„Luptăm împotriva aceluiași urs”. Protestele din Georgia și noi

„Luptăm împotriva aceluiași urs”. Protestele din Georgia și noi

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Georgia, după ce guvernul a oprit procedurile pentru integrarea în UE. De altfel, au fost proteste aproape tot anul - în special tinerii au ieșit în stradă împotriva altor măsuri ale guvernului care îngrădeau drepturi. Acum rezistă de zece zile, în ciuda faptului că sunt atacați cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene, bătuți de forțele de ordine și arestați. Elevii refuză să intre la ore în solidaritate cu ei. Am vorbit cu o activistă și o jurnalistă despre lupta încăpățânată de a ieși de sub umbra Moscovei a unei țări de doar 3,7 milioane de locuitori. 

06.12.2024

de Andreea Archip

Atenție, relatările următoare pot avea un puternic impact emoțional. 

Foto credit: Mindia Gabadze/Publika

„Ieri, în Kutaisi, în timpul unui protest, un băiat de 14 ani a fost arestat. Copilul a leșinat, dar ei tot l-au luat inconștient și l-au împins în mașină. Au acuzat băiatul că a aruncat o piatră și l-a insultat pe Khareba, cel care conduce operațiunile violente (Zviad Kharazshvili, comandantul trupelor speciale, n.r.). Oricum, pe acest personaj îl înjură toată Georgia acum”, îmi scrie pe Whatsapp Natia Chikovani, manager de comunicare la ONG-ul Center for Strategic Research and Development of Georgia.

Mai trimite câteva videouri cu oameni trași afară de la metrou de forțele de ordine, îmbrânciți în farmacie sau magazine, oameni care sunt înghițiți de loviturile puhoiului de uniforme negre. Rând pe rând, îmi explică ce văd.

„Aici au început să aresteze oameni în fața metroului doar fiindcă purtau măști și ochelari de schi”. 

„Aici e când au intrat în farmacii și au speriat oamenii de acolo”. 

„Când și-au dat seama că oamenii filmează bătăile din mai multe părți, au început să aresteze și să-i bată în mașini, unde nimeni nu mai poate filma”. 

Urmează o fotografie cu o tânără cu un ochi vânăt - „o balerină foarte cunoscută de la noi”, apoi un video cu „momentul în care poetul Zviad Ratiani este bătut”. 

Natia are 33 de ani și este zilnic alături de protestatari în Tbilisi, de unde transmite către organizațiile internaționale starea de fapt. „Mai bine de 250 de oameni au fost bătuți”, spune ea.

„M-au târât și m-au dus în spatele clădirii Parlamentului”

Jurnaliștii sunt o țintă. „Am strigat că sunt jurnalist. M-au înjurat, spunând ceva de genul: Oh, deci ești jurnalist, nu-i așa?. Atunci mi-am dat seama că nu conta cine eram sau care era profesia mea. Pentru ei, principalul lucru era să bată pe cineva, și o făceau cu mare entuziasm. M-au învârtit în jurul meu o vreme, lovindu-mă cu pumnii. Încercau să smulgă totul de pe mine. Purtam semne de identificare - o cască, o mască de gaze, o insignă mare de presă - și aveam două aparate foto, pe care mi le-au luat.” Este relatarea jurnalistului de la publicația Publika Aleksandre Keshelashvili, care a fost bătut de forțele de ordine pe 29 noiembrie. 

„Când am crezut că s-a terminat, m-am uitat în sus și atunci am fost lovit cel mai tare. Am văzut pe cineva lovindu-mă în față. Am căzut și mi-am pierdut cunoștința pentru câteva secunde. Apoi m-au târât și m-au dus în spatele clădirii Parlamentului”, a mai povestit el apoi. 

Jurnalista Natia Bunturi a povestit și ea cum s-a împiedicat în mulțime și a simțit cum e ridicată de mai mulți bărbați. A crezut inițial că vor să o ajute, dar apoi nu i-au mai dat drumul și a început să se sperie. Au dus-o pe o stradă laterală. „…din senin, cel din dreapta mea m-a lovit de două ori în cap. Sângele a început să-mi curgă din nas. Eram uimită, fără cuvinte - nu puteam face sau spune nimic. Atunci am înțeles ce se întâmplase.”

Alți jurnaliști au fost amenințați că li se vor rupe oasele sau chiar cu violul, relatează alte persoane cu care a vorbit Școala9. Până acum, 59 de jurnaliști au fost loviți și amenințați în timpul protestelor din Georgia, potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Violența forțelor de ordine a fost relatată și de organizația Transparency International. 

1/6
1/6
2/6
2/6
3/6
3/6
4/6
4/6
5/6
5/6
6/6
6/6

Cum s-a ajuns aici?

În ziua de 28 noiembrie, Guvernul de la Tbilisi, compus din membri ai partidului Visul Georgian, a anunțat că suspendă, până în 2028, procedurile pentru aderarea Georgiei la UE. Premierul Irakli Kobakhidze, președintele partidului populist Visul Georgian, a anunțat decizia după ce Parlamentul European a respins rezultatele alegerilor legislative din 26 octombrie. Acesta a acuzat Parlamentul European și „unii lideri europeni” de „șantaj”, scrie Al Jazeera.

Parlamentul European a cerut ca Georgia să reia alegerile în decurs de un an sub supraveghere internațională din cauza „neregulilor semnificative” din desfășurarea lor. 

  • Vineri, pe 6 decembrie, alegerile pentru președinte din România au fost anulate de Curtea Constituțională și urmează să fie reluate până în martie anul viitor. Cauza: interferența rusă în procesul electoral în primul tur de scrutin. 

Georgia depusese cerere de aderare la UE în martie 2022, iar obiectivul integrării este în constituție din 2017. 80% din populația Georgiei a declarat că vor ca țara lor să fie membră UE, potrivit unui sondaj realizat de ONG-ul National Democratic Institute cu sediul la Washington. 

Dar nu e prima oară când Partidul Visul Georgian scoate lumea în stradă. În mai anul acesta, partidul a trecut prin parlament așa-numita lege „a agenților străini”, care spune că orice organizație din Georgia care primește mai mult de 20% fonduri din afara țării să fie înregistrată ca organism care „urmărește interesele unei puteri străine”. O lege asemănătoare există și în Rusia. 

În septembrie a trecut o altă lege care oprimă drepturile comunității LGBT, pe care guvernanții au numit-o pentru „protejarea valorilor familiei”. 

Guvernul a răspuns la protestele de acum cu forță brută, acuzând că acestea sunt conduse din afară. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia stă departe de problemele „interne” ale Georgiei, dar a comparat cu protestele Euromaidan din Ucraina când tinerii au cerut să intre în UE și a adăugat că Georgia „se îndreaptă rapid pe calea ucraineană către abisul întunecat” și că acest lucru se va termina „foarte rău”.

„Nimeni nu vrea să trăiască sub influența Rusiei”

Tamta Natckebia, jurnalistă la Publika, este încă la redacție aproape de ora 21 seara. De la calculatorul ei la care ne-am conectat pe Meet, arată spre fereastra din stânga unde spune că poate vedea valuri de oameni curgând spre centrul orașului unde se țin protestele. 

Crede că politicienii georgieni au subestimat forța poporului. „După un an de proteste îndelungi, s-au gândit că oamenii sunt prea obosiți să mai iasă în stradă”, spune ea. Dar nu s-a întâmplat așa. Spune că și politicienii de opoziție „sunt slabi”, „azi spun una, mâine alta, și oamenii nu-i mai cred”, dar totuși, se spera că alegerile îi vor scăpa pe georgieni de acest guvern. Nu s-a întâmplat. E un protest născut dintr-o furie nedescărcată, spune jurnalista. 

„Oamenii stau acolo în mod pașnic, dar poți simți, de asemenea, această furie mocnită pentru că toată lumea urăște Rusia și nimeni nu vrea să trăiască sub influența Rusiei. Le spuneam prietenilor mei că putem trăi sub sărăcie pentru că suntem dintotdeauna săraci și suntem obișnuiți cu asta, dar când vine vorba de Rusia, există o linie roșie, nimeni nu vrea Rusia”.

Deja sute de mii de oameni ies în stradă, majoritatea tineri, sunt părinți care vin cu copii, dar sunt și bunici care vin să-i susțină. 

„Oamenii se adună în fiecare seară și își petrec întreaga noapte rezistând forțelor speciale, poliției, tunurilor cu apă, capsulelor cu gaze lacrimogene și violența este teribilă, iar a doua zi sunt mai mulți oameni decât în ziua precedentă, în fiecare zi tot mai mulți”, povestește Tamta.

Jurnalista de 35 de ani spune că nu-și amintește alte proteste de asemenea forță ca cele de acum. Forțele de ordine îi gonesc cu tunuri de apă, fumigene și forță brută, iar protestatarii dau cu artificii ca la Revelion. „Artificiile sunt minunate. Oamenii care aruncă aceste artificii sunt și cei care stau în fața forțelor de ordine și sunt, nu știu, 300-500 de persoane. Iar alte mii de oameni stau în spatele lor. Și acești oameni sunt puterea celorlalți”, povestește Tamta.

„Era un tip care cânta despre faptul că toți suntem creștini ortodocși, dar eu îmi iubesc și frații musulmani care locuiesc și ei aici. Și este foarte divers mesajul și foarte puternic. Atunci când participi la protest simți această speranță, putere și solidaritate”.

Protestul elevilor

Și elevii au realizat proteste în școli, ca să susțină lumea din stradă. „Elevii ies de la ore și stau în afara școlii cu steaguri georgiene, cu steagul UE, și spun că nu vor Rusia, că susțin acest protest și își exprimă solidaritatea față de cei care sunt arestați și bătuți. Își confruntă profesorii atunci când nu sunt sprijiniți, fiindcă sunt directori de școală care încuie ușile școlii ca ei să nu iasă să protesteze sau îi amenință pe copii cu poliția. Dar copiii au protestat de la ferestre fluturând steaguri”, mai spune jurnalista. Potrivit ei, Guvernul a înlocuit în ultimul an directorii de școli cu cei agreați de partid.

Tamta e îngrijorată. Aleksander Keshelashvili, care a fost bătut grav în prima zi și a fost operat la nas, este colegul ei. Guvernul nu pare să dea înapoi, violențele continuă. Scutul ei este munca. „Când nu sunt la muncă, am doar câteva ore de somn și mă trezesc, fac duș și apoi sunt din nou la muncă, acesta este mecanismul meu de apărare”.

O alină solidaritatea națională care s-a creat.

„Există mulți câini vagabonzi în Tbilisi. Și, desigur, acești câini vagabonzi participă la proteste. Oamenii care protestează au grijă de câini, iar câinii latră la forțele speciale care au început să răspândească zvonuri că protestatarii au antrenat câini de luptă împotriva lor”.

Este la curent și cu protestele din România în urma intrării în al doilea tur de scrutin pentru prezidențiale a lui Călin Georgescu, un candidat cu un discurs anti-UE și anti-NATO și legionar, cu o campanie electoraaulă agresivă în TikTok, despre care jurnaliștii Snoop au arătat legăturile cu Rusia, inclusiv prin banii rusești, plătiți în reclame cu medicină naturistă și știri cu sfinți.

În urma acestor dezvăluiri, susținătorii candidatului i-au amenințat pe jurnaliști. Snoop a publicat o înregistrare în care Bruno Mihăilescu, în dialog cu jurnalistul Victor Ilie, amenință că „o să fie desființate toate sistemele din România, inclusiv toți jurnaliștii care au mințit poporul”. Bruno Mihăilescu este liderul organizației Tracia Unită, care îl sprijină pe Călin Georgescu.

Mihăilescu a mai spus că „sunteți documentați toți, tu nu înțelegi că avem tot despre voi? Tot! Tot, și unde te duci, și ce faci, și ce mănânci, tot. Știm tot. Și de unde vă vin banii, și unde vă duceți”.

În urma acestor amenințări, Poliția Capitalei s-a autosesizat și a anunțat că face verificări.

Și jurnalistul Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Nației”, s-a confruntat cu amenințări. În ediția din 2 decembrie a emisiunii, jurnalistul a citit un mesaj în care cineva îi amenință cu moartea pe el și pe copilul său.

1/2
1/2
2/2
2/2

„Vă susținem pentru că luptăm cu același urs („We fight the same bear”)”, îmi spune Tamta.

Îi zâmbesc cu gândul la melodia de la Phoenix „În umbra marelui URSS”, scrisă de Nicu Covaci, în anii 2000. Artistul a plecat din țară în 1976 printr-o căsătorie fictivă, după ce trupa sa fusese interzisă de regimul comunist. După un an și-a ajutat și colegii de trupă să fugă. În 2022, Nicu Covaci a cântat la nunța liderului partidului de extremă dreapta AUR, George Simion. Tamta mă readuce în prezent:

„Dacă pierdem această bătălie, va fi o represiune de tip bolșevic, așa că riscăm totul astăzi”, mai spune Tamta. 

„Ori câștigăm, ori Georgia va deveni ca Belarus”

O tânără flutură steagul Georgiei în tunurile cu apă ale forțelor de ordine. O alta îi sfidează, se apropie de zidul de scuturi ale poliției și îl sparge cu mâinile goale. Ambele videouri au circulat în social media și au însuflețit mulțimea de tineri adunată în Piața Universității din București în ultimele două săptămâni. 

„Nu știam că tinerii de acolo au fost inspirați de lupta noastră și acest lucru mă face să mă simt incredibil de mândră și vă mulțumesc. Să nu renunțați niciodată, voi, oamenii, voi sunteți puterea, voi sunteți mulți și nimeni nu vă poate învinge dacă luptați în spiritul european”, spune și Natia Chikovani. 

Este pe fugă, urmează să meargă vineri, 6 decembrie, la un protest în fața Palatului Justiției din Tbilisi, ca să atragă atenția din nou asupra „alegerilor falsificate”. „Sunt zeci de dovezi!”.

„Să fii acolo, în stradă, este incredibil de energizant și motivant. Motivant, în primul rând, fiindcă sunt oameni care împărtășesc aceleași valori care îi aduce împreună. Cu toate acestea, nivelul de stres este, de asemenea, foarte ridicat, deoarece protestele sunt violente, zilnic cu tunuri de apă, gaze lacrimogene, spray-uri cu piper și forță fizică. Se folosesc gaze lacrimogene și tunuri de apă împreună, ceea ce este împotriva legii, dar nu i-a deranjat să o facă oricum”.

Pe Natia o emoționează solidaritatea oamenilor care aduc mâncare, medicamente, echipamente de protecție, ochelari de schi, ale căror comercializare și import Guvernul le-a interzis. Oamenii se susțin unii pe alții să reziste. 

„În prezent, tinerii se concentrează doar pe luptă. Ne revendicăm viitorul european și libertatea țării noastre chiar acum. Și ori câștigăm, ori Georgia va deveni ca Belarus. Nu cred că vom pierde, dar dacă vom pierde, nu-mi pot imagina pe nimeni rămânând aici, pentru că viața ar fi insuportabil de riscantă pentru noi. Adică, nu va exista altă opțiune. Dar noi nu ne gândim decât la victorie”.

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

proteste georgia georgiana situatie georgia rusia influenta rusa georgia tineri georgia proteste romania alegeri presedinte