47 de milioane de euro a costat în total dezvoltarea platformei Edulib. Mare parte din bani sunt fonduri europene nerambursabile. Școala 9 a scris pe larg despre întârzierile cu cea mai mare resursă educațională: 11 ani i-a luat României să se apuce de construcția ei.
Conținut doar pentru gimnaziu
Platforma este acum în funcțiune și conține lecții interactive din mai multe materii, deocamdată doar de gimnaziu - clasele V-VIII: de la fizică și chimie la limba română, engleză, franceză, dar și istorie, geografie și robotică/STEM. EduLib include o secțiune pentru biblioteca virtuală, adică acele lecții interactive, și un link către variantele digitale ale manualelor existente deja pe manuale.edu.ro.
Manualele sunt disponibile la liber, însă lecțiile interactive de pe EduLib pot fi accesate doar cu cont creat pe platformă. Aproape 122.600 de conturi au fost generate pentru profesorii din ciclul gimnazial, a transmis Ministerul Educației la solicitarea Școala 9.
Conturile vor putea fi folosite de cadrele didactice odată cu începerea anului școlar, în septembrie, a mai spus instituția.
„Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC) a transmis Ministerului Educației că platforma EduLib a fost finalizată în prima parte a lunii iulie. În condițiile în care în perioada iulie - septembrie elevii și cadrele didactice sunt în vacanță, platforma va fi promovată pentru a fi accesată de către aceștia la începutul noului an școlar (luna septembrie). De asemenea, tot până la începutul anului școlar, AARNIEC urmează să transmită și manualele de utilizare”, a fost răspunsul ministerului.
Amânată de mai bine de un deceniu
Un instrument educațional de tipul EduLib este prevăzut încă din 2011 chiar în Legea Educației, dar prevederea a fost pusă în practică după mulți ani: abia în 2018 a fost schițat un proiect pentru finanțare europeană. Contractul a fost semnat în 2021, la un an de la terminarea licitației. EduLib a fost dezvoltată de un grup de șapte firme, printre care și Ascendia, care se află și în spatele Livresq o platformă pe care profesorii își pot crea lecțiile în format interactiv, cu exerciții diverse.
O parte din conținutul de pe EduLib a fost preluat de pe vechea platformă AeL, a explicat Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia, pentru Școala 9, la vremea când grupul de companii încă lucra la construcția bibliotecii virtuale. Restul sunt manuale digitale, prezentări video, lecții interactive, chestionare, aplicații, simulări, diverse elemente de control grafic, voce sintetizată și asistenți educaționali. Toate astea vor putea fi folosite de către elevi și profesori și de-acasă, în baza contului de utilizator. Iar la școală, le pot accesa și de pe propriile telefoane mobile.
O variantă pilot a bibliotecii virtuale ar fi trebuit să fie lansată în septembrie 2022, ca apoi să fie complet gata în martie 2023. Lansarea EduLib a fost amânată din nou în 2022 - din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a fost explicația ministerului.
Până la începutul școlii, 5.400 de școli ar trebui să primească kituri multimedia, conform caietului de sarcini al proiectului. Adică proiectoare, cabluri, infrastructură software. Profesorii ar trebui, la rândul lor, instruiți să le folosească.
Pentru Biblioteca școlară virtuală au lucrat 600 de profesori împreună cu proiectanți de conținuturi educaționale digitale, programatori și graficieni.