Cinci laureați ai Premiului Nobel au fost „traduși” pentru copii

Cinci laureați ai Premiului Nobel au fost „traduși” pentru copii

Tinerii din întreaga lume au acces, gratis, la o colecție de articole scrise de oamenii de știință care au fost distinși cu premiul Nobel. „The Nobel Collection” este ideea Frontiers, una dintre cele mai mari platforme pe care se publică articole din domeniul științific. Fiecare articol a fost revizuit de copii cu ajutorul unor îndrumători din domeniul științei, astfel încât să fie pe înțelesul lor și cât mai distractiv și atrăgător. 

30.10.2021

de Ionuț Fantaziu

Această colecție urmărește să le ofere tinerilor acces la materiale care explică rolul științei în abordarea provocărilor globale de astăzi și să-i conecteze cu unii dintre cei mai importanți cercetători de astăzi. Reprezentanții Frontiers spun despre articole că reprezintă materiale de învățare atrăgătoare și sunt scrise astfel încât să fie înțelese de copii care au între 8 și 15 ani. 

Înainte de a fi publicat, fiecare articol a fost revizuit de copii cu ajutorul unor îndrumători din domeniul științei, astfel încât să fie pe înțelesul lor și cât mai distractiv și atrăgător. Prin aceste articole se dorește atragerea tinerilor, de la o vârstă fragedă, către lumea științifică. De asemenea, rolul acestor articole este de a-i face pe cei mici să înțeleagă cât de importantă este știința și cum poate fi aplicată pentru a găsi soluții la provocările lumii de astăzi.

„Sunt foarte interesat de știință și este fascinant să revizuiesc articole de la oameni de știință adevărați, care știu atât de multe din domeniile lor de specialitate! O parte din articole explică copiilor bolile periculoase și cred că astfel de informații sunt foarte importante”, a explicat un copil de 13 ani, din Elveția, care a lucrat la revizuirea articolelor scrise de oamenii de știință nominalizați cu Premiul Nobel.

Unul dintre scriitori este May-Britt Moser, psihologă și cercetătoare norvegiană, laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în 2014. „Copiii se nasc curioși, au mereu de pus întrebări și o lumină în ochi. Ca cercetător, mă simt privilegiată să pot pune întrebări pe care le consider importante. Sper ca articolele din această colecție să le trezească copiilor curiozitatea și pasiunea pentru știință - ce cadou ar fi acesta pentru omenire!”, a spus May-Britt Moser.

Aaron Ciechanover, câștigătorul Premiului Nobel pentru Chimie în 2004, spune că nu premiile și recunoașterea ar trebui să fie ținte pe care să le vizăm, ci să fim interesați de „realizări care inovează, ne extind cunoștințele despre lume și aduc omenirii beneficii”. „Cititul despre domeniul științei a fost hobby-ul meu de mic și, fără îndoială, sămânța curiozității mele în a face descoperiri științifice”, a adăugat Aaron Ciechanover.

Câteva dintre articolele scrise sunt: 

- Cum ne găsim drumul? Celulele grilă din creier - May-Britt Moser, laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 2014

- Simulări computerizate în serviciul Biologiei - Michael Levitt, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2013

- Aproape-cristal, nu aproape-cercetător - Dan Shechtman, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2011

- Transcrierea vieții: de la ADN la ARN - Roger D. Kornberg, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2006

- Degradarea țintită a proteinelor - sistemul ubiquitin - Aaron Ciechanover, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2004

Coeditorul Colecției Nobel este Idan Segev, profesor de neuroștiințe computaționale la Hebrew University (Israel). „Ceea ce vrem să realizăm cu această colecție, dincolo de a-i ajuta pe copii să înțeleagă procesul științific și în special progresele recunoscute de Nobel, este să-i familiarizăm pe cei mici cu rolul modelelor dintre cercetători pe care cei tineri să-i urmărească”, a declarat acesta. 

„Este o resursă educativă care poate fi accesată de oricine din întreaga lume care are o conexiune la internet, car, în contextul pandemiei de COVID-19, este o particularitate importantă.” - Idan Segev.

Proiectul Frontiers for Young Minds va găzdui articole de la încă cinci laureați până la sfârșitul acestui an. Toate articolele pot fi citite gratuit și descărcate. Cei care lucrează la această platformă au în plan să traducă aceste articole în mai multe limbi.

„De la lupta cu schimbările climatice la boli și sărăcie, știința salvează vieți. Ce modele mai bune de a inspira generațiile viitoare de oameni de știință decât câștigătorii Premiului Nobel?”, a spus editorul șef al Frontiers, dr. Fred Fenter.

Frontiers for Young Minds a fost lansat în 2013. De atunci, peste 3.500 de tineri au editat articolele științifice, alături de aproape 600 de mentori, pentru a fi atractive și pe înțelesul celor mai mici. Cercetători din peste 64 de țări participă la acest proiect.

Sunt articole din astronomie, biodiversitate, neuroștiință, sănătate mintală sau prevenirea poluării. Chiar dacă sunt scrise într-un limbaj mai simplu, pe înțelesul celor tineri, toate articolele se bazează pe probe științifice solide, transmit reprezentanții Frontiers.  

Platforma Frontiers a fost înființată în 2007 și acoperă peste 650 de discipline academice. 

Ionuț Fantaziu

jurnalist

E absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași. În 12 ani de presă a lucrat în redacțiile de la Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul Zilei, Yahoo News și GreatNews. E interesat de educație, tehnologie și probleme societății.

CUVINTE-CHEIE

colectia nobel laureati nobel studii nobel cercetare pentru copii