea, un studiu din 2022 din Canada arată că dimpotrivă, atunci când frații gemeni învață în aceeași clasă, există un impact pozitiv asupra comportamentului lor și asupra relației lor cu ceilalți.

„Acest lucru are sens dacă ne gândim că mulți gemeni au avut puțină experiență în a fi departe unul de celălalt înainte de a începe școala. Astfel, este probabil ca ei să se simtă mai în siguranță dacă sunt plasați împreună în acești ani de tranziție timpurie”, explică psihologa Catherine Wood în The Conversation.

Ce ar trebui să facă școlile

Specialista crede că părinții ar trebui consultați când vine vorba de ce li se potrivește copiilor lor. Iar gemenii ar trebui să aibă și ei un punct de vedere, pe măsură ce cresc.

„Prin urmare, ascultarea fiecărui geamăn va fi o parte importantă a procesului decizional. Deși, ceea ce spune un geamăn că dorește s-ar putea să nu fie cu adevărat ceea ce își dorește sau are nevoie. De exemplu, geamănul care spune că vrea să fie într-o clasă separată de cea a fratelui său ar putea fi, de fapt, geamănul care vrea să rămână împreună. Aceasta este enigma relației dintre gemeni!”, adaugă Wood.

Pentru școli, mesajul este că nu există o politică fixă care să fie cea mai bună atunci când vine vorba de primirea gemenilor în școală.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

Cristina Radu

editor și reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE