Elevi cu dor de scenă, în pandemie. „Este minunat să socializezi din nou cu copii din toate colțurile lumii”

Elevi cu dor de scenă, în pandemie. „Este minunat să socializezi din nou cu copii din toate colțurile lumii”

Pe lângă școală, mii de copii din România își împart programul între concursuri, ore de pian sau limbi străine, modelling, muzică sau sport. În acest an pandemic, copiii au învățat, pe lângă lecțiile din programa școlară, cum să trăiască departe de colegi, de prieteni, de scenă, de podium, fără activități extracurriculare. Școala 9 vă prezintă povestea a trei copii pasionați de karting și de muzică și au încercat să nu-și abandoneze hobby-urile nici în pandemie. Și asta i-a ajutat să depășească un an care a lăsat cicatrici psihologice la copiii și tinerii din toată lumea. 

10.04.2021

de Ema Tănase

David Cosma Cristofor are 12 ani și este elev la International School of Bucharest. În mai anul trecut, când s-au ridicat restricțiile și a văzut că nu se poate întoarce la școală, a petrecut cât de mult timp pe pista de karting. Este pasiunea lui de mic și în timp a devenit un stil de viață.

Este campion național Karting Masters 2019 la categoria lui vârstă. A demonstrat că nimic nu-l poate opri. Până la pandemie. 

În 2020 nu a mai putut participa la toate competițiile pe care și le-ar fi dorit pentru că sponsorii nu l-au mai putut susține. S-a concentrat pe competițiile interne și a devenit campionul anului 2020 la noi în țară. Încet, din 2021, au început să se mai miște lucrurile și lumea să simtă că nu rămâne în loc.  În februarie, David s-a clasat pe locul 10 la campionatul mondial, cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată un român. Cursa a avut loc la Adria în Italia unde au fost în jur de 400 concurenți.

Sportul lui se practică în aer liber, pe spații mari și echipamentul înseamnă și o cagulă și cască, iar asta a fost un avantaj. Sunt doar trei copii pe pistă cu programări făcute din timp și cu distanțarea de rigoare. „Reguli ușor de suportat”, după cum zice David. Nu mai ai un public care să te aclame, dar familia e cea de care are nevoie David. „Atât timp cât cei dragi sunt alături de mine, restul nu contează și majoritatea curselor sunt transmise live și se pot vedea de oriunde în lume”, argumentează sportivul.

„Au fost foarte multe competiții anulate, de zboruri nici nu mai zic, dar cu toate acestea, în România, toate etapele din cele două campionate de karting au avut loc. În Italia, la fel. Din păcate, nu am putut participa la competițiile organizate în Macao și Las Vegas”, spune David. 

Canto online, mai mult timp de studiu individual

Unii copii, chiar dacă aveau un program încărcat ca de om mare înainte de pandemie, s-au adaptat repede și au încercat să umple golurile rămase. Și-au dedicat mai mult timp dedicat pasiunilor. 

Ariana Raisa Andra Dinu a profitat din plin. Este elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București și, pe lângă rezultatele foarte bune la școală, deține Placheta de Aur de Campion Mondial pe voce, secțiunea Muzică ușoară, concurs organizat la Hollywood în 2019. Timp de trei ani consecutiv, cu eforturi mari din partea mamei, s-a prezentat în America la concursul mondial de talente unde a acumulat 12 medalii de aur. 

Când colegii ei erau mai mult pe Tik Tok, Raissandra, după numele ei de scenă, învăța pianul, făcea modelling și cocheta și cu actoria. Și a continuat să facă asta și în pandemie.

„La începutul pandemiei, când eram toți izolați la domiciliu, am făcut ore de canto online și chiar am evoluat pentru că aveam mai mult timp de studiu muzical, iar de când am intrat în codul galben, am început să fac ore de canto fizic. Orele de pian se desfășoară online de aproximativ un an de zile de când s-a închis Școala de Arte Nr. 4 și îmi place că studiez la pianul meu din casă”, mai spune fata. 

Campioană mondială la arte performantive

Pandemia a anulat zeci de concursuri. „Când am realizat că pandemia va fi pe termen lung, am început să-mi fac proiecte și să continui să-mi urmez visul în condițiile date. Astfel că m-am pregătit intens, în jur de 10 ore pe săptămână pentru concursul World Championships of Performing Arts 2020 USA care s-a desfășurat virtual și la care au participat peste 60 țări cu 2500 momente. Am avut astfel bucuria de a câștiga 3 medalii de aur pe voce, instrument si modelling”, mărturisește Raisandra.

A fost singura româncă participantă care a susținut la secțiunea vocal un moment de operă-rock. La secțiunea dans, alături de Trupa Dinamic a obținut medalia de argint cu o piesă românească, „Ardelean Show”, compusă de Claudiu Bulete. 

„Momentele de concurs au fost înregistrate la Sala Filarmonică din Ploiești. Bucuria cea mare este că am avut onoarea să cânt la vestitul pian Steinway. Emoția nu a mai fost aceeași ca în fața unui public numeros și a juraților care te privesc în ochi, dar cred că odată cu această pandemie ne-am dezvoltat latura actoricească. Am privit la cameră exact ca și cum mă aflam în fața unui public numeros”, completează Raisandra. 

Modelling, pian și canto, la 8 ani

Sunt copii care după ce au gustat din concursuri câțiva ani la rând și le-a crescut treptat apetitul către întreceri de tot felul, adaptarea la online a fost dificilă. „Pentru mine anularea unor concursuri nu mi-a picat bine, deoarece, noi copiii eram o echipă, socializam și ne simțeam bine unul cu celălalt. Am stat pe loc în acest an, din păcate”, spune Diana Samrin. 

Este o prezență constantă la  emisiunile locale din orașul natal, Iași. Face modelling, pian, canto, urmează cursurile Școlii de Televiziune, deși este abia în clasa a doua. Are deja un CV bogat. A luat premiul pentru eleganță în cadrul concursului internațional Top Child Model România și a fost singurul invitat în 2018 la Budapest Fashion Week. Pe când avea doar șase ani, a participat la concursul World Championships of Performing Arts, la Hollywood, Los Angeles (SUA) și a ajuns în semifinală.

„Am continuat atât cursurile de pian, canto plus că am fost prezentă și la Școala de Televiziune. Primele două săptămâni ne-am conectat online, apoi am mers fizic la fiecare curs, câte o oră pe săptămână. Așa am decis în familie. Mă simt mai bine când sunt cu profesorii mei față în față și înțeleg mai bine”, spune Diana. 

Pandemia emoțională în rândul copiilor

Cel mai greu i-a fost să stea în casă în permanență. „Pe mine această pandemie nu m-a afectat, deoarece îmi vedeam de toate activitățile online, dar ce m-a speriat a fost faptul că nu mai puteam să ies, să mă văd cu prietenii mei și să mergem împreună la școală”, mărturisește Diana. 

La apogeul perioadei de izolare în aprilie, aproximativ 91% din elevii din peste 190 de țări nu mai mergeau la școală. Acest lucru a perturbat viața, dezvoltarea, creșterea și bunăstarea copiilor din întreaga lume. România nu a făcut excepție. 

„Am avut și o perioadă în care am reușit să învățăm în sistem hibrid, adică o săptămână efectiv la școală, o săptămână online, dar a fost de scurtă durată”, povestește David despre programul lui școlar. Avea de obicei șase ore online și jumătate de oră pauza de prânz. 

„Mi-a fost greu sa stau departe de colegii si prietenii mei, să socializez așa cum eram obișnuită, să mă adaptez concursurilor de muzică, modelling, pian care s-au desfășurat online, dar cel mai greu mi-a fost să stau departe de scenă și de Corul de Copii al Operei Naționale din care fac parte”, spune Raisandra. 

Dar lucrurile au început să se dezghețe. Prima ieșire în afara țării de la instalarea pandemiei a fost în Dubai, în luna decembrie, la World Fashion Week unde Raisandra a prezentat pentru designeri din Europa, America și Asia. Toate s-au desfășurat cu reguli stricte de distanțare. Masca au purtat în permanență, mai puțin când ieșea pe podium. 

Scaunele în sală erau așezate la un metru unele de altele. „Îmi era dor să simt aprecierea oamenilor față în față, să aud live aplauzele oamenilor. Recunosc că este ușor frustrant să faci atâtea teste Covid, dar faptul că te încarci cu emoția după care am tânjit atât, merită tot efortul. Este minunat să socializezi din nou cu copii din toate colțurile lumii, să uiți pentru un timp de pandemie.”

Ema Tănase

profesor pentru învățământul preșcolar

Pe lângă joaca serioasă cu copiii de la grădiniță, sunt contributor la două publicații online, Elita României și Viitorul României și realizez interviuri ce promovează valorile românești. Nutresc sentimente față de țara noastră, ba chiar descopăr că pot contribui un strop la îmbunătățirea ei prin meseria pe care mi-am ales-o. 

CUVINTE-CHEIE

copii pasiuni elevi karting modelling