Cum ar arăta prima ta zi de lucru? Vizite gratuite la firme pentru elevi, ca să afle ce job li se potrivește

Cum ar arăta prima ta zi de lucru? Vizite gratuite la firme pentru elevi, ca să afle ce job li se potrivește

Cum poți să-ți alegi cariera care ți se potrivește? Văzând exact cu ce se mănâncă o anume profesie. De aici a pornit Joblandia, acum un an. Este o platformă prin intermediul căreia liceele se pot înscrie gratuit pentru vizite la 82 de companii din toată țara, din domenii diverse, de la banking la retail, la industria automobilelor sau înfrumusețării și până la autorități ale statului. Am vorbit cu Cristina Gheorghe, coordonatoarea programului, despre cum se poate face mai bine orientarea în carieră pentru elevi. 

22.08.2024

de Ema Tănase

În urmă cu un an, HR Club - Asociația Profesioniștilor în Resurse Umane din România a creat Joblandia ca să le ofere adolescenților o perspectivă practică asupra joburilor. Orice liceu se poate înscrie pe platformă, își face un cont și apoi planifică o vizită la o companie în anul școlar care va începe în doar trei săptămâni. 
Pe platformă sunt înscrise 157 de licee și 82 de companii din banking, servicii de mobilitate, resurse umane, producție alimentară, retail, industria de automobile, petrol și gaze, asigurări, servicii profesionale, industria de electrocasnice și de înfrumusețare, training, media, autorități ale statului, din toată țara.

„Cum ar arăta prima ta săptămână de job?”

Care este profilul liceal pe care l-ai urmat? Dacă ai alege un serviciu în funcție de pasiunile tale, ce ai alege? Dacă ai face un exercițiu de imaginație și te-ai pune în ipostaza în care ai fi deja în prima săptămână de job, cum ai arăta? La ce facultate te-ai opri dacă ai ști că e imposibil să eșuezi? 
Acestea pot fi o parte dintre întrebările care ajută elevul să se orienteze corect în funcție de nevoile și dorințele sale. Noul Statut al elevilor intrat în vigoare spune și că aceștia au „dreptul de a beneficia, la finalizarea învățământului gimnazial/liceal obligatoriu, de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev”. 
Cert este că tinerii au nevoie de orientare în carieră. O arată și statisticile: 

  • - rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a fost în 2022 de 22,8% (date INS ianuarie 2023); 
  • - rata de abandon în învățământul superior, programe de licență este de 47,96%, iar în primul an de studiu de 25,385%. Principalele cauze menționate: „Situația financiară precară” și „lipsa informării corespunzătoare”, conform studiului „Abandonul în Învățământul Superior”, realizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării, în 2022. 
  • - 24% dintre tinerii între 14-16 ani și 20% dintre tinerii între 17-19 ani nu știu în ce domeniu vor să activeze, conform studiului Junior Achievement – PWC 2022, iar 75,5% nu au vizitat companii în timpul liceului, conform „Pulse Survey studenti HR Club”, din octombrie 2022. 

„Elevii au nevoie de consiliere. Toate țările din Europa de Vest fac asta. Cum ar fi ca elevii de liceu să meargă în cât mai multe vizite, din domenii diferite, în Joblandia, însoțiți de profesorii diriginți sau de consilierii școlari și apoi să se discute cu ei, să fie testați și să li se
dea o recomandare în urma acestor experiențe și a unei analize cu privire la ceea ce își doresc ei?”, povestește Cristina Gheorghe, coordonatorul proiectului, pentru Școala9.

„Mă vedeam parașutistă și profesoară”

Școala9: Cristina, hai să te cunoaștem puțin pe tine, care e povestea ta profesională?

- Mi-am început activitatea profesională ca profesor de limba germană într-un liceu din București, apoi am coordonat departamentul de training într-o companie și am ajuns să conduc departamentul de resurse umane al unei alte companii, care avea peste 3.800 angajați. Lucrul acesta l-am făcut aproape zece ani, iar în același timp a început să mă preocupe învățământul dual. Din 2017, pe lângă conducerea unei companii de resurse umane, coordonez toate proiectele de învățământ dual ale companiilor austriece din România, iar anul trecut am preluat coordonarea proiectului Joblandia. 

- Ai fost unul dintre acei liceeni care a negociat cu gândurile sale în privința unei specializări pe care să o urmezi sau știai deja ce vrei să studiezi? 

- Am oscilat toată adolescența între două profesii: medic și profesor. M-am decis prin clasa a XI a în favoarea educației. 

- Te-a orientat cineva în carieră? Cum a fost procesul la tine? Ce se visa Cristina când era mică? 

- Când eram mică mă visam parașutistă, dar mă jucam și cu păpușile de-a școala. Aveam și cataloage făcute. Le predam, le ascultam și le dădeam note. Mă vedeam parașutistă și profesoară. Pot spune însă că am fost norocoasă. În liceu am avut o doamnă profesoară de limba română pe care o idolatrizam. Ea a fost cea care m-a convins să mă fac profesoară. Era genul acela de profesor căruia îi păsa foarte mult de elevi. Pe toți îi întreba și îi consilia într-un fel sau altul. Dar am cunoscut multe persoane de-a lungul carierei mele în resurse umane care studiaseră un domeniu în care nu se regăseau.

- Cum funcționează Joblandia? Ce se întâmplă exact? 

- Joblandia este o platformă, este locul de întâlnire între liceeni și companii și funcționează astfel: companiile se înscriu în platforma Joblandia și își deschid porțile elevilor însoțiți de profesori pentru vizite. Profesorii își înscriu liceul în platformă și lansează solicitarea de vizită către una sau mai multe companii din lista celor deja înscrise. Vizitele se realizează după confirmarea datei, orei și a numărului de elevi acceptați într-o vizită de către companii. Accentul în vizite se pune pe tipurile de joburi din respectivele organizații. 

- Adesea vedem în mediul universitar, atunci când studenții sunt obligați să meargă la practică, că ajung în companii/instituții de stat și nu fac mare lucru, lumea nu e foarte deschisă să iasă din fluxul de muncă și să îi sprijine pe tineri. Cum se întâmplă când ajung elevii voștri la firme? Care au fost regulile de lucru? 

- Companiile înscrise în Joblandia sunt prezente pentru că și-au dorit să se întâlnească cu liceenii. Cu toții își doresc ca aceste interacțiuni să fie unele reușite, să îi țină pe elevi în priză pe toată durata întâlnirilor. Fiecare companie se prezintă cum poate mai bine, iar tinerilor le sunt prezentate departamentele și activitățile pe care nu au cum să le cunoască dacă nu intră în interior, în centrul fiecărui business în parte. 

Cine ar trebui să-i orienteze în carieră pe elevi

- În Statutul elevului recent publicat în Monitorul oficial este inclus „dreptul de a beneficia, la finalizarea învățământului gimnazial/liceal obligatoriu, de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev”. Cum vă sună? 

- Mi se pare extraordinar. Elevii au nevoie de consiliere. Toate țările din Europa de Vest fac asta. Cum ar fi ca elevii de liceu să meargă în cât mai multe vizite, din domenii diferite, în Joblandia, însoțiți de profesorii diriginți sau de consilierii școlari și apoi să se discute cu ei, să fie testați și să li se dea o recomandare în urma acestor experiențe și a unei analize cu privire la ceea ce își doresc ei.

- Orientarea carierei ar trebui să fie parte integrantă din procesul educațional din România? Cum ați vedea voi integrarea? Cine și cum să o facă? 

- Orientarea în carieră este o componentă crucială a procesului educațional deoarece îi ajută pe elevi să-și descopere pasiunile, abilitățile și interesele, ghidându-i în luarea deciziilor legate de viitoarea lor carieră. Cei care ar trebui să facă orientarea în carieră ar trebui să fie persoane bine pregătite pentru a furniza elevilor informații valoroase despre diverse domenii de activitate, despre oportunitățile de angajare, despre aptitudinile necesare pentru anumite profesii sau despre proiecția unui anumit domeniu pe termen lung. 

Prin sesiuni de consiliere individuală sau de grup elevii pot fi îndrumați să-și evalueze corect punctele tari și punctele slabe, să-și definească obiectivele profesionale și să identifice ce ar trebui să facă pentru a le atinge. Prin explorarea cât mai multor cariere, de exemplu prin vizitele oferite de Joblandia, elevii pot căpăta încredere și claritate, pot lua decizii informate și pot evita eventualele regrete legate de alegerile lor. 

Ema Tănase

profesor pentru învățământul preșcolar

Pe lângă joaca serioasă cu copiii de la grădiniță, sunt contributor la două publicații online, Elita României și Viitorul României și realizez interviuri ce promovează valorile românești. Nutresc sentimente față de țara noastră, ba chiar descopăr că pot contribui un strop la îmbunătățirea ei prin meseria pe care mi-am ales-o. 

CUVINTE-CHEIE

joblandia firme vizite elevi la firme orientare in cariera