EDUCAȚIA ÎN LUME. Englezii îngheață taxele la universități. În India, fermierii au improvizat o școală pentru copiii fără posibilități

EDUCAȚIA ÎN LUME. Englezii îngheață taxele la universități. În India, fermierii au improvizat o școală pentru copiii fără posibilități

Pandemia de COVID-19 continuă să adâncească problemele din sectorul educației. În Anglia, studenții nu mai pot și nu mai vor să plătească taxe la fel de mari, în Australia, cei care învață peste hotare vor să se întoarcă acasă, nemulțumiți de calitatea educației în vremea COVID. În India, un grup de fermieri care protestează împotriva guvernului și-au improvizat o școală pentru copiii dezavantajați. În ciuda închiderii școlilor, elevii singaporezi au avut cele mai bune rezultate la examene din ultimii 30 de ani. Peste Ocean, aflăm despre actrițe cunoscute care au încercat să-și bage fiicele la facultate prin mită.

24.01.2021

de Andreea Archip. Foto: Shutterstock

Anglia. Guvernul îngheață taxele la universități

Taxele la universitățile engleze vor fi de maximum 9250 de lire pe an, a decis Departamentul de Educație, citat de BBC. De asemenea, au luat în discuție un plan pentru a ajuta și elevii filierelor vocaționale cu împrumuturi sau burse. Se are în discuție și schimbarea calendarului pentru a aplica la universitate.

Și în SUA Ministerul Educației se așteaptă să nu mai poată colecta împrumuturi de studiu de sute de milioane de dolari. Toată lumea se uită acum spre noul președinte pentru a șterge aceste datorii, arată Al Jazeera.

India. Un grup de fermieri au improviat o școală pentru copiii care nu puteau participa la orele online

În jur de 160 de copii din cartierele sărace participă pe ture la o școală care a fost organizată de un grup de fermieri din apropiere de New Delhi. Cum școlile s-au închis din martie din cauza pandemiei, milioane de copii nu au mai putut să participe la orele online fiindcă n-au avut dispozitive mobile, arată Al Jazeera. Copiii din zonă au găsit însă cum să facă totuși școală: un grup de fermieri care au ocupat o zonă întreagă, au pus corturi și protestează împotriva unei noi legi despre care consideră că favorizează corporațiile iar într-unul dintre corturi au organizat un grup de studiu pentru acești copii.

Singapore. Cele mai bune rezultate din ultimii 30 de ani la examenele de final de liceu

Elevii singaporezi au reușit în acest an un grad de promovare de 85,4% în acest an la examenele care sunt cerute pentru admiterea la facultate. În ciuda pandemiei și a învățământului la distanță, au avut cele mai multe rezultate din ultimii 30 de ani.

Examenele au fost susținute în iunie anul trecut, imediat după prima perioadă de stare de urgență, iar rezultatele le-au primit acum și pentru prima dată le-au putut consulta online, arată Al Jazeera.

Australia. Studenții internaționali cer să fie lăsați să revină acasă, chiar dacă granițele s-au închis

Nemulțumiți de calitatea învățământului în vremea COVID-19, studenții de la universitățile din afara granițelor, australieni sau rezidenți, cer să fie lăsați să revină acasă. Au făcut o petiție oficială și sunt susținuți și de campania online #bringusbacktuaus (aduceți-ne înapoi în „Aus” n.r.). Petiția are nevoie de 12 mii de semnături pentru a fi luată în seamă de politicienii australieni, arată Asia One. Granițele au fost închise și este impusă carantina în hoteluri pentru oricine călătorește în această perioadă.

Foto credit: www.paudal.com

SUA. Actrița Lori Loughlin a fost eliberată din închisoare după ce a dat mită pentru admiterea celor două fete la facultate

Cunoscută pentru rolurile din serialele „Beverly Hills” sau „Full house”, actrița Lori Laughlin a fost eliberată recent din pușcărie. Fusese închisă după ce a încercat să dea jumătate de milion de dolari mită pentru ca cele două fete ale ei să fie admise la facultate. A stat în pușcărie două luni, arată Al Jazeera. Soțul actriței, Mossimo Gianulli, are de ispășit cinci luni, acesta fiind mult mai implicat în schema mitei, potrivit autorităților. Mita era pentru un consultant de admitere care ar fi trebuit să falsifice rezultatele celor două fete, ca să intre la universități de top.

Și actrița Felicity Huffman, cunoscută pentru rolul din „Neveste disperate” a încercat printr-un consultant să falsifice rezultatele la examenul SAT al fiicei sale.

 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

india taxe anglia studenti australia actrita mita