Dragi profesori, de care hârtii vreți să scăpați?

Dragi profesori, de care hârtii vreți să scăpați?

Ești profesor și ai bibliorafturi întregi de hârtii de completat: procese verbale, comisii, standarde de calitate, fișe de activitate, registre, regulamente, strategii? Hai să le tăiem împreună. Spune-ne câte documente ai de completat și de care dintre ele consideri că te poți debarasa. Noi transformăm o discuție de cancelarie într-o dezbatere națională, plecând de la soluțiile voastre.

11.11.2024

de Andreea Archip Colaj: Andrea Nastac

Vă rugăm să completați formularul propus de publicația Școala9 pentru a readuce în atenție o temă importantă pentru profesori, care a stârnit mai multe dezbateri la începerea școlii. Durează 15 minute completarea. Formularul este anonim, nu folosim datele personale. Doar informațiile cu privire la utilitatea documentelor pe care trebuie să le completați ne sunt necesare pentru a scana nevoile și a transmite soluțiile dumneavoastră pentru fluidizarea activității pe care o aveți.

Termenul de completare este 1 decembrie.

S-au tăiat, s-au adăugat înapoi

Inițiativa de a tăia hârtiile din sistem nu este una nouă. În decembrie 2019, chiar cu o lună înainte să-și încheie mandatul, ministra Educației Monica Anisie publica un raport pentru debirocratizare, cu o listă de documente care trebuiau să dispară cu totul, să fie simplificate sau standardizate.

 

 

Propunerile în urma grupului de lucru au fost: 

  • să se elimine: comisia metodică, procesele verbale pentru activitățile care nu implică probarea modului de luare a deciziei (de exemplu, ședința cu părinții), portofoliul dirigintelui, raportările despre situația socială a elevilor, raportările pentru programele de sprijin de tipul Cornul și laptele sau Fructe în școli. 
  • să se simplifice: rapoartele și statisticile solicitate de instituțiile din afara sistemului educațional (vor fi completate în Sistemul Informatic Integral al Învățământului din România - SIIIR o singură dată), portofoliul profesorului - revizuit și standardizat conținutul obligatoriu, documentele pentru activitățile elevilor în afara școlii, testele inițiale, condica de prezență.

Au fost puse în practică propunerile prin ordine de ministru și astăzi, senatoarea Monica Anisie, profesoară de română la o școală din București, spune la patru ani distanță că majoritatea hârtiilor au fost reintroduse. „Citez acum o colegă de cancelarie care spunea la sfârșitul anului școlar trecut: măi, știi cu ce am rămas noi după ce ai tăiat hârtiile? Cu ce?, am întrebat-o. Cu simplificarea condicii. A fost foarte simpatică pentru că, într-adevăr, asta a rămas. Nu mai trebuie să scriem în condică titlul lecției, doar semnăm de prezență, cum se întâmplă la orice instituție”, ne-a povestit fosta ministră a Educației, înainte să meargă la comisia de învățământ din Senat.

Monica Anisie spune că în continuare are de completat pentru activitatea de la catedră multe documente: „Foarte multe hârtii, având în vedere că sunt și dirigintă și mai ales dirigintă de clasa a noua, deci clasă de început, trebuie să completez toate datele personale, și la catalog, și procesele verbale de început de an și tocmai le eliminasem. Acum facem proces verbal și pentru că am luat clasa în primire și câte bănci avem.”

„Încetul cu încetul, după ce n-am mai fost ministru, au fost reintroduse, una câte una, și uite așa, ne aflăm de unde am plecat. În niciun caz nu folosesc aceste documente copiilor și în niciun caz nu îmbunătățesc în vreun fel procesul educațional”, spune Monica Anisie.

Unde fiecare școală introduce date, a adăugat ea, SIIIR ar putea fi o unealtă bună pentru ca profesorilor să nu li se mai ceară atâtea date. „În condițiile în care am putea să scoatem un raport din sistem și să nu mai fie nevoie tot timpul să numărăm, să numărăm, să numărăm.”

Publicația Școala9 a transmis către Ministerul Educației o solicitare pentru a afla dacă are în plan un proiect de debirocratizare. Nu am primit un răspuns până la lansarea acestui sondaj, dar vom reveni cu detalii de îndată ce le vom avea. 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

birocratie debirocratizare formular debirocratizare hartii educatie profesori educație