Cristian Hatu, creatorul programului „Fizica altfel”, despre cum să-i faci pe elevi să gândească cu mintea lor

REZOLVAT. În urmă cu 14 ani, o echipă mică dintr-un ONG căuta profesori de fizică care să-și dorească să predea altfel. Astăzi au ajuns să schimbe programa școlară și învățarea prin investigație este răspândită în săli de clasă din toată țara. După „Fizica altfel”, a urmat „Chimia altfel” și acum „Matematica altfel”. Cristian Hatu, președintele Centrului pentru Evaluare și Analize Educaționale, a explicat nuanțele schimbării de paradigmă în educație la podcastul REZOLVAT. 

20.03.2025

de Andreea Archip

„Doamnă, păreți un profesor bun, dar nu vă mai chinuiți cu noi, că noi nu putem”. Așa i-au spus elevii unui liceu tehnologic profesoarei lor de fizică fiindcă au văzut-o că se străduia să scoată ceva de la ei. În ciuda lipsei de încredere în puterea lor, profesoara a reușit treptat să-i facă „să poată”. Folosea metoda investigației la ore, făcea experimente și se străduia să-i facă pe elevi să gândească cu mintea lor. Învățase cum se face asta în cadrul proiectului „Fizica altfel”, dezvoltat de Centrul pentru Evaluare și Analize Educaționale - CEAE. 

Cum schimbi paradigma

Cristian Hatu, absolvent de Geofizică și Filosofie, este omul care a studiat cum alte sisteme educaționale au început să își schimbe radical modul în care predau științele. Explică în podcastul REZOLVAT ce anume funcționează atunci când vrei să transformi un sistem educațional care deja face alergie la cuvântul schimbare.

REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. A treia temă abordată, după abandonul școlar și literația, este alfabetizarea matematică și științifică.

Alfabetizarea matematică este una dintre componentele alfabetizării funcționale, alături de literație și alfabetizarea științifică. Nu înseamnă doar abilitatea de a face calcule, ci și capacitatea de a privi critic datele și informațiile, de a lua decizii informate și de a aplica gândirea logică în rezolvarea problemelor din viața cotidiană. Să fim alfabetizați numeric înseamnă, de pildă, să știm să calculăm un buget, să interpretăm costurile de la utilități, ori să înțelegem riscurile financiare.

Peste o treime dintre elevii români sunt analfabeți numeric, arată rezultatele primului raport național privind alfabetizarea numerică din România, realizat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Analfabetismul numeric crește constant în rândul elevilor, lucru confirmat și de raportul TIMSS.

De altfel, datele PISA atrag atenția că școala nu-i pregătește suficient pe copii pentru viața reală de adult. Doar unul din cinci elevi români în vârstă de 15 ani spune că poate interpreta soluții matematice în contextul unor situații din viața reală, arată raportul de evaluare PISA 2022, al OECD.

Echipa de proiect:

Jurnaliști: Cristina Radu, Andreea Archip, Raluca Cristea

Ilustrații: Simina Popescu

Imagine: Sorin Grigoreanu

Montaj: Bogdan Pîrlea

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

rezolvat fizica altfel cum predai fizica chimia altfel cum predai chimie cum predai matematica matematica altfel alfabetizare stiintifica alfabetizare matematica solutii